Nem csak a testünknek, a lelkünknek is szükséges a táplálék – A kegyelem dús vizű forrásai a szentségek

Az újév, a jelenlegi helyzet a szokásosnál erősebben rámutat: „az Úr jósága, hogy még élünk a földön” – emelte ki egyik homíliájában Tomanek Ferenc, a Szent Imre-templom plébánosa, aki azt is nyomatékosította: „Jézus Krisztus ugyanaz tegnap, ma és mindörökké.” Biztonságot és erőt ad a Vele való szüntelen párbeszéd, csakúgy, mint hitben megélt közösségi lét.

– Majdnem 2000 éve ünnepeljük a szentmisét, az Eucharisztiát, és hálát adunk Istennek az élet ajándékáért, a szeretetéért és a Vele való barátságra szóló meghívásáért, mely az örök élet reménye. Ebből kell fakadnia a szándéknak is, hogy – ha nincs akadálya – éljek a szentségek ajándékával, melyekkel Isten megosztja életét velem, és én is megosztom a sajátomat Istennel, s – házastársi vagy papi – hivatásomat az Ő áldásával szeretném megélni – mondta, majd arról szólt: szülőként pedig az a természetes, hogy legdrágább kincsünket, a hitünket is átadjuk gyerekeinknek.

 img1

– Ennek első és legfontosabb, de nem egyetlen lépése a keresztelés, amit az esküvőn is megígér a pár. Az elsőáldozás és a bérmálás is a beavató szentségek közé tartozik; általuk lehetünk minden szempontból teljes jogú tagjai Krisztus titokzatos testének, az egyháznak. Miért ne kérném a bérmálásban a Szentlélek segítségét az élethez, a szeretethez, az örömhöz, és miért ne élnék a lehetőséggel, hogy Krisztus testével táplálkozzak, aki „életet ad a világnak”, így nekem is? Ő „az élet kenyere”. Ahogy testi táplálék nélkül elsorvadunk és elhagy az erőnk, a lelkünknek is szükséges éltető táplálék. Ha pedig elfordultam Istentől, miért ne élnék a gyónás szentségével, melyben kiengesztelődhetek, megbékélhetek Istennel, magammal és másokkal; bűneim bilincseitől megszabadulva – hívta fel a figyelmet, majd kiemelte: életünk fordulópontjait is Istennel élhetjük meg, áldását kérve magunkra, társunkra, hivatásunkra, döntéseinkre, s így valóban megtalálhatjuk a boldogságunkat. Akik nem járulhatnak szentségekhez, ők éppen azzal tesznek tanúságot hitükről, hogy tevékenyen jelen vannak az egyház életében, közösségében, azt keresve, miként élhetik meg az isten- és emberszeretetet.

A temetés nem szentség. A szertartás egy szép imádság, mellyel Isten irgalmába ajánlják az elhunytat: bocsássa meg bűneit és fogadja be a mennyország örömébe. A vég felé közeledve a betegek kenetében is kérhetünk erőt Istentől, hogy a halál felé is reménnyel tudjunk közeledni.

Lőrincz S.

Fotó: Kling Márk 

Megjelent a Somogyi Hírlap 2021. január 21-i számában. 

 
Read 628 times
Minden jog fenntartva. © 2019 Kaposvári Egyházmegye

Keresés