Közösségben, egységben, vonzásban?!

A Kaposvári Egyházmegye papjai, zsinati papi konferencián vettek részt 2021. május 10-12. között Esztergomban. A Covid járvány miatt a szokásos regisztráció mellett, egyenként antigén gyorsteszten is átesett a közösség, mely hála Istennek minden esetben negatív eredményt mutatott. A konferencia helyszíne a Szent Adalbert Központ impozáns épülete volt. A szervezők mindent gondosan előkészítettek, így a magas számú részvétel és a változó igények mellett is zökkenőmentesen zajlottak az események.

image 102 of 11

Az első előadás közben bemutatkozott a szervező csapat, akik rengeteget dolgoztak az előkészítésben és a lebonyolításban is. Varga László megyéspüspök kifejtette, mit jelent számára a „Közösségben, egységben, vonzásban” zsinati mottó. Kisiván Csaba atya rövid ízelítőt adott a zsinati kérdőívek statisztikai eredményeiből, mivel az eredmény sokkal gazdagabb, mint azt egy rövid előadásban kifejteni lehetséges. Ígérete szerint a mintegy 120 oldalas eredmény rövidesen mindenki számára elérhető lesz. Rövid kávészünet után Blanckenstein Miklós, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye pasztorális helynökének gondolatait hallottuk arról, hogy miért is jó egy egyházmegyei zsinat. Többről beszélt, mint személyes tapasztalatairól, pedig jónéhány egyházmegyei zsinaton részt vett már, valamint sok zsinat dokumentumát is tanulmányozta.

image 106 of 11

Este az atyák közösen mutattak be szentmisét a rendezvényközpont kápolnájában, melyet jó hangulatú borkóstolóval egybekötött vacsora követett. A fárasztó nap után jól esett a pihenés mindannyiunknak.

Kedden reggel közös laudes imádsággal kezdtünk, majd Erdő Péter bíboros úr gondolatait hallhattuk az egyházmegyei zsinatokról. Történeti áttekintése sok érdekes gondolatot felvetett, mely segítheti zsinatunkat megfelelő helyen kezelni. A felmerülő kérdésekre, rögtön frappáns, előremozdító válaszokat adott bíboros úr.

image 107 of 11

Ebéd előtt közös szentmisén vehettünk részt az Esztergomi Bazilikában. A homíliában boldog Salkaházi Sára életének utolsó napjáról hallhattunk lélekemelő gondolatokat.
A közös étkezést követően csoportokban látogathattuk meg a bazilika színfalak mögötti részeit, a Bibliotheca rejtett kincseit, valamint a Keresztény Múzeumot. A délutáni kis pihenő után vacsorára gyűltünk össze, melyet szentségimádás követett. A szentségimádás csendes fél órával kezdődött, majd közösen énekeltünk, imádkoztunk a szentségi áldásig.

Szerdán reggel a szállásokat elhagyva ismét laudessel indítottuk a közös programot, melyet Török Csaba professzor sziporkázó, humoros és mégis mély gondolatokat felvető előadása követett. Rövid kávészünet után zárásként ismét Varga László megyéspüspök gondolatait hallottuk, melyben négy alapterületet felvillantva – liturgia, koinónia, diakónia és martyria, egyszerűbben: ima, közösség, irgalom és küldetés – vizsgálta a zsinatunk kérdését.

image 108 of 11

A délelőtti előadások után közösen ünnepeltük az Eucharisztiát, majd a megszokott extra minőségű ebéddel zárult a program.

Egyházmegyei zsinatunk előkészítő fázisában ez az esemény több dologban is hiánypótló volt. Részben jó motivációt adott azoknak, akik eddig csak a szükséges dolgokba kapcsolódtak be a szinódus kapcsán, másrészt a járvány miatt elmaradt találkozások hiányát próbálta pótolni. Jó volt újra találkozni, beszélgetni, együtt gondolkodni, együtt imádkozni, épülni és építeni. Ez a program valóban bemutatta, hogy jó KÖZÖSSÉGBEN lenni, tudunk EGYSÉGBEN lenni, és ettől lesz VONZÁSBAN az Egyház.

Udvardy Márton

 
Read 1953 times
Minden jog fenntartva. © 2019 Kaposvári Egyházmegye

Keresés