„Ne feledd! Nap” az Irgalmasság Házában

Egészség- és memóriamérést, valamint demenciaszűrést és tanácsadást szerveztek a kaposvári Szent Fausztina Irgalmasság Házában október 12-én. A Feledhetetlen Alapítvány szakemberei az ország számos pontjára viszik el az ingyenes szűrési programot, illetve a gondozás gyakorlati bemutatójának demonstrációs eszközeit, hogy felhívják a figyelmet a megelőzés lehetőségeire és alkalmat biztosítsanak a magas rizikócsoportba tartozóknak a demenciaszűrésre.

img 009

Dr. Kázár Ágnes orvos, a Feledhetetlen Alapítvány Kuratóriumának elnöke elmondta: a mérés alkalmával az első teendő egy rizikófelmérő kérdőív, melyet egy szív- és érrendszeri szűrés követ, majd látás- és hallásvizsgálat és egy önkitöltő memóriateszt következik. Ezek a folyamatok egymásra épülnek annak érdekében, hogy lássák, ki az, aki memóriaproblémákkal küzd. Számukra ajánlják fel a demenciaszűrést, melyen már csak azok vesznek részt, akiket az orvoskollégákkal együtt magas rizikócsoportba sorolnak a mérések alapján.

– A szűrés során memóriát szeretnénk mérni, s ahhoz, hogy a memóriánk jól működjön, az érzékszerveinknek épnek kell lenniük, s komfortosan kell, hogy érezzük magunkat. Fontos, hogy ép látással, ép hallással szűrjünk, élettani vércukor- és vérnyomásparaméterekkel. A pontos rizikóbesoroláshoz tudnunk kell, hogy a hozzánk fordulók milyen betegségben szenvednek, illetve milyen fizikai állapotnak örvendenek.

img 009

Tapasztalatunk, hogy a kezdeti stádiumban mindenki észreveszi magán azokat a jeleket, melyek egyfajta változást mutatnak. „Nem ilyen voltam eddig” – érzik a betegek. Ennek következtében hamar szorongóvá, befelé fordulóvá válhatnak, kevesebbet járnak közösségbe, családi rendezvényekre, mert változást tapasztaltak saját magukon. Nagyon fontos, hogy aki észrevett magán ilyesféle változást, jöjjön el szűrésre.

A következő stádium sajnos már egy súlyosabb állapot, ekkor már a környezetnek tűnik fel, hogy valami nincs rendben. Itt még mindig időben vagyunk. Ez a két csoport lesz az, akik a korai felismeréssel terápiához juthatnak.

A demencia mögötti kórokokat külön kell választanunk. A demencia első nagy csoportját a neurokognitív zavarok, az idegrendszeri betegségek alkotják. Ebből a legismertebb az Alzheimer-kór. Tudni kell, hogy a demencia tünetekkel jelentkezők mintegy hetven százaléka Alzheimer-kórban szenved. A többi harminc százalékból körülbelül huszonöt százalékot az ér-eredetű demenciák tesznek ki, a maradék öt százalékon pedig legalább százféle kórállapot osztozik.

Fontos, hogy tudjuk: az Alzheimer-kór gyógyíthatatlan, azonban ha időben történik a felismerés, léteznek terápiák, melyekről azt gondoljuk, hogy a folyamatot lassítani tudják. Ha időben történik a felismerés, akkor van lehetőség ezeknek a terápiáknak a beállítására, és valóban évekkel lassítható a folyamat, vagy esetleg nem is csúszik át a súlyos stádiumba – fogalmazott Dr. Kázár Ágnes.

img 010

– Első alkalommal ad otthont a Szent Fausztina Irgalmasság Háza demenciaszűrésnek. Amint hírét vettük a lehetőségnek, rögtön meghívtuk a Feledhetetlen Alapítvány munkatársait, hogy jöjjenek el hozzánk, és végezzenek Kaposváron egészségmérést és demenciaszűrést – fogalmazott Dr. Matykó Árpád orvos, a kaposvári Alzheimer Cafe vezetője. – Idősekkel foglalkozunk a városban, pontosan tudjuk, mekkora jelentőséggel bír egy ilyen alkalom számukra. Nagy érdeklődés övezte az eseményt, a helyek szinte azonnal beteltek, hatvan emberre hirdettük meg a programot, azonban több mint kilencvenen vesznek részt a mai alkalmon. Az a tapasztalatunk, hogy a szépkorúak egyre inkább érzik a szűrés jelentőségét, hiszen a felejtés betegségében szenvedő emberek száma folyamatosan növekvő tendenciát mutat.

Azt tapasztaljuk, hogy ezt a kórt egyfajta szégyenérzet veszi körül. Feladatunknak tekintjük, hogy ebből kilépve nézzünk szembe a betegséggel. Ennek érdekében különböző figyelemfelhívó eseményeket szervezünk, többek között az Alzheimer Cafe alkalmait, illetve pár héttel ezelőtt figyelemfelhívó sétára hívtuk az embereket Kaposvár belvárosába – emelte ki Dr. Matykó Árpád, majd elmondta: a jövőben szeretnének minél több időskorú embert megszólítani, illetve további szűrési alkalmakat is szervezni a városban.

Fotó: Kling Márk

 
Read 267 times
Minden jog fenntartva. © 2019 Kaposvári Egyházmegye

Keresés