„Ne a tárgyaktól függjünk, hanem attól, aki kezdetben volt!” – imatáborok találkozóját tartották Zalakaroson

Augusztus elején ismét Imatáborba hívták a fiatalokat a Kaposvári Egyházmegyében, immáron 27-ik alkalommal. A tábor idén is három helyszínen került megrendezésre: Galambokon a 2–5., Homokkomáromban a 6–8. osztályosokat várták; Garaboncon pedig a 15–25 éves fiatalok találkozhattak.

img 001

– Az imatáborba azért jövünk, hogy a gyermekeket Jézushoz vigyük, s közben a saját lelkünk is alakul. Az ittlévők kilencven százaléka azért jön az Imatáborba, mert ebben az egy hétben különösen is megéli Isten közelségét – emelte ki Némethné Horváth Emília, Memi, a középkorosztály táborának vezetője, az imatábor egyik alapítója. – Három tábor működik párhuzamosan, mert annyi gyermek jelentkezik évről-évre, hogy nem találunk olyan helyet, ahol együtt elférnénk. 80 – 70 – 70 fős létszámmal zajlik a három tábor, különböző korcsoportokban – fogalmazott Memi, majd elmondta: a táborokban ugyanazokat az evangéliumi szakaszokat dolgozzák fel, élik meg, a korosztályoknak megfelelő mélységben. A csoportvezetők az evangélium meghallgatása előtt saját tanúságtételüket osztják meg a gyermekekkel közérthetően, egyszerűen, segítve őket abban, hogy megnyíljanak és befogadják az evangéliumot. – Az evangélium örömhír. A fiatalok látják, hogy békesség és öröm van bennem, tudok örülni a legegyszerűbb dolgoknak, amit más észre sem vesz. Erre is tanítjuk a gyermekeket a táborban, melynek lelkiségét a tanúságtételek mellett a dicsőítő imádság adja.

img 015

Augusztus 8-án a három tábor a zalakarosi Isteni Irgalmasság plébániatemplomban találkozott, ahol Varga László megyéspüspök mutatott be szentmisét. A főpásztor János evangéliumának két gondolatához kapcsolódóan beszélt prédikációjában.

– „Minden általa lett…” és „…hatalmat adott nekik...” Az első örömhír az, hogy nem te vagy a világ közepe. Bármennyire nem tetszik, nem te teremtetted saját magadat, hiszen minden Őáltala lett, nem teáltalad, s nem te fogod beteljesíteni az életedet. Kezdetben az Ige volt, mely azt jelenti, hogy ajándékba kaptad az életedet. S akitől ajándékba kaptad, az tudja, hogy miként lehetsz boldog – fogalmazott a megyéspüspök, majd egy hasonlatot mondott a fiataloknak: amikor egy gyártó elkészít egy autót, akkor eldönti, hogy dízellel vagy benzinnel működik-e majd. Ha a szülők azt mondanák, hogy engem nem érdekel, mit mond a gyártó, én majd eldöntöm, hogy milyen üzemanyagot töltök bele, mert ez az én autóm, akkor azt nagyon megbánnák. Ha gázolajat töltenének a benzin üzemű motorba, akkor minden összeégne.

– Ezt a hasonlatot azért mondtam, mert rendszeresen ezt csinálják a fiatalok, amikor azt mondják, hogy senki se szóljon bele az én életembe. Majd én eldöntöm, ez az én életem.

Ez hazugság, mert nem a tiéd az életed, hanem ajándékba kaptad azt. Az életed azé, akitől ajándékba kaptad: a Jóistené. Ő tudja, és el is mondja, hogy figyelj, drága szeretett gyermekem: én alkottalak, s ha megtartod azokat a szabályokat, törvényeket, amelyeket az életed boldogítására, kiteljesedésére, szeretetben való növekedésére adtam, akkor szép életed lesz. De ha felülírod ezeket a szabályokat, akkor kockáztatod, hogy boldog legyél, s hogy szép életed legyen, mert önmagadat teszed középponttá.

img 010

Énközpontú kultúrában élünk. A kortársaitok az okostelefonok és az internet bűvöletében élnek. Lehet, hogy ti is. Ha igen, akkor azt javaslom, hogy változtassatok, mert ezeknek a kis kütyüknek az egyik legrombolóbb hatása, hogy téged tesz a világ közepévé. Te döntöd el, hogy mit nézel meg, milyen oldalakat keresel fel, te döntöd el, hogy azokkal mit csinálsz.

