Emlékhely a megfogant, de meg nem született gyermekekért

A kaposvári Keleti Temetőben, közel a lélekharanghoz hoznak létre egy emlékhelyet a meg nem született gyermekekért. Itt helyezhetnek el virágot, gyújthatnak gyertyát azok, akiknek abortuszuk volt, illetve spontán vetélés következtében veszítették el magzatukat. Hamarosan egy szobor is érkezik az egyházmegyébe, hogy városról városra, templomról templomra vándorolva hívja fel a figyelmet a megfogant életek védelmére.

Udvardy Márton püspöki szertartótól, a püspökség evangelizációs munkatársától – aki feleségével, Lillával az abortuszon, illetve spontán vetélésen átesett nők lelkigondozásával is foglalkozik – megtudtuk, mivel az életvédelem területén „régi motorosok”, teljesen természetes, hogy minden, e téren előremutató, s erőt adó kezdeményezést felkaroljanak. Így Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepén, március 25-én Kaposváron fogadják Martin Hudáček szlovák szobrászművész kőből, illetve üvegből készült kompozícióját, mely egy térdelő, síró édesanyát, s felé nyúló, megérinteni készülő, meg nem született kisgyerekét ábrázolja.

unnamed

E vándorszobor első állomása a Jézus Szíve-templomban lesz, majd az egyházmegye több városában: Marcaliban, Barcson, Nagyatádon, Nagykanizsán és a megyeszékhely templomaiban láthatják az érdeklődők és az érintettek, s a nyár folyamán – június végétől augusztus 16-ig – Siófokon, Balatonlellén, Fonyódon és Balatonszentgyörgyön ugyancsak szakrális térben találkozhatunk e megindító alkotással. Az egy-egy településen néhány napot töltő vándorszobor köré négy helyszínen – a nagykanizsai Jézus Szíve-templomban, a kaposvári Szent Imre-templomban, a kaposfüredi Szent Őrangyalok-templomban, valamint Siófokon – lelki nap fogadja a látogatókat, melynek természetesen része egy szentmise, egy életvédelmi előadás, valamint a lelki adoptálás, amely egy Isten színe előtt tett ígéret. Ebben az illető személy elköteleződik arra, hogy 9 hónapon át mindennap imádkozik egy – egyedül az Úr előtt ismert –, már megfogant és halállal fenyegetett magzat életéért, valamint azért, hogy ez a gyermek ne legyen abortusz áldozata, születése után szeretetben és elfogadásban, törvényes családi körülmények között nőhessen fel. 

Mint megtudtuk: Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepén Puskás Béla, a Somogy Temetkezési Kft. ügyvezető igazgatója jóvoltából, különleges esemény helyszíne lesz a kaposvári Keleti Temető. Varga László megyéspüspök itt szenteli fel Kling József kaposfüredi szobrászművész egy sírkőről felröppenő galambot ábrázoló művét, amely a megfogant, ám meg nem született gyermeklelkeknek állít emléket.

Lőrincz Sándor    

 

Több a születés, de az abortusz is…

Információink szerint ugyan 10 százalékkal több gyermek látta meg Isten szabad egét tavaly, de így is 2000 alatt maradt az elmúlt évben a születésszám Somogyban, és ezzel párhuzamosan több mint félezer művi terhesség-megszakítást is végrehajtottak az orvosok, ami szintén 10 százalékos emelkedést mutat. A statisztika szerint általában minden harmadik megfogant élet spontán vetélés áldozata lesz.

 

Az élet védelméért - mindenkor

2018 júliusában hazánkba is eljutott a szobor egy másolata az Együtt Az Életért Egyesület munkája révén. Ez a civil szervezet lelki és fizikai segítséget nyújt a nehéz helyzetű nőknek, azért, hogy eltérítsék őket az abortusztól. A szobor magyarországi vándoroltatásához hozzájárul az a tény, hogy 2016. április 10-én történt, hogy abortuszpárti aktivisták a Lengyel Köztársaság Budapesti Nagykövetsége előtt demonstráltak. A szentmisét kigúnyolva, az egyik aktivista püspöki ruházatra emlékeztető öltözetben „meg is áldoztatta” a résztvevőket „abortuszt tabletta” feliratú zacskóból, „Krisztus teste” kísérő szavakkal. Frivaldszky Gáspár az Emberi Méltóság Központ jogi igazgatóhelyettese, illetve Lábady Tamás volt alkotmánybíró és Zarka Rozina Borbála életvédő aktivista beperelték a demonstrálókat, akik megsértették a katolikus hívőket, s a pert vallásgyalázás címen megnyerték. A részükre ott megítélt összeget a szobor másolatának megvásárlására fordították.

A Somogyi Hírlap 2021.02.24-i számában megjelent írás nyomán.

 
Read 769 times
Minden jog fenntartva. © 2019 Kaposvári Egyházmegye

Keresés