„Minden gyermek a Szeretet ajándéka!” – Harminc éves a Szent Margit Katolikus Óvoda

Alapításának harmincadik évfordulója alkalmából rendeztek jubileumi ünnepséget a kaposvári Szent Margit Katolikus Óvodában, 2021. szeptember 29-én.

image 05

Az alkalmon az óvodások műsora után Takács Orsolya óvodavezető köszöntötte a jelenlévőket, aki elmondta: az intézményben dolgozó pedagógusok a kezdetektől fogva fontosnak tartják, hogy a gyermekeket Isten szeretetére és egymás elfogadására neveljék. Ez a törekvés átszövi a mindennapokat, hiszen nem csak a hitre nevelés és a hittanfoglalkozások során van jelen, hanem a mindennapi tevékenységek, játékok közben is.

image 07

Az intézményvezető szavait követően Varga László megyéspüspök köszöntötte a jelenlévőket: – Ha egy szóban kellene összefoglalnom a harminc évet, akkor csak ezt a szót mondanám: bizalom.

Ezt a bizalmat több értelemben is értem. Az első, az Isten bizalma irántunk. Minden gyermek, aki megszületik, azt az örömhírt hirdeti, hogy Isten még mindig bízik az emberben. Még mindig rábízza saját gyermekeit a szülőkre. Minden gyermek Isten gyermeke, így a mai nap az ő bizalmának az ünnepe is. 

A mai nap a szülők bizalmát is ünnepeljük, hiszen ők rábízzák gyermekeiket az itt dolgozó munkatársakra, s ez egy hatalmas ajándék. Köszönöm mindenkinek, aki bízik a pedagógusokban, s rájuk bízza a gyermekeit.

A gyermekek részéről is a bizalom ünnepe a mai. Nem menne a munka, ha ők nem bíznának a nevelőkben.

image 01

Minden gyermek a Szeretet ajándéka! Isten a szeretet, s minden gyermek az Isten ajándéka ebben az értelemben is és abban az értelemben is, hogy minden gyermek képes a szeretetre. El tudja fogadni, és adni is tudja azt.

A Katolikus óvoda egyik küldetése, hogy segítse ezeket a gyermekeket a szeretetben való kibontakozásban. Abban, hogy egyre jobban el tudják fogadni és át tudják adni, illetve, hogy a szívüket ki tudják tágítani arra a tágas térre, mely Isten szeretete irántunk – fogalmazott a főpásztor.

image 12

A megyéspüspök szavai után a Rézangyal kamaraegyüttes adott rövid koncertet Rozina Gábor vezetésével. Az együttes tagjai a Nagyboldogasszony Iskolaközpont tanulói, korábban pedig a Szent Margit Katolikus Óvoda óvodásai voltak.

image 14

Az ünnepi alkalmon jelen volt Szita Károly, Kaposvár város polgármestere, aki így fogalmazott: – Nagyon örültem, mikor megalakultak az egyházi fenntartású óvodáink, legyen az katolikus, vagy református, mert adott egy választási lehetőséget a szülőknek.  Mindegyik óvodában értéket közvetítenek, s közben együtt formálódik a világ, a város.

A Jóisten figyel rátok – szólt a gyermekekhez , s ti már úgy fogtok felnőni, hogy ezzel az érzéssel növekedtek. Viszitek magatokkal azt, amit itt tanultatok, s hallottatok. Nem kérdés, hogy a város fenntartótól teljesen függetlenül támogatja az óvodába járó gyermekeket – hangsúlyozta a polgármester, majd az óvónőkhöz szólt:

– Kedves Óvónők! Nagyon köszönöm, hogy vállaltak egy küldetést. Vállalták azt, hogy nevelik ezeket a piciket. S köszönöm, hogy a nevelésen túl vállaltak valami pluszt, melyet a hitben adnak át nekik – köszönte meg a munkát Szita Károly.

image 16

A polgármester szavait követően Dr. Rumszauer Miklós plébános, az óvoda lelkivezetője egy mesét mondott a gyermekeknek, melynek tanulságaként elmondta: – a boldogsághoz nem kell messze menned. A boldogság egy apró jel, mely ott van a szíved közepében – mutatta fel a kereszt jelét a plébános.

image 20

Az alkalom végén az óvoda dolgozóinak közös éneke következett, majd Zsiga-Vass Noémi a szülői közösség nevében mondott köszönetet a pedagógusok áldozatos munkájáért.

Az ünnepséget Szabó Karolina versenytánc bemutatója; illetve agapé, szeretetvendégség zárta.

Fotó: Kling Márk 

 

 
Read 746 times
Minden jog fenntartva. © 2019 Kaposvári Egyházmegye

Keresés