Helyére kerülhet a szülői gyász

Emlékhelyet kapnak a meg nem született gyermekek, a kaposvári Keleti Temetőben avatják fel március 25-én 16 órakor. Erről Varga László megyéspüspök beszélt online sajtótájékoztatón.  Kiemelte, ezzel lehetőséget szeretnének teremteni azoknak az édesanyáknak és édesapáknak, akiknek megfogant ugyan a gyermekük, de valamilyen oknál fogva mégsem születhetett meg, hogy virágot helyezhessenek el és gyertyát gyújthassanak.

image 10

Az emlékhelyet, melyet a lélekharang környékén helyeznek el, Kling József, kaposfüredi szobrászművész készítette. Udvardy Márton állandó diakónus elmondta, ha valaki elveszíti gyermekét, elindul benne a gyász folyamata. Akinek a várt gyermeke hal meg, azonnal gyászol, de aki abortuszon esik át, annál akár évtizedek is eltelhetnek, amíg eljut a gyászig. Megrekedhet a gyászfolyamat, hiszen a temetési szertartás elmarad és nincs egy olyan hely, ahol emlékezni lehetne, ezért is lesz fontos szerepe az alkotásnak.

A Kaposvári Egyházmegye egy vándorszobrot is elindít a megyében. Martin Hudáček, szlovák szobrászművész alkotását, a „Meg nem született gyermek” szobrát 14 helyszínen lehet majd látni március 25-e és augusztus közepe között.

unnamed

Udvardyné Tóth Lilla, biológus a vándorkiállítás egyik kitalálója elmondta, a szobor egy magába roskadó, tenyerét az arcába temető édesanyát és a felé lépő gyermeket ábrázolja. Jelentése pedig az, hogy van megbocsátás. Az alkotást a többi között Kaposváron, Kaposfüreden, Siófokon és Nagykanizsán is meg lehet majd tekinteni.

A sajtótájékoztató végén Varga László március 15-e alkalmából megáldotta a sajtó munkatársait.

 

Szöveg: Marosi Gábor

Megjelent a Somogyi Hírlap 2021. március 18-i számában. 

 

Az ÉLET útjával kapcsolatos további információ elérhető a Joppé Evangelizációs Központ honlapján: https://www.joppe.hu/az-elet-utja/

 

 
Read 1216 times
Minden jog fenntartva. © 2019 Kaposvári Egyházmegye

Keresés