A család Istentől rendelt közösség – Átadták a katolikus vers- és novellaíró pályázat díjait

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) a tavaszi Katolikus Kulturális Hetek programsorozat keretében vers- és novellaíró pályázatot hirdetett A család Istentől rendelt közösség címmel. A pályázat ünnepélyes eredményhirdetésére szeptember 21-én került sor Budapesten, a Szent Gellért-templomban. A nyerteseknek Veres András püspök, az MKPK elnöke adta át a díjakat.

11

A Katolikus Kulturális Hetek (KKH) programsorozat irodalmi pályázatának célja az volt, hogy a résztvevők különféle műfajok (vers, novella) segítségével bemutassák, mit jelent a család a keresztény életben.

A pályázatra a hazai egyházmegyékből közel 250 pályamű érkezett, amelyek közül a szakmai zsűri választotta ki korcsoportonként a legjobbakat, illetve a különdíjasokat. A budapesti Szent Gellért-templomban megtartott díjátadóra az ország különféle részeiből érkeztek a pályázók szüleikkel, rokonaikkal, tanáraikkal együtt.

Az egybegyűltek szentmisén vettek részt, amelynek Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnöke volt a főcelebránsa. A mise elején Kelemen Imre plébános köszöntötte a megjelenteket.

Veres András püspök szentbeszédében örömét fejezte ki, hogy „soha ennyi pályázat nem érkezett” a KKH irodalmi versenyére, amelynek címe idén A család Istentől rendelt közösség volt.

12

Külön öröm számomra – folytatta püspök –, hogy mindez azt is üzeni, hogy nagyon sokan osztják a mottóban foglalt meggyőződésünket. A fiatal vers- és novellaírók pedig minden bizonnyal a szüleiken keresztül meg is tapasztalhatták, hogy a család Istentől rendelt közösség.

Rendkívül fontos ez a mai világban, amikor sokan pedig azon fáradoznak, hogy túlhaladott dolognak állítsák be a családot, a házasságot  – hangsúlyozta Veres András. Mi valljuk, hogy a világ Isten alkotása, benne az ember férfinak és nőnek teremtetett, Isten a szívükbe oltotta az egymás iránti szeretetet, melynek gyümölcse a gyermek, s az ember felnövekedvén tovább is adja a szeretetet.

13

A püspök rámutatott, Szent Pál a Szeretethimnuszban kifejtette az isteni szeretet természetét, majd hozzátette, hogy Jézus tanítása alapján, amit az Atyáról mondott, röviden két tulajdonságát emelhetjük ki a szeretetnek: gondviselő és irgalmas.

A továbbiakban Veres András arról beszélt, hogy mindig készen kell állnunk a gondoskodó szeretetre, s éppígy az irgalomra is, ami a családi életben azt jelenti, hogy nap mint nap meg kell bocsátanunk a másiknak, és bocsánatot kell tudnunk kérni a másiktól. Aki ezen az úton elindul, megtapasztalja, hogy egészen megváltozik az élete – fejtette ki a püspök.

Az Úr irgalmáról szólt a nap evangéliumi szakasza is Mátéról, a vámosról – folytatta a püspök, s megemlítette: Szent Jeromos azt mondta, az evangélisták közül egyedül Máténál olvashatjuk, hogy a vámost Lévinek hívják, ami arra utal, hogy a zsidó közegben ő nyilvános bűnösnek számított (ezt a tényt a többi evangélista inkább takargatni próbálja), s ez még erősebben rámutat Isten irgalmára, ami a vámos felé megnyilvánult.

14

Oly sokan élnek gyűlöletben, a megbocsátást elutasítva, mi legyünk inkább az irgalom képviselői a világban, családjainkban és az egyéni életünkben is, buzdította a jelenlévőket a püspök, s az irodalmi pályázat nyerteseihez fordulva azt mondta: ne csak verseitek, novelláitok által, hanem az életetek által is váljatok a szerető, gondviselő, irgalmas Isten tanúivá.

A szentmise után következett a díjátadó ünnepség, amelynek elején Fritzné Tőkés Éva, az MKPK Sajtószolgálatának vezetője meghatottan szólt arról, hogy az ő feladata volt rendszerezni a beérkezett pályamunkákat, amelyekből sugárzott a szülők, a nagyszülők felé irányuló szeretet, érzékelhető volt, hogy a családokban a Szentlélek működik.

A díjakat Veres András, az MKPK elnöke adta át az irodalmi pályázat nyerteseinek.

15

A különféle kategóriákban díjazottak névsora:

Versek (10–14 éves korosztály)

 1. helyezett: Bedő Dorottya, Váci Egyházmegye
 2. helyezett: Gonda Krisztina Zsófia, Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye
 3. helyezett: Balázs Gábor Rudolf, Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye

Különdíjasok

Tóth Jázmin, Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Molnár László, Nyíregyházi Egyházmegye

Péter-Szabó Kíra, Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Galambvári Panna, Görögkatolikus Metropólia

Rippel Liliána, Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Berze Anett Lili, Egri Főegyházmegye

16

Versek (15–18 éves korosztály)

 1. helyezett: Kovács Zsuzsanna, Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye
 2. helyezett: Kazmin Erneszt, Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye
 3. helyezett: Kémenes Örs, Hajdúdorogi Főegyházmegye

Különdíjasok

Pölcz Krisztina, Kaposvári Egyházmegye

Molnár Mária Boglárka, Egri Főegyházmegye

Tóth Panna, Egri Főegyházmegye

Skellecz Kata, Hajdúdorogi Főegyházmegye

Soltész Stella Lili, Miskolci Egyházmegye

Makai Viktória, Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

17

Novellák (10–14 éves korosztály)

 1. helyezett: Galambvári Panna, Görögkatolikus Metropólia
 2. helyezett: Kis Dániel, Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye
 3. helyezett: Markó Balázs, Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye

Különdíjasok

Berki Dóra, Egri Főegyházmegye

Dalanics Hanna, Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Kovács Borbála, Szombathelyi Egyházmegye

Tóth Eszter, Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Káldi Mária, Kaposvári Egyházmegye

Balogh Johanna Klára, Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

18

Novellák (15–18 éves korosztály)

 1. helyezett: Lengyel Dorottya, Egri Főegyházmegye
 2. helyezett: Kiss Bernadett, Egri Főegyházmegye
 3. helyezett: Barátfalvi László Imre, Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Különdíjasok

Kazmin Erneszt, Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye

Tóth András, Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Balogh Dzsenifer, Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

19

Szerző: Körössy László

Fotó: Merényi Zita

Forrás: Magyar Kurír

 
Read 119 times
Minden jog fenntartva. © 2019 Kaposvári Egyházmegye

Keresés