„Merünk-e hinni a Szeretetben?” – Áldás a felújított balatonberényi templomra

2024. június 30-án Varga László megyéspüspök megáldotta a külsőleg felújított balatonberényi Keresztelő Szent János-templomot. A templom búcsúnapján bemutatott szentmisén Ungvárszki Imre plébános mondott köszönetet mindazoknak, akik valamilyen formában kivették részüket a felújítási munkálatokból. A főpásztor az evangéliumban olvasott vérfolyásos asszony és Jairus leányának feltámasztásához kapcsolódóan elmélkedett szentbeszédében.

img 008

– Jézus így szólt az asszonyhoz: „A hited meggyógyított téged!” És így szólt az elöljáróhoz, amikor hírül hozták, hogy a gyermek már meghalt: „Ne félj, csak higgy!” Jézus Krisztus azért jött, hogy felébressze a hitet az Isten irántunk való szeretetében. Ennek a vérfolyásos asszonynak ezek után már nem kellett magyarázni, hogy mennyire szereti őt az Isten. Egész lényében, egész testében átélte Isten gyógyító, irgalmas szeretetét. S a kislánynak sem, a szüleinek sem és a rokonaiknak sem kellett bizonygatni többét, hogy az Isten szeretet, mert átélték, hogy az Isten az ő szeretetében visszaadja az életet annak, aki meghalt.

Kontinentális erők próbálják letörni az Isten irántunk való szeretetébe vetett hitünket. Arról tanúskodnak, arról harsognak, hogy nincs szeretet, s az erőszak, a gonoszság tartja össze és irányítja ezt a világot. Mi pedig Jézus Krisztus tanítása, élete, halála, feltámadása és köztünk való jelenléte nyomán folyamatosan hirdetjük, hogy a szeretet tartja össze és élteti a világot. Ha egy párkapcsolatból, egy családból, vagy egy közösségből hirtelen kivonnánk a szeretetet, akkor minden összeomlana. Nem a gonoszság, vagy a bűn tartja össze a világot és a kapcsolatokat, hanem a szeretet. Az Isten bennünk és köztünk lévő szeretete a legnagyobb erő. Merünk-e hinni a Szeretetben?

img 009

A tapasztalat azt mutatja, hogy nem a szeretet, hanem a hatalom, a pénz irányít mindent, a gonoszság, a gyűlölet és a megosztottság. Választás elé kerülünk: kinek, és miben hiszünk? Ha feladjuk a szeretetbe vetett hitünket, akkor sodródni fogunk a fő irányzatokkal, amelyek megpróbálnak meggyőzni bennünket arról, hogy Isten nincs, a szeretet nem létezik, Isten nem szereti, magára hagyta az embert. Nincs más választásunk, mint saját kezünkbe venni a sorsunk irányítását. Mert ha nincs Isten, s nincs szeretet, akkor nem lehet megbízni senkiben sem.

Az ősbizalom az, ami csecsemőkorunktól fogva megtart bennünket. Ahogyan a csecsemő, a kisgyermek bízik a szülei szeretetében, s ezért életben marad, s ahogy a házasok, vagy a szerelmesek bíznak egymás szeretetében, mely megtartja a kapcsolatukat, úgy a gyermekek a szüleik és a szülők a gyermekeik szeretetében bízva tudnak tovább haladni. Ne engedjétek, hogy bármilyen hatalom letörje a szeretetbe vetett hiteteket! Erősítsétek meg különösen az Isten szeretetébe vetett hiteteket, s akkor mindig lesz remény! – fogalmazott a megyéspüspök prédikációjában, majd Isten szeretet-uralmáról beszélt, mely képes legyőzni a bűnt, a betegséget és a halált.

Fotó: Kling Márk

  

 
Read 744 times
Minden jog fenntartva. © 2019 Kaposvári Egyházmegye

Keresés