Akolitusoknak tartottak továbbképzést a Püspökségen

Akolitusok számára tartottak továbbképzést szeptember 4-én Kaposváron. A mintegy harminc megjelent kivétel nélkül az elmúlt nyolc évben lett akolitussá avatva Egyházmegyénkben. Az akolitus továbbképzés nem pusztán találkozás, vagy tanulás, hanem közösségalkotás, párbeszéd és az akolitus igazolványok meghosszabbításának feltétele is.

Elsőként Varga Péter esperes, székesegyházi plébános atya tartott előadást a közösségről és a szolgálat lelkiségéről. Hangsúlyozta, hogy az Igével és az Oltáriszentséggel való kapcsolat az igazi megtartó erő. Előadása végén burkolatlan határozottsággal szólította fel a nőtlen akolitusokat, hogy a szolgálatra való elhívásukat értékeljék és gondolják át, hogy nem hívja-e őket többre az Isten. Kiemelte, hogy vele együtt több olyan pap szolgál az egyházmegyében, akik késői/későbbi hivatással indultak az úton és ezt előnyként értelmezte.

img 2

Varga László megyéspüspök a monológjában megosztotta az Igazságban szeretni lelkigyakorlatának záró elmélkedését. Néhány gondolat az elhangzottakból:

„Erkölcsi magányban él, aki követni akarja a keresztény értékrendet. Különösen igaz ez a szexualitás és a mammon terén. A legtermészetesebb a mai kultúrában a házasságtörés és a válás.”

„A kereszténység a nyugati kultúrában kisebbségbe került és ez folytatódni fog nálunk is. Most ott tartunk, hogy egyre jobban ki fog éleződni ez a helyzet. Az Egyházon belül is jobban hiszünk Jézus erkölcsi tanításában, az igazságosságért vívott küzdelemben, a közösség megtartó erejében, mint személyesen egy élő Istenben.”

img 3

A napi programban lehetőség volt az akolitusoknak beszámolni közösségi élményeikről, terveikről, szolgálatukról, valamint kérdéseket föltenni ezekkel kapcsolatban. Említésre került a hamarosan induló, újabb akolitus képzés, amit 18 jelentkezővel indítanak. A szervező a felavatott akolitusokat imádságra buzdította, hogy a vírustól függetlenül végig tudják vinni a felkészítést.

A jó hangulatú beszélgetések végén a zsinatról, a diakonátus lehetőségeiről és feltételeiről kérdezték Udvardy Mártont, aki maga is diakónusként az Egyházmegyében az akolitusokért és a diakónusokért felelős.

Minden évben szeptember elején lesz akolitus továbbképzés – hangzott el a kommentárban. Erre a képzésre minden aktív szolgálatot teljesítő akolitust szeretettel várnak.

Forrás: Joppé Evangelizációs Központ

 
Read 691 times
Minden jog fenntartva. © 2019 Kaposvári Egyházmegye

Keresés