„Egymillió csillag a szegényekért”

Az „Egymillió csillag a szegényekért” országos programsorozathoz kapcsolódva rendezett ünnepi műsort a Kaposvári Egyházmegyei Karitász 2021. december 10-én, a kaposvári Szent Imre-templomban.

 image036

– A nemzetközi szolidaritási akcióban a Magyar Katolikus Karitász tizennégy éve vesz részt  fogalmazott Feketéné Szabó Márta, a Kaposvári Egyházmegyei Karitász igazgatója. – A cél, hogy felhívjuk figyelmet arra, hogy vannak közöttünk olyan emberek, akik nehézségekkel küzdenek. Ez a nehézség lehet anyagi, lelki, vagy az időskor és a betegségek is lehetnek azok a tényezők, melyek korlátozzák az emberek szabadságát. Ezeken az élethelyzeteken szeretnénk segíteni, s felhívni rá a figyelmet – emelte ki Feketéné Szabó Márta.

image006

A szolidaritási esten Varga László megyéspüspök köszöntötte a jelenlévőket. – Mindenki vihet majd egy gyertyát, amit a szervezők kérése szerint, karácsonykor meggyújtva emlékezhet a szenvedőkre, szegényekre, a peremre jutottakra, a kitaszítottakra. Mindenki körül vannak ilyen emberek vagy a családjában, vagy a környezetében. Félünk észrevenni őket. Azt kérem a Szentlélektől, hogy nyissa meg a szemünket, hogy meglássuk bennük azt a Krisztust, aki közösséget vállalt a szegényekkel, a szenvedőkkel, a kitaszítottakkal, a megvetetettekkel és a bajbajutottakkal.

image009

A Katolikus Szeretetszolgálat és mi is, ha bekapcsolódunk, nem csak jót teszünk, hanem tanúságot teszünk arról a szeretetről, mely Jézus Krisztusban megtestesült, s eljött közénk. Ezek a gyertyák emlékeztessenek bennünket arra, hogy egy test vagyunk, melynek feje az Úr Jézus Krisztus, s mindannyian összetartozunk, ahogyan a testünk tagjai is. A sejtek, az idegpályák, a kezünk, a lábunk, a szemünk, a szívünk mind összetartozik, és együtt szolgál.

image040

Ezek a gyertyák arra is emlékeztessenek bennünket, hogy karácsonykor a világ világossága jött a világba. Mi is a föld sója és a világ világossága vagyunk! Ha meggyújtjuk ezeket a gyertyákat, emlékezzünk rá, hogy küldetésünk van: tanúságot kell tennünk a világ világosságáról, Jézus Krisztusról, akitől mi is úgy kapjuk a szeretet fényét, a remény fényét és a hit világosságát – fogalmazott a megyéspüspök, majd megáldotta a gyertyákat.

Az ünnepi műsorban közreműködött a CapPuccini Kórus, Szili Zoltán karnagy vezetésével; Gál Laura énekművész; Solymos Luca, a Roxínház tagja; Víg Margit hegedűművész, akit orgonán kísért: Rozina-Góbor Brigitta.

image034

A Katolikus Karitász évről évre az adventi időszakban egyhetes szolidaritási rendezvénysorozatot tart „Egymillió csillag a szegényekért” elnevezéssel. A szolidaritási akció Franciaországból indult húsz éve, 1998-ban, s évről évre egyre több helyszínen rendezik meg. A cél világszerte ugyanaz: az összetartozás szellemének, az emberi szolidaritás érzésének erősítése, figyelemfelhívás a szükséget szenvedők érdekében.

A program keretében a Karitász önkéntesei gyertyákat ajándékoznak a járókelőknek – minden egyes mécses egy-egy rászorulót jelképez. A felajánlásokból származó összeget a katolikus segélyszervezet minden országban a hátrányos helyzetű emberek támogatására fordítja.

Fotó: Kling Márk

Videó: Szerafin Zoltán

 
Read 570 times
Minden jog fenntartva. © 2019 Kaposvári Egyházmegye

Keresés