„Mindannyian a szeretet ajándékai vagyunk!” – Támogatott lakóotthont adtak át Kaposváron

Támogatott lakóotthon nyílt Kaposváron, mely 12 fő számára nyújt biztonságos lakhatást és szociális szolgáltatási tevékenységet. A Mozgáskorlátozottak Somogy Megyei Egyesülete által működtetett épületben a mozgáskorlátozottak és az értelmi sérültek is otthonra lelnek. Az épületet és lakóit Varga László megyéspüspök áldotta meg 2021. október 13-án.

Az alkalmat a szociális központ igénybe vevőinek és segítőinek műsora nyitotta, melyben Máté Rozália, az egység egyik lakója szavalta el saját versét, „Szeretem az életem” címmel.

image001

Az épületet Dr. Hegedüs Lajos, a Mozgáskorlátozottak Somogy Megyei Egyesülete elnöke mutatta be, aki elmondta: 1979-ben jött létre az egyesület, melyben egész Somogy megyére kiterjedően, kb. háromezer tagot számlálnak a különböző csoportok. Nagyon korán elkezdtek szolgáltatásokat nyújtani, mostanra már összesen huszonöt intézményük van a megyében. Tevékenységünk sokrétű, a születéstől a halálig terjed. Korai fejlesztő központjukban a születés után felfedezett sérültséggel élő gyermekeket viszik végig az úton, Hospice szolgálatuk során pedig az utolsó útjára is el tudják kísérni azokat, akik erre szorulnak.

image003

A támogatottak sokféle munkát végeznek: a varrodai, nyomdai munkák mellett például kőedényeket is gyártanak és elektronikai összeszerelő tevékenységet is végeznek.  

Az épületben huszonnégyórás segítő szolgálat dolgozik. Az önálló, 24-28 négyzetméteres lakrészek saját fürdőszobával, teakonyhával és számítógépes sarokkal is felszereltek.

image004

Dér Tamás Kaposvár város alpolgármestere köszöntőjében így fogalmazott: – az otthon az a hely, ahol önmagunk lehetünk. Nem kell másmilyenné válnunk. Feltétel nélkül, szeretettel elfogadnak minket – hangsúlyozta az alpolgármester, majd hozzátette: Kaposvár város önkormányzata nem vigaszt kíván nyújtani, hanem valódi kapaszkodót azoknak, akik kérik és el is fogadják azt, hogy közös munkával még élhetőbbé tegyék a várost minden lakója számára.

– Mitől olyan nagyszerű ez a közösség? – tette fel a kérdés Kovács Ágnes, a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetségének elnöke, aki elmondta: attól, hogy nem csak meg tudja fogalmazni a problémákat, hanem hitelesen választ is tud adni az érintettek problémáinak megoldására.

Gelencsér Attila, a Kaposvár és a Zselic országgyűlési képviselője így fogalmazott: – a magunk eszközeivel próbáljuk akadálymentesíteni az életet, segíteni a kommunikációt és a munkához való hozzáférést. Ha valaki közösségben tud élni és értékteremtő munkát tud végezni, az nagyon nagy dolog. Mi ehhez próbálunk hozzájárulni.

image007

– Fülöp Attila az EMMI szociális ügyekért felelős államtitkára hangsúlyozta: tizenkét ember élete fog megváltozni, akik jobb lehetőségeket és életkörülményeket kapnak. Mindemellett nagyon fontos az üzenet: abban hiszünk, és azért dolgozunk, hogy ép és fogyatékossággal élő embertársaink, mindenki megtalálja a helyét, a számítását ebben a társadalomban – fogalmazott.

Az épületet Varga László megyéspüspök áldotta meg. – Mindannyian a szeretet ajándékai vagyunk! – hangsúlyozta a főpásztor, majd hozzátette: ez kettős jelentéssel bír.

image008

– Isten a szeretet, mindannyian tőle kaptuk a létünket, ezért a szeretet ajándékai vagyunk. Nem találkoztam olyan fogyatékkal élővel, vagy nehézsorsú emberrel, aki ne tudna szeretetet adni. Mosolyogni, vagy elfogadni a szeretetet, s ezért is mindannyian a szeretet ajándékai vagyunk.

„Ajándék vagy!” – hirdeti az örömhírt az evangélium. Isten minden embertársunkat meghívja a vele való szeretetközösségbe. Ott helye van a sérült, korlátokkal élő testvéreinknek; az egészségeseknek és a betegeknek, az igazaknak és bűnösöknek egyaránt.

image009

Ajándék vagy! Ezt a jóhírt hirdeti minden olyan otthon, vagy ellátó intézmény, mely segíti életük talentumainak kibontakoztatásában és szeretetük növekedésében a korlátok között élő testvéreinket – fogalmazott a főpásztor, majd megáldotta az épületet, a dolgozóit és lakóit.

2021.10.14.

 
Read 794 times
Minden jog fenntartva. © 2019 Kaposvári Egyházmegye

Keresés