„Emlékezz arra, hogy Isten szeretett gyermeke vagy!" – püspöki szentmise hamvazószerdán

Február 26-án, hamvazószerdán Varga László megyéspüspök celebrált szentmisét a kaposvári Nagyboldogasszony-székesegyházban.

A szentmisében – melyen részt vettek a Nagyboldogasszony Iskolaközpont diákjai – a főpásztor megáldotta a bűnbánatot jelképező hamut, mellyel a hamvazás szertartását végezték.

„Amikor a hamvazkodás történik, akkor a megáldott hamuval keresztet rajzolunk a homlokunkra – fogalmazott a főpásztor prédikációjában –, s két választ javasol az egyház, miközben a pap a keresztet rajzolja. – Emlékezz ember, mert porból vagy és porrá leszel! – hangzanak a szertartás szavai, vagy a másik válasz: – térj meg, s higgy az evangéliumban!

Erről a két felszólításról mondanék néhány gondolatot.

Emlékezz! Emlékezetvesztéssel küzd a kereszténység. Egyikünk sem kivétel. Mi az, amit a leggyorsabban elfelejtünk? Nem a tananyag, s nem a lecke, hanem elfelejtjük azt, hogy mi Isten szeretett fiai és leányai vagyunk. Nem is jut eszünkbe, s úgy élünk, mintha nem azok lennénk. Emlékezz arra, hogy Isten szeretett gyermeke vagy!

20200226 IMG 1871

Ha eszedbe jut, s nem felejted el, akkor úgy is fogsz viselkedni. Ha elfelejted, akkor úgy viselkedsz, mintha nem lennél a mennyei Atya szeretett fia, leánya. S mert nagyon sokan elfelejtik a keresztények között is, ezért olyanok vagyunk, mint az árva gyermekek. Elfelejtjük, hogy van Atyánk, egymásnak esünk és bántjuk egymást. Aki nem feledi el azt, hogy Isten szeretett gyermeke, az testvérként tekint a másikra.

Emlékezz ember, mert Isten Igéje az élet Igéje! Emlékezz ember, hogy van örök élet! Van folytatása ennek a földi életnek, akármikor fejezed is be. Van Mennyország, s téged oda hazavárnak! Ezt is elfelejtjük, s céltalanul bolyongunk a hétköznapjainkban.

A másik, amire elszólít minket az egyház, hogy térj meg! Növeljétek a szeretet hőfokát a szívetekben! Nem szeretünk teljes szívvel, csak szeretgetünk, amikor kedvünk van hozzá. Növeljétek a szeretet hőfokát a szívetekben. Imádkozzatok szeretetből! Lehet számításból, félelemből imádkozni, de miért nem imádkozunk szeretetből?

Aki szeretetből imádkozik, annak be fogja tölteni Isten békéje és öröme a szívét!

Imádkozzatok, böjtöljetek és segítsetek a rászorulóknak! Lehet böjtölni egészségi okokból, számításból, de miért nem böjtölünk szeretetből? Miért nem böjtölünk azért, mert Jézus, akit szeretek kiüresítette önmagát? Lemondott még az életéről is, hogy nekem adhassa. Követni akarom és szeretni. Lehet alamizsnát adni, segíteni a rászorulókon, lehet kötelességtudatból, lelkiismeretfurdalásból, de miért nem tesszük szeretetből, örömmel?

Növekedjetek a szeretetben, s soha ne feledjétek el, hogy a szeretet ajándékai vagytok!"

Fotó: Kling Márk

 

 
Read 1546 times
Minden jog fenntartva. © 2019 Kaposvári Egyházmegye

Keresés