„Hirdesd az igét, állj elő vele akár alkalmas, akár alkalmatlan!" – Orgonaszentelés Attalában

Október 20-án, Szent Vendel napján búcsúi szentmise keretében Varga László megyéspüspök megáldotta az újonnan elkészült orgonát az attalai Szent Vendel templomban.

A két manuálos, mintegy húsz regiszteres orgona Németországból érkezett, melyet Pusker János attalai orgonaépítő a helyi viszonyoknak megfelelően épített át. Az orgona legnagyobb sípja 2.6 méteres.

A szentmise prédikációjában a főpásztor az örömhír továbbadására buzdította a híveket:

„Október a misszió hónapja. Szükség van a misszióra, s arra, hogy akik megkeresztelkedtek Jézus Krisztusban, ne csak azzal tegyenek tanúságot hitükől, hogy elvégzik a napi imádságaikat, s eljönnek hetente egyszer a szentmisére, hanem azzal is, hogy beszélnek a hitről. Tudunk-e beszélni róla? Van-e tapasztalatunk arról, hogy miért jó katolikusnak lenni? Vajon szeretjük-e az egyházat? Szeretjük e a saját egyházunkat? Ha nem, akkor miért nem, s ha igen, akkor miért szeretjük? Felvállaljuk-e az odatartozásunkat?

20191020 IMG 5632

Ma már kevés, hogy eljövünk a templomba. Azzal, hogy itt vagyunk, kifejezzük egymás felé, hogy egy közösséghez tartozunk. Ha hiszünk Jézus Krisztusban és szeretjük őt, akkor tudunk róla beszélni. Hirdesd az igét, – hallottuk a szentleckében Szent Pál apostol levelében –  állj elő vele akár alkalmas, akár alkalmatlan.

Kérjük a Szentlelket, hogy legyen bátorságunk felvállalni azt, hogy katolikus keresztények vagyunk. Nem hivalkodásból, hanem alázatból, a körülöttünk élő emberek iránti felelősséggel. Senki más nem fogja nekik elmondani, hogy miért jó kereszténynek lenni. Csak ti tudjátok elmondani, hogy miért jó gyakorolni a hitünket, ismerni az evangéliumot, az örömhírt. S akkor gyümölcsöző és hatékony lesz a hit, melyet mindannyian ajándékba kaptunk az egyházunktól." – fogalmazott a főpásztor, akinek szavai után Istvánka Vince attalai plébános adott hálát az elkészült munkálatokért.

Fotó: Kling Márk 

 
Read 2335 times
Minden jog fenntartva. © 2019 Kaposvári Egyházmegye

Keresés