Püspöki áldás a felújított somogyudvarhelyi plébániaépületre

Varga László megyéspüspök szeptember 14-én megáldotta a somogyudvarhelyi Szűz Mária Neve Plébánia felújított épületét. 

A megyéspüspök – aki a plébániaudvaron celebrált szentmisét a helyi közösségért ajánlotta fel – Szűz Mária szavait idézte homíliájában: „Íme, az Úr szolgálóleánya, történjék velem szavaid szerint!”

IMG 7669

– Milyen a kapcsolatunk Máriával? Szoktam-e hozzá fordulni, s ha igen, akkor hogyan? – tette fel a kérdést a főpásztor szentbeszédében. – Amikor valamit el akarunk intézni, akkor keressük a kapcsolatokat. Olyan kapcsolatokat, amelyek hatékonyan, hathatósan tudnak segíteni nekünk.

Hasonlóképp gondolok a közbenjárásra is. Tudom, hogy Jézushoz, s a mennyei Atyához közvetlenül is lehet fordulni, de emberek vagyunk, szeretjük megtámogatni a kéréseinket a kapcsolatainkon keresztül. Ezért sokszor kérjük Jézus édesanyját, hogy szóljon az érdekünkben, s támogassa kérésünket, melyet természetesen Jézusnak is elmondunk.

A Szűzanya nem csak közbenjárónk, hanem példaképünk is. Amit az imént hoztam az evangéliumból, Mária ajkáról – Íme, az Úr szolgálóleánya, történjék velem a Te szavaid szerint! –, nem egy egyszerű beleegyezés a mennyei Atya akaratába.

IMG 7656

A Szűzanya teljes lényével vállalkozott arra, hogy megtörténjen Isten szava az ő életében. Ez sokkal több, mint kimondani, azt, hogy legyen nekem a te szavad szerint. Ez nem csak beleegyezés, hanem egy nagyon mély vágy arra, hogy az történjen velem, amit Isten akar. Ebben példakép Mária. Akarjuk-e követni őt, s vágyakozunk-e arra, hogy Isten szava történjen életünkben? – fogalmazott a főpásztor, aki a szentmise végén megáldotta a megújult épületet.

IMG 7689

Csendes Sándor plébános köszönetet mondott azoknak a segítőkész, jószándékú embereknek, akik hozzájárultak a felújítás létrejöttéhez, majd Szászfalvi László országgyűlési képviselő köszöntötte az egybegyűlteket, aki elmondta: sokkal többről van szó annál, minthogy megmentettek egy régi, szép épületet. A plébániát egy élő közösségnek kell megtöltenie, s a közösségnek tovább kell adnia a lángot, a lelkesedést a gyermekeiknek, utódaiknak, szeretteiknek, családjaiknak.

Fotó: Kling Márk
Videó: Szerafin Zoltán

 
Read 1146 times
Minden jog fenntartva. © 2019 Kaposvári Egyházmegye

Keresés