Kapcsolattartási pont segít a biztonságos találkozásban

A vírushelyzetre való tekintettel kapcsolattartási pontot hoztak létre a Kaposvári Egyházmegye fenntartásában működő Zselic Katolikus Idősek Otthonában.

Az otthonban összesen száz időskorú lakót gondozunk, s a Covid-19 járvány kapcsán szükségesnek éreztük egy kapcsolattartási pont kialakítását – hangsúlyozta Világos Krisztián plébános, az egyházmegye vagyonkezelője. – Az intézményben látogatási tilalom van, ugyanis meggyőződésünk, hogy látogatási és kijárási tilalom nélkül kezelhetetlen a járvány egy idősotthonban, ebből fakadóan nem tudjuk felvállalni a hozzátartozók érkezését sem.

20201022 IMG 8296

A kapcsolattartás egy alternatív módját valósítottuk meg, melyben a hozzátartozó nem lép be az intézmény területére, a lakó pedig nem lép ki az intézmény területéről. Egy kétbejáratú konténert üzemeltünk be saját kivitelezéssel, mely középen hermetikusan el van választva, a hang pedig elektronikus módon, mikrofonok és hangszórók segítségével továbbítódik  a másik fél számára.

A kapcsolattartási pont körülbelül egy hete üzemel. Katolikus intézmény lévén küldetésünknek érzem azt, hogy a tevékeny szeretet ily módon is megnyilvánuljon, a tapasztalatok szerint a hozzátartozók és a lakók is kifejezetten hálásak érte – fogalmazott  a vagyonkezelő.

Az eseményen jelen volt Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára is, aki elmondta:

– Az elhúzódó járványban minden intézmény számára nagy kihívás az, hogy miként oldja meg a bent lévő gondozott, s a hozzátartozók közötti kapcsolattartást.

20201022 IMG 8541

Ez a megoldás, melyet a Zselic Katolikus Idősek Otthonában látunk, azt gondolom, hogy jó utat, példát mutat, hisz a jelen helyzetben a legfontosabb, hogy intézményeinket lehetőség szerint izoláljuk, mert ezzel tudjuk a legjobban óvni a lakókat – fogalmazott Fülöp Attila.

20201022 IMG 8334

A sajtótájékoztatót követően Világos Krisztián megáldotta a kapcsolattartási pontot, majd a szükséges óvintézkedések elvégzése után az államtitkár megtekintette az intézményt, melyben épp az 1956-os forradalom és szabadságharcra emlékeztek a lakók.  

 

2020.10.22.

Fotó: Kling Márk

 
Read 1686 times
Minden jog fenntartva. © 2019 Kaposvári Egyházmegye

Keresés