A börtön ablakából is látszik Isten országa

Varga László megyéspüspök karácsonyi szentmisét celebrált csütörtökön a fogvatartottaknak a kaposvári börtönben: a kápolnát karácsonyfa díszítette, 31-en vettek részt az ünnepségen.

– Jézus megszületett, örvendjetek emberek! – énekelték az énekes-gitáros segítők a börtönkápolnában. Varga László megyéspüspök az ünnepi misén azt mondta: a szeretet nincs megbilincselve. Egy korabeli papgyilkosság elkövetőjének történetét felidézve arról szólt: a férfit először egy karácsony előtti misén látta, akinek a szeretet szó hallatán eltorzult az arca. Varga László segíteni akart, a benne lévő Szentlélekhez imádkozott, s a lelki változást idővel jelezte, hogy az elítélt később Bibliát kért, s teljes békével elfogadta helyzetét. A megyéspüspök azt is mondta, Jézus arról beszél, hogy nem az egészségeseknek kell az orvos, hanem a betegeknek.

 20191226 IMG 1227

– Akik itt vannak, azok elkövettek valamilyen bűnt és a büntetésüket töltik. Az örömhír, Isten országának az örömhíre mindenkinek szól, nekik is – mondta a megyéspüspök. Isten a bűnösért jött, a bűnösért halt meg, a bűnöst váltotta meg és joguk van hallani, megismerni az igazságot. S nagyon örülök annak, hogy lehetőség van arra, hogy ez itt a mai napon megtörténjen. Öt évig jártam ide régebben börtönlelkészként még a Szent Imre-templom plébánosaként, s nagyon jó tapasztalataim voltak arra vonatkozóan, hogy mennyire vágynak az evangéliumra, a szeretetre és arra az örömhírre, amit Jézus hozott.

Összesen 31 fogvatartott vett részt a csütörtöki karácsonyi szentmisén. Egy középkorú elítélt férfi azt mondta: a mise sokat jelent a számukra, mivel nem tudnak a családjukkal lenni, ám ez a közösség megnyugtatja őket. – A misén erőt merítek, s lelki békét ad – hangsúlyozta. Nagy István ezredes, a kaposvári BV-intézet parancsnoka rámutatott: minden évben tartanak karácsonyi szentmisét. Hívó szavukra Varga László második alkalommal vállalta, hogy ünnepi misét celebrál.

A folyosókon lévő és a parányi kápolna díszítése is ünnepről árulkodott a zord körülmények ellenére. Karácsony közeledtével már korábban valamennyi zárkába fenyőgallyat helyeztek el, s az összes fogvatartott szaloncukrot kapott az ünnepnapon. – Meggyőződésem, hogy a visszailleszkedést segítő hatékony reintegrációs eszközök egyike lehet a vallás, a hit – emelte ki Nagy István börtönparancsnok.

Szöveg: Harsányi Miklós

Forrás: Sonline, Somogy Megyei Hírportál

https://www.sonline.hu/kek-hirek/helyi-kek-hirek/a-borton-ablakabol-is-latszik-isten-orszaga-2004723/

Fotó: Kling Márk

 

 
Read 1183 times
Minden jog fenntartva. © 2019 Kaposvári Egyházmegye

Keresés