Adventi gyertyagyújtás Kaposváron

Advent első vasárnapján több százan látogattak ki a kaposvári Kossuth térre, hogy részesei legyenek az első adventi gyertya meggyújtásának. A gyertyagyújtást a történelmi egyházak képviselőinek áldása kísérte.

img 2

– Meggyújtunk egy gyertyát. Kis világosság lesz, s kezdjük látni, mi is vesz minket körül. Amint egyre több gyertya ég és növekszik a fény, úgy a mi szívünkben is növekednie kell a szeretetnek. Hisz adventben minden egyes gyertya meggyújtásával közelebb kerülünk az igazi világossághoz, Jézus Krisztushoz – fogalmazott Stikl Andrea evangélikus lelkész, majd megáldotta a város lakóit.

Dr. Petró László református lelkipásztor hangsúlyozta:

– Együtt, közösen hamarosan a gyertyát és a fényeket is felkapcsoljuk. A világításnak nagy jelentősége van manapság. Fontos, mert az ember látni szeretne. Egy olyan világban élünk, melyben gyakran még a világosságról is meg kell magyaráznunk, hogy az miért nem sötétség, illetve sokan vannak, akik a sötétséget is világosságként szeretnék látni és magyarázni.

img 10

Éppen ezért advent annak az ideje, amikor a fények felkapcsolódnak, hogy minden a maga valóságában látszódjék. Hiszem, hogy ez az advent alkalom lesz számunkra, hogy felkészüljünk arra, hogy megláthassuk, mi a sötétség és mi a világosság. S alkalom lesz arra is, hogy megláthassuk azt az Urat, aki azt mondja magáról: „Én vagyok a világ világossága!”.

Kívánok mindenkinek olyan adventet, melyben meglátszódik az igazi világosság!  

img 9

– A református lelkipásztor szavait követően Varga László megyéspüspök így fogalmazott: – Szeretnék mindenekelőtt hálát adni a Jóistennek ezért a városért. A legszegényebb embertársainkért, testvéreinkért és mindenkiért, aki szeret, aki el tudja fogadni a szeretetet és tovább tudja adni azt.

Hálát adok Istennek azért, hogy itt élhetünk. Ezen az adventen, az első gyertya meggyújtásakor azt kérem a Jóistentől, hogy különös szeretettel forduljon a Covidban szenvedő testvéreinkhez. A gyógyulásokért imádkozom és a szeretteikért, akik együtt szenvednek velük. Ezen az adventen külön kérem a Jóisten szeretetét és világosságát azokért a testvéreinkért, akik keresők. Akár az egyházon kívül vannak, akár az egyházakon belül, de keresik az igazságot. Azt kérem a Jóistentől, hogy rátaláljanak az igazságra – fogalmazott a főpásztor, majd megáldotta a városlakókat.  

img 8

– A megyéspüspököt követően Szita Károly, Kaposvár város polgármestere köszöntötte az egybegyűlteket.

– Az első gyertya meggyújtása mutatja azt, hogy közeledik egyik legszebb ünnepünk, a megváltó Krisztus születésnapja. Mi kaposváriak tudjuk jól, hogy az ünnep is akkor igazi, ha közösen, együtt élhetjük át.

Idén az első adventi gyertya égjen azokért, akik ma nem lehetnek közöttünk. Égjen azokért is, akik felépítették nekünk ezt a várost, akik életet adtak nekünk és felneveltek bennünket.

img 1

A második gyertyát gyújtsuk majd meg a szegényekért és a nélkülözőkért. Ne felejtsük el, hogy ebben az időben még inkább szükség van a jó szóra számukra, s még nagyobb szükségük van a vigasztalásra és a segítségre.

A koszorú harmadik gyertyája lobogjon a hősökért. Azokért a hősökért, akik kivívták nekünk mai szabadságunkat. S lobogjon a mindennapi hősökért. Az orvosokért, az ápolókért, a mentősökért, a tűzoltókért, a szociális munkásokért, a pedagógusokért, a bolti eladókért és mindazokért, akik ebben a rendkívüli, megfeszített időben helytállnak. A mindennapok hősei közé tartoznak az édesanyák és édesapák is, mert ők gyermeket ajándékoztak nekünk, és gyermeket nevelnek.

img 4

Az adventi koszorú negyedik gyertyáját pedig gyújtsuk meg önmagunkért, egymásért. Jól tudjuk mi kaposváriak: azért vagyunk igazán jó közösség, mert tudjuk, hogy örömünk akkor az igazi, ha azt mással is meg tudjuk osztani, s jó, ha bánatunkban is van mellettünk valaki.

Nagyon szép adventi ünnepeket, áldott várakozást kívánok valamennyiüknek – zárta beszédét a polgármester, akinek szavait követően négy gyermek gyújtotta meg az adventi koszorú első gyertyáját és Kaposvár ünnepi fényeit.

Az alkalmon közreműködtek a Nagyboldogasszony Római Katolikus Gimnázium, Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola pedagógusai: Bogáthy Gábor és Szili Zoltán. Az estét Takács Nikolasz koncertje zárta.

Fotó: Kling Márk

 
Read 1616 times
Minden jog fenntartva. © 2019 Kaposvári Egyházmegye

Keresés