Megújul a kaposvári Nagyboldogasszony-székesegyház

Néhány nap múlva megkezdődnek a belső felújítási munkák a kaposvári Nagyboldogasszony-székesegyházban. Húsvétig még itt tartják a miséket, ám az ünnepet követően vélhetően két évig a katolikus gimnázium udvarán lévő körkápolnában várják majd a híveket a papok. A Kaposvári Egyházmegyében egyébként nyár elején egy másik jelentős építkezés is elkezdődik; zöldmezős beruházásban új katolikus óvoda épül a Kecel-hegyen.

KAPOSVÁR

Mohay Gábor egyházmegyei főépítésztől megtudtuk: a székesegyház-rekonstrukció az 1886-ban épült, egykori belvárosi nagytemplom teljes belső terét és külső megjelenését egyaránt érinti, hiszen az épület igencsak megérett a felújításra, amely már a jövő héten elkezdődik. A szakemberek hozzáfognak a teljes belső falfelület díszítő és figurális festésének, valamint a Kratzmann Ede műhelyében készült, harminchárom színes ólomüveg-ablak restaurálásához, amelyeket biztonságos üvegezéssel védenek meg. A reggeli negyed 8-as, illetve az este 6 órakor kezdődő misék idejére kinyit a székesegyház, ám a húsvéti szertartások után a rekonstrukció teljes elkészültéig zárva lesz Isten hajléka, amely a város első plébániatemplomaként, Tandor Ottó tervei szerint épült, s fal- és boltozatfelületeit Leszkovszky György budapesti festőművész festette 1935-40 között, a márványszobrok Brandceisz János és Bory Jenő alkotásai.

A jelentős összegű kormánytámogatással megvalósuló székesegyház-felújítás keretében új tetőt kap az épület, amelynek természetesen a homlokzata is megszépül. Egy modern és a korábbinál sokkal nagyobb sekrestye is épül, mégpedig azért, hogy a jelentősebb egyházmegyei liturgikus eseményeknél is elférjen az asszisztencia. Modern vizesblokk létesül, és megvalósul a külső akadálymentes megközelítés is. Tetszetős padlóburkolatot kap a székesegyház, amely évtizedeken át a megyeszékhely leghidegebb templomai közé tartozott, ám a rekonstrukció során korszerű padlófűtéssel biztosítják a kellő hőfokot. Korszerűsítik az elektromos hálózatot és modern hangosítást kap az épület. Természetesen a fából készült nyílászárók és a toronyban lévő zsalugáterek is megújulnak; átalakítják és modern berendezéssel látják el a belső liturgikus teret, s a hívek is új padokon, székeken ülve hallgathatják majd Isten igéjét. A karzat alatt lévő barna rács helyett biztonsági üvegfalat építenek, és új gyóntatófülkék várják majd a híveket, hogy megszabaduljanak bűneiktől.   

Hamarosan elkezdődik a belső állványozás, a kivitelező elvégzi a szükséges belső bontásokat, és megújul az öreg orgona is. Mivel a földszinti templomtérbe egy úgynevezett második játszóasztal is kerül, így kiváló lehetőség kínálkozik majd az orgonakoncertekre.  

Mohay Gábor egyházmegyei főépítésztől megtudtuk azt is: a székesegyházi rekonstrukcióval párhuzamosan hamarosan egy másik építkezés is elkezdődik: saját tulajdonú, új óvodát építenek a Kecel-hegyen, mivel a jelenlegi Szent Margit Katolikus Óvoda Búzavirág utcai épületének a városi önkormányzat a tulajdonosa. A zöldmezős beruházás a tervek szerint júniusban kezdődik, s a jelentős állami támogatásból és egyházi forrásból épülő, megújuló energiát használó intézmény három csoportszobás lesz, ahol hetvenöt lurkó elhelyezéséről gondoskodnak, és egy nagy játszótér is tartozik majd hozzá.    

Két évig tart a felújítás

Egy kormányhatározat értelmében országosan mintegy 6,3 milliárd forint értékű egyházi fejlesztés indult el. A tizennégy kedvezményezett között van a Kaposvári Püspökség is. A Nagyboldogasszony-székesegyház és környezete két év alatt újul meg, s a tervek szerint a 2022-es húsvéti események már a felújított székesegyházban zajlanak.

Lőrincz Sándor

Megjelent a Somogyi Hírlap 2020.03.04-i számában. 

 
Read 1496 times
Minden jog fenntartva. © 2019 Kaposvári Egyházmegye

Keresés