„Legyetek közösségben!” – az államalapítás ünnepe

Augusztus 20-án délelőtt az államalapításra emlékeztek a kaposvári Kossuth-téren. Az ünnepségen Varga László megyéspüspök szentelte meg az új kenyeret, hálát adva az emberek munkájáért, s a mindennapi kenyérért. Az áldás szavai után Szita Károly polgármester megszegte az első cipót, majd a közösségek fontosságát hangsúlyozta beszédében.

„Szent István király előrelátóan, s bölcsen cselekedett. Tudta, hogy amikor a jelenről döntesz, kémleld a múltat, s a jövőt. A tegnapot, s a holnapot. Kérdezd atyádat, s a gyermeked, mert így fonódik egybe nemzedékről-nemzedékre közösségünk sorsa. Igen, a közösségünké, mert a nemzet közösség. Az egymáshoz tartozás büszke és örömteli érzése tartozni valahová, megérteni a nyelvet, melyen a másik beszél, s amelyen édesanyánk szól hozzánk. Örömteli, mikor százezreket látunk imádkozni egy domboldalon Csíksomlyón, vagy mikor délben a harang zúg, tudatva a világgal, hogy igen, mi védtük a hitet, a mi Hunyadink és Kapisztrán állt ellen a török hódítóknak. Ott van a közösségben minden magyar férfi és nő, s ott vannak köztük azok a magyarok is, akiket máshová vetett a sors.”

A katonai tiszteletadással és zászlófelvonással kezdődő ünnepséget szentmise zárta, melyet Varga László megyéspüspök a kaposváriakért ajánlott fel.

„Rendkívül fontos közösségeket építenünk – fogalmazott a főpásztor. – A közösségépítésnek két fontos alapja van: az egyik a hit, a másik a szeretet. Hit nélkül, bizalom nélkül nem lehet közösséget építeni. Ha nem bízunk egymásban, ha nem hiszünk önmagunkban és a másikban, nem lesznek közösségeink. A közösség az, amelyben kibontakozhat az egyén, megerősödhet a személy méltósága, tisztelete, s a közösség az, amely értékeket és értékrendet tud képviselni és továbbadni.

A közösségek építése megerősít mindent. Nem csak az egyházat, hanem a társadalmat is. Ehhez azonban ki kell lépnünk az individualista, énközpontú gondolkozásból. Fel kell fedezni, hogy mily fontos a másik, s építeni kell a bizalom hídjait, a kapcsolatokat, meg kell nyitni a szívünket, az ajtónkat mások előtt, s a kizárás helyett be kell fogadnunk egymást, s mást.

Az erős közösségek megtartják a családokat, sőt családos közösségeket hoznak létre, az erős közösségek hegyre épült városként fel tudják mutatni Isten országának örömhírét, a személy méltóságát, az erkölcs fontosságát. Az erős közösségek megtartó, szilárd és jövőbe mutató ajándékká válnak egyházunkban, városunkban, országunkban.”

A teljes szentbeszéd meghallgatható ITT.

Fotó: Kling Márk

 

 

 
Read 947 times
Minden jog fenntartva. © 2019 Kaposvári Egyházmegye

Keresés