Mindent te döntesz el, s mi a következmény? A szülőktől hallom, hogy ha valamit kérnek a gyermekeiktől, képtelenek megtenni azt, mert nem tudják letenni a kütyüt, s akörül forog minden. Nagyon sok jóra lehet használni az okostelefont, nekem is van és használom is. Nem az okostelefon a hibás, hanem az, aki használja.

Ha nálad van a készüléked, akkor is könnyen, lelkesen mész segíteni, amikor a szüleid szólnak? Az a kütyü, amit mindenki elővesz, ha már két perc szünete van, s azt nézi. Elbűvölt benneteket, és a bűvölet az, hogy én vagyok az Isten, én döntök el mindent és mindent tudok. Ez az eszköz sok mindent tud, nagyon kitágítja az ismereteteket. Lehet, hogy többet tudtok, mint a tanáraitok, a szüleiteknél biztos, mert mindent elérhettek.

img 009

Ez az eszköz azonban nem tud személyesen szeretni. És mire van leginkább szükséged, mert Isten képmása vagy és ő alkotott téged? A személyes szeretetre. Levágja a kapcsolatokról a fiatalokat. Nem találkoznak, csak virtuálisan, az internet segítségével. Ott van köztetek egy eszköz, s közben arra vágysz, hogy személyesen szeressenek. Úgy, hogy ne legyen köztetek semmi, hiszen akkor nem tudod befogadni. A teljes szeretetre vágytok mindannyian, és ezt akadályozza meg ez a kis készülék. Aki önközpontúvá, énközpontúvá válik, az képtelen lesz észrevenni a másik szükségét, és nem tud segíteni, csak hirtelen, keveset, rövid ideig, mert vissza kell térnie ahhoz, ami elbűvöli, ami teljesen leköti a figyelmét.

img 002

Váljatok szabaddá! Isten a gyermekeinek, akik befogadták őt, hatalmat adott arra, hogy használják a szabadságukat. Hatalmat kaptál arra, hogy használd a szabadságodat, mert ami most van, az rabszolgaság. Mindenki rabszolgája az okostelefonjának, az internetnek, mert az megköti őt. Nem tud nélküle élni, és aki nem tud nélküle élni, az rabszolga. Használjátok a szabadságotokat, melyhez le kell tenni ezt az eszközt. Próbáljátok ki, hogy egy nap hány órát bírsz ki nélküle, hogy az ne fájjon, ne hiányozzon. Abból tudhatod, hogy hol tartasz a szabadságodban – fogalmazott a megyéspüspök, majd kiemelte: meg kell tanulni szabaddá válni, s az istengyermeki szabadság hatalmát gyakorolni, mely már a miénk. Ez akkor kezd működni, amikor nem a tárgyaktól függünk, hanem attól, aki kezdetben volt, aki által az életünk lett. Attól, aki a legnagyobb szeretet, aki a legteljesebb szépség, a legnagyobb jóság, a teljes igazság és a teljes boldogság.

A teljes prédikáció meghallgatható:

A szentmise végén a táborvezetők köszöntötték a francia házaspárt, Gabrielle és Alfred Marxot, akik hazájukból évtizedekkel ezelőtt elhozták az Imatábort Magyarországra, s idén nyolcvanadik születésnapot és ötvenedik házassági évfordulót ünnepeltek.

Fotó: Kling Márk, Tóth Bálint Ferenc

Videó: Szerafin Zoltán

 
Read 587 times
Minden jog fenntartva. © 2019 Kaposvári Egyházmegye

Keresés