Kaposvárra érkezik Eperjes Károly Magyar Passiója

2021. november 15-én hétfőn, 18:00 órakor vetítik a Magyar Passió című filmet a kaposvári Szivárvány Kultúrpalotában. Az egész estés film bemutatóját követően Eperjes Károly rendező-főszereplővel, valamint Török Sára és Szalma Tamás színművészekkel is találkozhat a közönség.

Magyar Passio Kaposvar

A „Magyar passió” a második világháború után megszilárduló kommunista diktatúra egyik emblematikus intézkedését járja körül – a szerzetesrendek és az ÁVH egyenlőtlen küzdelmét a fiatalság befolyásolásáért, illetve a hívek megtartásáért. A kor nagy karakterei olyan mártírok voltak, akik „nem hajlottak meg, hanem törtek”.

A második világháború után Magyarország a szovjet befolyási övezetbe került. Az istentagadó kommunista rezsim legádázabb harcait az egyházak ellen vívta. A tét óriási volt: politikai hatalom megszerzése után a lelkek meghódítása, a hit megtörése.

A legnagyobb akadályt a kommunista ideológia korlátlan sulykolása előtt az erős tömegmozgalmi, ifjúsági bázissal rendelkező egyházi iskolák és azok működtetői, a szerzetesrendek jelentették.

A megtörtént eseményeken alapuló film a fenti történelmi küzdelem átélését célozza meg - személyes sorsokon keresztül. A film középpontjában az ÁVH által foglyul ejtett szerzetes, Leopold atya és a vallatótisztje, a fiatal Keller főhadnagy párharca áll.

 

 

 

Az ÁVH koncepciós pert tervez Leopold atya ellen, hogy példát statuáljon, a párt parancsa értelmében. A vallatásokra a fiatal, egykor kirúgott diákját, Keller ÁVH főhadnagyot szemelik ki. „Ne csak őrizd, gyűlöld is.” – az ÁVH-s mottó jegyében dolgozó Keller a vallatások során azt veszi észre magán, hogy a gyűlölet helyett az együttérzés növekszik benne. Leopold atya egyre durvább vallatásaival Kellernek saját erkölcsi határait kell átlépnie.

Leopold a szikla szilárdságával állja a csapásokat egészen a végkifejletig. Keller, a vallató tiszt, a kirúgott diák, látva egykori tanára, Leopold atya szenvedését, meghasonlik. Az atya vallatásának stációiban Krisztus szenvedései köszönnek vissza. A történet a következetes helytállásról, a hitről és a meghasonulásról szól.

További információk: https://www.facebook.com/magyarpassio

Jegyvásárlás: Szivárvány Kultúrpalota

magyar passio B1 mozi

 
Read 564 times
Minden jog fenntartva. © 2019 Kaposvári Egyházmegye

Keresés