Börtönpasztoráció a nyári időszakban

Nyáron sem feledkeznek meg a fogvatartottakról a börtönpasztorációs szolgálatokban részt vevő munkatársak. Az alábbiakban Dr. Sitkei Lukács börtönpasztorációért felelős diakónus beszámolóját szerkesztve adjuk közre.

img 001

Júliusban újra látogatást tettek a Somogy Vármegyei Büntetés-végrehajtási Intézetben a Fazenda de Esperança Keresztelő Szent János házának missziósai. A tanúságtételeket és közös rózsafüzér imádságot követően mély beszélgetés alakult ki a fogvatartottakkal, akik közül többen is jelezték, hogy szabadulásukat követően szívesen csatlakoznának a közösséghez hosszabb-rövidebb időre. A nemzetközi közösség életében már kialakult gyakorlat, hogy a szabadulásra való felkészítésben és az utógondozásban is segítséget nyújtanak.

Messenger creation b374b657 9c2f 436f b0e1 f2b04e4b2763

Július közepén a Börtöncursillo Országos Titkárságának és a Kaposvári Egyházmegyei Cursillo testületének tagjai látogattak el a kaposvári börtönbe, ahol cursillós bemutatóalkalmat tartottak az érdeklődő fogvatartottak számára. A látogatáshoz kapcsolódóan Dr. Sitkei Lukács börtönpasztorációért felelős diakónus tartott igeliturgiát az intézmény Szent Lénárd kápolnájában. A hazai büntetés-végrehajtásban jó tapasztalatok állnak rendelkezésre a börtöncursilloval kapcsolatban, melynek célja, hogy istenélményt adjon a fogvatartottaknak, egy újfajta találkozást Istennel, aki a feltétel nélkül szerető Atya. A cursillós hétvége során a résztvevők istenképe is gyógyul, mely gyógyító erővel hat az ember egészére. A munkatársak látogatása rámutatott, hogy az intézet adottságainak figyelembevételével a börtön falain belül megszervezhető-e az egész hétvégés alkalom, melyre a fogvatartottak körében egyre nagyobb igény jelentkezik.

img 005

Július második hetében a Katolikus Börtönlelkészi Szolgálat háromnapos rekollekcióját, lelkigyakorlatát tartották Máriabesnyőn, a Mater Salvatoris Lelkigyakorlatos Házban. A szolgálatot vezető Berta Tibor honvéd dandártábornok, katonai ordinárius, Magyarország tábori püspöke mutatta be az eseményt megnyitó szentmisét. A tábori püspök a börtönlelkészi hivatás áldozatos, de mégis Istentől áldott szép szolgálatáról beszélt homíliájában.

A rekollekción a görög és római katolikus börtönlelkészek megvitatták a szolgálat pozitívumait és kihívásait. Hálát adtak Isten kegyelméért, melyet szolgálatuk során tapasztalnak, s az eseményt követően újult erővel tértek vissza az általuk ellátott intézetekbe, hogy Isten szeretetét vigyék a rácsok mögé.

2024. 07. 30.

 
Read 369 times
Minden jog fenntartva. © 2019 Kaposvári Egyházmegye

Keresés