Mi az, amiben már követed Krisztust? – Országos cönákulumot ünnepelt a Máriás Papi Mozgalom

A Máriás Papi Mozgalom országos cönákulumra hívta a híveket a homokkomáromi Kisboldogasszony-templomba szeptember 21-én. Az egésznapos alkalom szentmisével vette kezdetét, melyet Varga László megyéspüspök mutatott be, majd rózsafüzér imádságon és szentségimádáson vettek részt a kegytemplomba látogató hívek, akiket Roca Daniel Celestin, a Máriás Papi Mozgalom egyházmegyei felelőse köszöntött.

img 004

– A mai napot a Szűzanyával szeretnénk együtt tölteni. Imádságunkban kérjük őt, hogy vigyázzon ránk, családjainkra, országunkra és az egész világra. „Béke királynője, könyörögj érettünk!” – fogalmazott Roca Daniel Celestin.

– Szent Máté apostol ünnepe van a mai napon. Őrá emlékezünk, ugyanakkor, mivel ez az Máriás Papi Mozgalom országos találkozója, a Szűzanyára is figyelünk – kezdte szentbeszédét a főpásztor.

– Jézus első apostola, tanítványa nem Máté volt, hanem a Szűzanya. Ő volt az, aki figyelte és szívébe forgatta egyszülött Fiának szavait, gondolatait, igéit. S ő volt az, aki elsőként tettekre is váltotta azokat.

Máté vámos volt, egy mindenki által megvetett ember. Megvetették a sajátjai, mert tudták, hogy a római hatalmat szolgálja ki, s hogy a saját gazdagodására is játszik. A rómaiak is megvetették, mert zsidó volt, s kiszolgáltatott. Valószínű, hogy saját magával is problémája volt. Megvetette és szégyellte önmagát is, hiszen nem volt egy hálás foglalkozás vámosnak lenni egy gyarmati, kiszolgáltatott nép tagjaként. S egy ilyen emberhez, akit mindenki kerül, odalép Jézus, s a legfontosabbat ajánlja fel neki: a krisztuskövetést.

Ezt az önmagát megvető, megvetett embert annyira eltalálja Jézus szava, aki nem lenézi, megalázza, hanem meghívja, hogy azonnal felkel, otthagyja a megélhetését, a vámosasztalt, s követni kezdi Jézust. Jézus nemcsak azzal adta vissza a méltóságát ennek az embernek, hogy megszólította és követésére hívta, hanem azzal is, hogy elment hozzá. Elment hozzá, a barátai közé, akik vámosok és utcanők voltak. Ők szintén a megvetettekhez és kiszolgáltatottakhoz tartoztak.

Az evangéliumokban olvashatjuk, hogy felháborodtak ezen a tetten azok, akik ezt látták. Mit keres a Mester, egy tanító ilyen csőcselék között? Jézus elgondolkodtató választ ad: „nem az egészségeseknek kell az orvos, hanem a betegeknek. Tanuljátok meg, mit jelent az, hogy irgalmasságot akarok és nem áldozatot. Nem azért jöttem, hogy az igazakat hívjam, hanem a bűnösöket” – mondja Jézus.

img 008

Ez a néhány mondat mindannyiunk számára örömhír, hiszen mindannyian bűnösök vagyunk, s smindannyiunkkal élet- és sorsközöséget vállalt az Úr Jézus Krisztus a keresztségünk által. Krisztusba öltözködtünk, Krisztus bennünk él, s mi Krisztusban élünk. Ő nem szégyell bennünket akkor sem, ha mi megvetjük és szégyelljük magunkat. Ő nem ezért jött. Ő az irgalmasságot akarta megmutatni, mert Isten maga az irgalom.

Szeretné megmutatni, hogy értünk és hozzánk jött. Az egyik legnagyobb ajándéka az Úr Jézus Krisztusnak az a döntése, hogy bennünk él, s felvállal bennünket úgy, ahogy vagyunk. Ez nem azért történik, hogy akkor azt csináljunk, amit akarunk. Azért teszi, hogy el tudjuk hagyni a bűnt. Azért szeret előbb, hogy képesek legyünk megszabadulni a terheinktől, bűneinktől. Azért teszi, hogy a szeretete szabaddá tudjon tenni minket. Előbb szeret, mindenkit megelőlegezően és megelőzően szeret.

Szent Pál azt írja, hogy már akkor meghalt értünk Jézus, amikor még bűnösök voltunk. Egyikünk sem érdemelte ki a megváltást, Isten szeretetét. Ingyen, ajándékba kaptuk, s nincs más dolgunk, mint befogadva és elfogadva ezt a szeretetet, válaszolni rá. Tegyük szeretetválasszá az életünket Isten szeretetére!

img 002

Ennek egyik fontos mozzanata, hogy követni akarjuk Krisztust és megtenni, amit mondott. Nagyon sok imádságunk, vallásgyakorlatunk van. Ezek mind jók és fontosak, de a legfontosabb, hogy mi, akik tiszteljük a Szűzanyát és hiszünk Jézus Krisztusban, elinduljunk az ő követése útján.

Mi az, amiben már követed Krisztust? Mi az, amire azt mondhatod, hogy ebben meghallgattam az ő kérését és meg is tettem azt. Munkálkodsz-e azon, hogy ugyanaz a lelkület legyen benned, amely Krisztus Jézusban volt? – tette fel a kérdést a főpásztor prédikációjában, majd a Krisztusi lelkület jellemzőiről beszélt.

A teljes szentbeszéd meghallgatható:

Fotó: Szerafin Zoltán

 
Read 435 times
Minden jog fenntartva. © 2019 Kaposvári Egyházmegye

Keresés