Emlékkereszt hirdeti az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust

A Miniszterelnökség kezdeményezésére az agrártárca huszonegy magyar erdőben, az állami erdőgazdaságokkal közösen keresztállítással tiszteleg a fővárosban hamarosan megrendezendő 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus előtt.

img 16

A SEFAG Erdészeti és Faipari Zrt. csütörtökön állított 5 méteres keresztje Kaposvártól északra, a Deseda-tó somogyaszalói részén kapott helyet, melyet Varga László megyéspüspök áldott meg.

img 11

– Jelként fog állni ez a kereszt, mely a teremtett világ üzenetét hirdeti – fogalmazott Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, majd hangsúlyozta: kötelességünk és feladatunk üzenni a világnak, a magyar társadalomnak és a magyar fiataloknak, hogy ott vagyunk mellettük, s kiállunk a kereszténység mellet.

– Küzdenünk kell hitünkért az Oltáriszentségben lévő Krisztusra gondolva, s erre minden alkalmat meg kell ragadnunk – fogalmazott Gelencsér Attila, Kaposvár és környéke országgyűlési képviselője.

img 13

– A magyar erdők évszázadok óta a lelki feltöltődés helyszínei – emelte ki Dalvári Vince Gábor, az Agrárminisztérium erdőgazdálkodási főosztályának vezetője. – Az erdő az állandóságot és a kiegyensúlyozottságot szimbolizálja. Az erdő fái, mint a templomok oszlopai merednek az ég felé, s az erdő csendjébe belépő ember a természet katedrálisában óhatatlanul közelebb érzi magát a Teremtőhöz – fogalmazott a főosztályvezető.

img 15

A fakeresztet Varga László megyéspüspök áldotta meg.

– Mindenható Urunk, Istenünk! Ennek a keresztnek két ága van, jelezve, hogy össze akar kapcsolni bennünket az égiekkel és a földiekkel. A feszület égre mutató ága emlékeztet bennünket arra a szeretet-áldozatra, amellyel a mi Urunk, Jézus Krisztus megváltott bennünket. A vízszintes ága pedig szeretetközösségbe akar kapcsolni minden embert, emlékeztetve bennünket arra a szeretet-áldozatra, melyben a mi Urunk, Jézus Krisztus odaadta magát nekünk a szentmisében, az Eucharisztiában. Ezt a szeretetet ünnepeljük idén, a budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus programjain, s ennek emlékére állítottuk ezt az út menti keresztet. Kérünk, áldd meg és szenteld meg, s add kegyelmedet, hogy akik ez előtt a kereszt előtt szent Fiad közbenjárását kérik, nyerjenek oltalmat a földön és örök otthont a mennyben. Krisztus, a mi Urunk által. Ámen. – hangzottak az áldás szavai.

Fotó: Kling Márk 

Az eseményről készült videós összeállítás megtekinthető: 

Videó: Szerafin Zoltán

 

 
Read 964 times
Minden jog fenntartva. © 2019 Kaposvári Egyházmegye

Keresés