„Gyakoroljátok a feltámadás örömét!" – Húsvétvasárnapi szentmise a kaposvári Szent Margit-templomban

  1. április 4-én, Húsvétvasárnap Varga László megyéspüspök a kaposvári Szent Margit-templomban celebrált ünnepi szentmisét.

A szentmise elején Dr. Rumszauer Miklós plébános köszöntötte a főpásztort, illetve John Simoneau atyát, aki a Szent József év kapcsán tartott nagyböjti lelkigyakorlatot az egyházközségben.

A megyéspüspök a feltámadásról beszélt homíliájában:

„Krisztus feltámadt, győzött az élet és ez minket a kezdetek egyháza óta nagyon nagy örömmel tölt el. A feltámadás örömhírével és a feltámadott élet örömével járják a keresztények földi zarándokútjukat.

Krisztus feltámadt, minket pedig feltámasztott! A keresztség pillanatában meghaltunk és új életet kaptunk. Feltámadott és örök életet, ami fölött már soha nem lesz úr a halál és a gonosz. Mi vagyunk a feltámadók és mi vagyunk a feltámasztók, mert amit ajándékba kaptunk, azt tovább tudjuk adni másoknak.

168821419 2935467630031937 6293839601375569535 n

Hogyan lehet feltámasztani másokat? Hogyan gyakorolhatjuk ezt az ajándékot ebben a világban? A legegyszerűbb feltámasztási mód a mosoly. Talán már gyakoroltátok és átéltétek, hogy amikor mosolyogtok a másik emberre, akkor megtelik élettel, a legtöbb esetben visszamosolyog rátok. Egy egyszerű kis mosoly által minden elkezd élni.

A szomorúakat is meg lehet vigasztalni azzal, hogy együttérzünk a fájdalmunkkal és a szenvedésükkel, de azzal is, hogy szeretettel nézünk rájuk. A szeretettel teli tekintet feltámasztó, elétet adó tekintet a mi korunkban is. Mi csak azt gyakoroljuk, amit Isten tesz velünk. Nem tudom elképzelni a mennyei Atyát komoran, vagy nagyon komolyan.

A szüleim mosolyogtak rám, mikor nagyon pici voltam, s még nem rosszalkodtam. Állandóan mosolyt csaltam az arcukra a puszta létemmel, mert örültek annak, hogy vagyok. Ti is, mint szülők, ugyan ezt tettétek. Mosolyogtatok a gyermekeitekre, babusgattátok, becézgettétek, ölelgettétek. Ha ti ezt meg tudtátok tenni – pedig nem tökéletes a szeretet bennetek –, mennyivel inkább tesz így velünk az Isten, aki tele van szeretettel, s aki a szeretet teljessége?

Mosolyog az Isten a gyermekeire, s mikor mosolygunk, mi Isten mosolyát adjuk át. Örülünk annak, hogy Isten örül nekünk és szeret bennünket, s megpróbáljuk a mosolyunkkal átadni ezt az ajándékot az embertestvéreinknek. Minél többet szenvedett valaki, minél több hiányt élt meg a szeretetben, annál nagyobb szüksége van a legkisebb mosolyra, a legkisebb szeretettel teli tekintetre.

169062643 2935467703365263 3730844932222029752 n

Gyakoroljátok a feltámadást, álljatok meg gyakran Isten tekintetében, és ne legyetek komorak! Ne legyetek annyira komolyak, lazítsátok el az arcizmaitokat! Sokkal kevesebb energia kell a mosolyhoz, mint a komor arckifejezéshez. Engedjétek meg, hogy betöltsön benneteket Isten mosolya, Isten szeretettel teli tekintete, s támasszatok fel másokat azzal, hogy mosolyogtok! Azzal, hogy szeretettel néztek a testvéreitekre, a családtagjaitokra. Minden elkezd élni, mikor valaki komolyabban vesz Istent, mint saját magát. Ő már tud mosolyogni, szeretettel nézni másokra.

Mi vagyunk a feltámadók, mert Isten megbocsátotta minden bűnünket. Az ellenünk szóló adóságlevelet a kereszten széttépte. Nem vagyunk adósai az Istennek, nem tartozunk neki, szabadok vagyunk, feltámadtunk. Ne csak feltámadók legyünk, hanem feltámasztók is! Osszuk meg másokkal is azt, amit Istentől kaptunk, a megbocsátás és az irgalom ajándékát!

Bocsássatok meg egymásnak! Bocsássatok meg az ellenetek vétkezőknek, mert ezt tette veletek az Isten! Adjátok tovább Isten megbocsátó irgalmas szeretetét és azt fogják átélni azok, akiknek megbocsátottatok, mint amit a tékozló fiú átél, mikor hazatér. Az a fiú, akiről azt mondja az apja, hogy a fiam meghalt, de életre támadt! Elveszett, de megkerült! Ha bűnbe estetek, kérjétek újra a feltámadást!

168956908 2935467593365274 890948690285685567 n

A gyóntatószékben halottfeltámasztás történik. Nagyobb esemény megy végbe egyetlen gyónáskor, mint ami Lázár feltámasztásakor történt. Lázár visszakapta a földi életét, de ettől még nem kapott örök életet. Mi viszont minden szentgyónásban örök életet kapunk újra és újra Istentől. Hatalmas ünnep, csak nem fogtuk fel és nem ünnepeljük. Legyetek szabadok és gyakoroljátok a feltámadás örömét, a feltámadás megbocsátó szeretetét! Adjátok tovább másoknak azt, amit Isten tett és tesz veletek!” – fogalmazott a megyéspüspök.

A szentmise felvételről megtekinthető az alábbi linken: Húsvétvasárnapi Szentmise a Szent Margit-templomból

Fotó: Szerafin Zoltán

 
Read 2142 times
Minden jog fenntartva. © 2019 Kaposvári Egyházmegye

Keresés