Marcaliba érkezett a „Meg nem született gyermek” szobra

2021. április 10-én, szombaton Kaposvárról a Marcali Gyümölcsoltó Boldogasszony templomba érkezett Martin Hudáček szlovák szobrászművész alkotása, a „Meg nem született gyermek” szobra, mely egy héten át lesz látható a templomban.

Az ünnepi nyitószentmise április 11-én, vasárnap 10 órakor kezdődött, melyet Kiss Iván c. prépost, esperes-plébános celebrált. Bevezetőjében elmondta, hogy az alkotást Martin Hudáček, szlovák szobrászművész abból a célból készítette, hogy segítsen a világ minden táján a nőknek és családjuknak a múlt sebeinek feldolgozásában. A megbocsátást hirdető szobor nők ezreinek adta vissza a már-már elfeledett lelki békét. A meg nem született gyermek emléke sokaknak mindennap visszatérő fájdalom, amiről alig mernek beszélni. A szoborral való találkozás enyhülést nyújt ezekre a sebekre, és segít feldolgozni az abortuszok emlékét.

19

A plébános szavait követően Kozma Krisztián, Kazinczy-díjas előadó beszélt a szoborról, majd ismertette a kaposvári Keleti temetőben állított „Megfogant, de meg nem született gyermekek emlékhelyének” célját: ezidáig nem volt egy konkrét hely, ahol a spontán vetélés és az abortusz következtében elhunyt gyermekek szülei lehetőséget kaptak volna a méltó emlékezésre és a gyertyagyújtása. Az érintettek közül ezt többen úgy fogalmaztak az emlékhelyről, hogy ez „egy fizikai hely, ahol halottak napján és az évfordulók alkalmával megemlékezhetnek gyermekükről”.

Ezt követően dr. Gyulainé Domján Zsuzsanna hitoktatónő a lelki adoptálásról osztotta meg gondolatait. Felhívta a figyelmet a lehetőségre, hogy önkéntes alapon kilenc hónapon keresztül bárki vállaljon napi imaszándékot egy már megfogant magzat életéért.

Ehhez kapcsolódva Molnár Ágnes Anna önkormányzati képviselőnő tett tanúságot, aki elmondta: a kilenc hónapon át tartó imaalkalmat ő már többször is teljesítette. Biztatta a jelenlévőket, hogy csatlakozzanak a kezdeményezéshez, hogy minél több gyermek születéséért imádkozhassanak.

A szentmisén közreműködött a Fény Gyermekei Zenekar, akik a szobor tiszteletére egy új dallal készültek.

05

A szoborbúcsúztató szentmisére jövő vasárnap, április 18-án a 9 órakor kezdődő szentmisével kerül sor, ahol Udvardy Márton diakónus, püspöki szertartó tart ünnepi beszédet, valamint a lelki adoptációt vállalók ünnepélyes fogadalomtételt is tesznek az önkéntes imára.

A Kaposvári Egyházmegyében az „Élet útja” elnevezésű zarándoklat március 25-én Kaposvárról indult útjára. Marcaliban, a plébániatemplomban április 10-19. között látható, majd ezután Nagykanizsára, a Jézus Szíve templomba szállítják, ahol tovább folytatja a megbocsátást, a lelki békét hirdető útját.

Az „Élet útjáról” bővebben itt olvashatnak: www.joppe.hu

 

Kiss Kálmán írása nyomán.

Fotó: Kiss Kálmán

Forrás: Marcali Portál

https://www.marcaliportal.hu/varosunk/51331-az-elet-utja-marcaliba-erkezett-a-meg-nem-szuletett-gyermek-szobra

 
Read 669 times
Minden jog fenntartva. © 2019 Kaposvári Egyházmegye

Keresés