Szívárnyék – Pilinszky János két hangon a Szivárvány Kultúrpalotában

Szabó Balázs dalszerző-énekes, a Szabó Balázs Bandája zenekar vezetője és Vecsei H. Miklós színművész tartott Pilinszky-estet a Szivárvány Kultúrpalotában, 2021. október 3-án.

image06

Az estet Varga László megyéspüspök nyitotta meg, aki elmondta: „Kalkuttai Szent Teréz anyától tudom, hogy Isten a csend barátja. Isten a szív csendjében beszél. Véleményem szerint azok az írások, versek, melyeket a költőtől kaptunk ajándékba, ebből a csendből – Isten csendjéből – születtek”.

image01 

Szabó Balázs és Vecsei H. Miklós. Mindketten kötődnek Pilinszkyhez, mindketten a maguk módján dolgozták fel a hozzájuk közel álló verseket, prózákat.

Hangban és dalban, énekben és gitáron, brácsán. Finom szálakon kapcsolódik, néhol duetté is érik a szöveg, annak tematikus szövete; különleges csendekkel, és ha kell, éles hangokkal „kényszerít magunkba fordulni”.

image04

Nem bánt, nem tolakszik a szöveg, a dal; feltesz egy felhőre, vagy egy madár szárnyára és elröpít a végtelenbe; majd a végére finoman visszaenged a Földre; közben előadó és befogadó bejárja a poklot és a Mennyországot.

Az est Tolnai Mária, a Kaposvári Egyházmegye kulturális és művészeti munkatársának közreműködésével; a Kaposvári Egyházegye és az Együd Árpád Művelődési Központ közös szervezésében valósult meg.

Szerkesztő-rendező: Seres Tamás

Fotó: Kling Márk

 
Read 667 times
Minden jog fenntartva. © 2019 Kaposvári Egyházmegye

Keresés