„Küldetésetek van!" – papszentelés Nagykanizsán

Június 26-án, szombaton Varga László megyéspüspök áldozópappá szentelte Antal Zsolt és Molnár Ákos papnövendékeket a nagykanizsai Jézus Szíve templomban.

„Kedves Zsolt! Kedves Ákos! – szólt prédikációjában a szentelendőkhöz a megyéspüspök.

image 1

A két mondat, ami meghatározza az indulásotokat, s amit szentelési igének választottatok.

Zsolt két szót választott: »Érted! Veled!« Ákos pedig a Lukács evangéliumának tizenkilencedik fejezetéből egy mondatot: »Az emberfia azért jött, hogy megkeresse és megmentse azt, aki elveszett.«

Eddigi tapasztalatom a saját hivatásomból, hogy még mindig nem tudtam megélni a maga teljességében a szentelési igémet, melyet annak idején a Szentlélek segítségével kaptam. Meghatározza az utamat ma is, s még van mit kibontanom az igéből, pedig lassan ötven éve próbálkozom vele. Nem kell egyszerre megélni ennek a jelmondatnak gazdagságát, csak ki kell tartani benne.

image 6

Zsolt azt a két szót választotta, hogy: »Érted! Veled!«

Ezt érthetjük úgy is, hogy mindent Krisztusért, és mindent Krisztussal. De érthetjük úgy is, hogy mindent értetek, rábízottakért és minden veletek. A Szentlélek bontja ki ennek a gazdagságát, a Krisztussal való személyes kapcsolatod mélységét és gazdagságát és az azokkal való szeretetkapcsolatod mélységét és gazdagságát, akiket hivatásod során az egyház rádbíz.

»Az emberfia azért jött, hogy megkeresse és megmentse azt, ami elveszett.« Ez a mondat Lukács evangéliumában Zakeus megtérésének története végén van leírva. Mindenki ismeri, aki olvasta Lukács evangéliumát, hogy annyira szerette volna látni Zakeus Jézust, hogy még a fügefára is hajlandó volt felmászni. A vele való találkozás drámai fordulatot hozott életében, megváltozott. Vagyona felét a szegényeknek adta, mindenkit próbált kárpótolni, s vendégül látta Jézust. A többiek botránkoztak, hiszen egy vámos, egy bűnös embernél volt vendégségben Jézus.

image 7

Ekkor hangzik el ez a mondat: »Az emberfia azért jött, hogy megkeresse és megmentse, ami elveszett.«

A két jelmondat összekapcsolható, hiszen amit Ákos választott, az nem fog menni anélkül, amit Zsolt választott. Jézus nélkül nem működik. Ha mélyen megéled az »Érted! Veled!« gazdagságát, akkor biztos, hogy eljutsz azokhoz az emberekhez, akiket a társadalom megvet, kivet, lenéz akár a morális állapota, vagy szociális, esetleg mentális helyzete miatt.

image 18

Az örömhír a szegényeknek szól. Küldetésetek van! Kérjétek a Szentlelket, hogy mindig vezessen benneteket ennek a két mondatnak a gazdagságában. Azt kívánom, hogy legyetek bátor, hiteles és szent életű papok. Minél nagyobb a sötétség és az egyház iránti gyűlölet, üldözés körülöttünk, annál nagyobb szüksége van az egyházunknak bátor papokra, akik felvállalják az igazságot, s akik hajlandók szembe menni az árral, s hajlandók mártírokká válni. Ez a legmagasabb, a legteljesebb megélése a Krisztuskövetésnek. Ne hátráljatok meg! Akármilyen üldözés jön, legyetek bátrak! A Szentlélek erejével álljatok ki azzal a hatalommal, melyet a szentelésetekkor kaptok! Vállaljátok küldetéseteket, ha kell, véretek ontásáig! Legyetek hiteles papok, akiknek a gondolat, a szó és a tett egységben van életükben. A hiteltelen papot nem veszik komolyan az emberek. Ezt nem lehet megjátszani, ennek belülről kell fakadni. Azért imádkozom, hogy hiteles, vonzó, hivatásokat ébresztő papi életutatok legyen, s hogy szentek legyetek!

image 26

Azt hallottuk az evangéliumban, hogy értük szentelem magam, hogy ők is szentek legyenek az igazságban. Az életszentség nem szabadon választott műfaj. Nem olyan, mint mikor bemegyek az áruházba, ahol válogatok, s ha tetszik valami, akkor megveszem.

A mennyei Atya akarata ez ránk nézve, ez a hivatásunk, melyet a papságon belül kell megélnünk. Legyetek szentek! Az a szenvedélyes szeretetkapcsolat, mely most Krisztushoz kapcsol benneteket, vigyétek olyan fokra, hogy túláradjon a szavaitokon, tekinteteteken, életstílusotokon, s elérje azokat az embereket rajtatok keresztül Isten szeretete és szentsége, akik éhezik és szomjazzák ezt. Meg fognak találni benneteket, a Jóisten nagyon tapintatos, s nagy szeretettel már előkészítette mindazokat az embereket, akiket ti fogtok Krisztushoz vezetni. Legyetek éberek és legyetek bátrak!”  – fogalmazott a megyéspüspök prédikációjában.

image 10

A szentmise végén a kaposvári kántorképző végzős okleveleinek átadása következett, melyet Edelényiné Sebestyén Nóra, Eliser Balázs és Hibszky Dávid vehetett át, majd Antal Zsolt és Molnár Ákos újmisés áldásban részesítette a főpásztort, aki hálát adott a papi hivatásokért.

„Érted! Veled!” – hangzik Antal Zsolt áldozópap jelmondata, aki a kaposvári Szent Kereszt templomban folytatja szolgálatát.

„Az emberfia azért jött, hogy megkeresse és megmentse azt, aki elveszett.” (Lk 19,10) – szól Molnár Ákos papi jelmondata, aki a nagykanizsai Jézus Szíve plébánián folytatja szolgálatát.

Antal Zsolt atya a következő helyeken és időpontokban mutat be újmisét:

Június 27-én 9:30 órakor Zalaújlakon, 16:00 órakor Nagyrécsén.

Július 4-én 18:00 órakor a nagykanizsai Jézus Szíve templomban.

Július 11-én 16:00 órakor Gelsén.

Szeptember 18-án 17:00 órakor a kaposvári Jézus Szíve templomban.

 

Molnár Ákos atya a következő helyeken és időpontokban mutat be újmisét:

Június 27-én 18:00 órakor a szegedi Szent Rókus templomban.

Július 3-án 18:00 órakor a nagykanizsai Jézus Szíve templomban.

Fotó: Kling Márk

 
Read 3236 times
Minden jog fenntartva. © 2019 Kaposvári Egyházmegye

Keresés