„Legyetek mindnyájan egy!" – megnyílt a Szakrális Művészetek Hete Kaposváron

Szeptember 14-én este szentmisével és ünnepi műsorral vette kezdetét a Szakrális Művészetek Hete Kaposváron, a Nagyboldogasszony-székesegyházban. Az egy héten át tartó kulturális fesztivál többek közt kiállításokat, koncerteket, színházi és irodalmi előadásokat, filmvetítéseket ajánl a látogatók figyelmébe. Városunk immáron hetedik alkalommal csatlakozik az országos programsorozathoz.

A nyitó szentmisén – melyet Varga László megyéspüspök celebrált – Pongrácz Máté evangélikus lelkész hirdetett igét:
„Legyetek mindnyájan egy! – hangzik a Szakrális hét igéje. Az egység mindig aktuális. Most, mikor elkezdjük ezt a hetet, akkor nem azt nézzük, hogy ki ül mellettünk, hogy ki honnét érkezett, hanem arra tekintünk, aki mindnyájunk hitének alapja, s aki képes minket egységbe hívni. Az Ő drága egyszülött Fia keresztje köré hív minket a mennyei Mester. A mindenható Isten az, akiben mi eggyé válhatunk, s ő teremti az egységet, melynek alapja a Jézus Krisztusba vetett hit." – fogalmazott az evangélikus lelkész.

20190914 IMG 3955

A szentmisét követően Szita Károly, Kaposvár város polgármestere köszöntötte a jelenlévőket:

„Meggyőződésem, hogy ismét egy komoly lelkigyakorlat vár reánk. Olyan filmek, koncertek, kiállítások, beszélgetések részesei lehetünk, amelyek jóval többet adnak a pillanatnyi örömnél és élménynél. Elgondolkodtatnak, megdolgoztatnak, próbára tesznek. Mindezek folyamán pedig jobbá tesznek bennünket, s jobbá teszik városunkat is." A polgármester szavai után Pongrácz Máté evangélikus lelkész köszöntötte a jelenlévőket, aki köszönetét fejezte ki az Egyházmegye, a Város és a szervezők felé.

20190914 IMG 3996

„Az ökumené a szívbeli közösségre hív bennünket – fogalmazott Varga László megyéspüspök megnyitóbeszédében. – A közös szív felpesdítése az, ami tovább visz bennünket. »Legyetek mindnyájan egy!« Ez nem más, mint Jézus végrendelete, melyet még nem teljesítettük az elmúlt kétezer év alatt. Nagyon bízom benne, hogy a hét végére nagyobb bizalommal, nagyobb szeretettel és nagyobb egységben folytatjuk utunkat." – fogalmazott a megyéspüspök.  

 20190914 IMG 4005

A nyitóünnepségen közreműködött Bogáthy Gábor trombitaművész; Hüse Csaba és Varga Zsuzsanna színművészek; a CapPuccini kórus, Szili Zoltán karnagy vezetésével; a LélekVár evangélikus zenekar és a Katolikus Zeneiskola diákjai. 

2019.09.15.

Fotó: Kling Márk

 

 

 
Read 1619 times
Minden jog fenntartva. © 2019 Kaposvári Egyházmegye

Keresés