„Legyetek elsők a jóban, a szeretetben és az örömben!” – Te Deum Tabon

2024. június 14-én Varga László megyéspüspök mutatta be a tabi Szent Gellért Általános Iskola és Óvoda év végi hálaadó szentmiséjét az Utolsó Vacsora-templomban. A Te Deumon – melyen az iskola ének- és zenekara nyújtotta a zenei szolgálatot – Sifter Gergely püspöki biztos koncelebrált.

img 006

– Mi lesz veletek, ha nem kell iskolába járni a nyáron? Mit fogtok kezdeni azzal a sok-sok idővel, amit most a tanulásra „pazaroltok”? Mi lesz veletek, készültök a nyárra? – tette fel a kérdést a gyermekeknek a megyéspüspök prédikációja elején.

– Úgy látom, hogy senkit nem ér készületlenül a nyár. Hoztam pár ötletet azok mellé, amelyeket felsoroltatok és azok mellé, amelyeket nem mondtatok ki. Nagyon örülök, hogy vagytok! Olyan jó, hogy vagytok! A Jóisten is örül nektek, a szüleitek, a tanáraitok és az óvónénik is!

Mi lenne, ha ezen a vakáción azon gondolkoznátok hívva a Szentlelket, hogy miként tudnátok még jobban szeretni? Mindenkiben van szeretet, ezt biztosan tudom. Azonban, ha ki akartok tűnni, akkor azon mesterkedjetek, hogy hogyan tudnátok elsőként szeretni, megelőzve a másikat. Mindenki törekedhet arra, hogy nem várja meg a másikat a szeretetben, hanem meg akarja előzni. Legyetek elsők a szeretetben, s legyetek elsők a jócselekedetekben! A Szentírás szerint a Jóisten jócselekedetekre teremtett bennünket. Aki nem a jót cselekszi, az nem a Jóisten szándéka szerint cselekszik, mert ő jócselekedetekre teremtett bennünket. Előzzétek meg egymást a jócselekedetekben! Ne várjátok meg a másikat, hogy ha majd ő jót tesz velem, akkor én is vele. Fordítsátok meg! Ha ki akartok tűnni és növekedni akartok, akkor tegyetek jót először ti.

img 004

Azt gondolom, hogy mindenki szeret örülni. Én nagyon. Örülni és sokat nevetni. Nehogy szomorúak legyetek, vagy búskomor keresztények! Legyen sok nevetés és öröm a szívetekben és az arcotokon! Mi lenne, ha kitűnnétek az örömben? Ha gyakorolnátok az örömöt és elsőként ti lennétek az öröm tanúi ebben a városban, ezen a környéken? – buzdította a gyermekeket a főpásztor, majd a bűnről, a bocsánatkérésről és megbocsátásról beszélt.

– A szentmisét mindig azzal kezdjük, hogy megvizsgáljuk a lelkiismeretünket és megbánjuk a saját bűneinket. Mi lenne, ha kitűnnétek abban, hogy elsőként kértek bocsánatot? Nem mindenki szokta gyakorolni. S mi lenne, ha kitűnnétek abban, hogy elsőként bocsátotok meg? Nem vártok, hanem azonnal, elsőként. Azt kívánom nektek a nyárra, hogy pihenés közben eddzetek a jóra, a szeretetre és az örömre, mégpedig úgy, hogy ti legyetek az elsők. S akkor a Jóisten öröme és békéje be fogja tölteni nemcsak a ti szíveteket, hanem a többiekét is, akik körülöttetek vannak! – fogalmazott a megyéspüspök prédikációjában, mely teljes egészében meghallgatható:

Fotó, videó: Kling Márk

 
Read 302 times
Minden jog fenntartva. © 2019 Kaposvári Egyházmegye

Keresés