Terménybetakarító hálaadás Marcaliban

2019. szeptember 22-én, vasárnap 11 órakor az Orbán kápolnánál tartották az idei terménybetakarító hálaadó szentmisét az „Érik a szőlő” Szüreti Fesztivál programsorozat keretén belül.

A kedvező időjárásra való tekintettel a kápolna bejárata elé sátrat emeltek az egyházközség tagjai, így a szabadtéren megtartott szentmisén kényelmesen elfértek a marcali hívek és vendégek. A szentmisén részt vettek a városunkban tartózkodó, lengyelországi Krotoszyn járás delegációjának tagjai is, akik a két évvel ezelőtti marcali látogatást viszonozták.

A hálaadáson dr. Sütő László és Galácz György, balatonmáriafürdői polgármester, valamint több önkormányzati képviselő is jelen volt.

03

A szentmisén Kiss Iván c. prépost, esperes-plébános megáldotta a zöldség- és gyümölcskosarakat, majd a hívek hálát adtak azért, hogy a szélsőséges időjárás elkerülte a gazdák birtokait, lehetővé téve a bő termést. A gazdák a bőséges termésért adtak hálát Istennek, a terményekkel ízlésesen feldíszített szabadtéri oltárnál. Iván atya köszönetet mondott mindazok munkájáért, akik szántottak, vetettek és arattak, majd imádkoztak a betakarítást végző gazdákért is.

Az istentisztelet végén a plébános megköszönte a lengyelek vendégszeretetét, megemlékezett Szent II. János Pál pápáról és az egyik születésnapját ünneplő lengyel férfit ároni áldással köszöntötték a jelenlévők. A lengyel delegáció vezetője ezután viszonzásképen egy jelképes, virágokkal díszített aratási kévét és különféle ajándékokat nyújtott át Iván atyának. Az ünnepséget a magyar és a lengyel himnuszok eléneklése tette felejthetetlenné, kifejezve a két nép mélyen gyökerező történelmi barátságát.

A szentmise után Kiss Iván atya a küldöttség vezetőinek röviden bemutatta a kápolnát és elmondta védőszentjének, Szent Orbán pápának a történetét. A kertben – süteménnyel, pogácsával, frissítővel és borral – állófogadás várta a jelenlévőket, Gelencsér Róbert világi elnök és a hívek jóvoltából.

Írta és fotók: Kiss Kálmán

 
Read 1042 times
Minden jog fenntartva. © 2019 Kaposvári Egyházmegye

Keresés