„Ne felejtsétek el naponta megköszönni, hogy vagytok!” – Te Deum Zalaszabaron

Varga László megyéspüspök 2024. június 14-én mutatta be a Szent Gellért Római Katolikus Iskola és Óvoda zalaszabari Sík Sándor Tagintézményének év végi hálaadó szentmiséjét. A Szűz Mária Neve-templomban celebrált Te Deumon Kelemen István plébános köszöntötte a tanárokat és a diákokat, majd Varga László megyéspüspök prédikációjában a gyermekeket kérdezte arról, hogy mi az, amit megköszönnek a Jóistennek az elmúlt tanévből.

img 009

– Hálát adunk a Jóistennek az elmúlt tanévért. Van-e olyan köztetek, aki el meri árulni, hogy mit köszönne meg a Jóistennek? – Azt, hogy vannak szüleink, nagyszüleink. – Köszönjük meg, hogy imádkoznak értetek, szeretnek benneteket. Van-e olyan köztetek, aki hálát szokott adni saját magáért? Hiszem, hogy mindenki Isten szeretett gyermeke. Akkor tudjuk neki igazán kifejezni a szeretetünket, ha megköszönjük, hogy lehetünk.

Ne felejtsétek el naponta megköszönni, amikor felébredtek, az új napot és azt, hogy vagytok. Isten első ajándéka számotokra ti magatok vagytok. Ő alkotott bennünket örömmel, szeretetből. Az ő képmásai vagyunk – hangsúlyozta a főpásztor, majd hozzátette: ha naponta megköszönjük az életünket a Jóistennek, akkor az a csoda történik, hogy tele lesz a szívünk örömmel és hálával.

– Javaslom, hogy gyakoroljátok a hálaadást saját magatokért. S ezt még tovább lehet bontani: aki focizni szeret, köszönje meg, hogy tud focizni; aki zenész, ő azt, hogy tud zenélni; aki énekelni szeret, köszönje meg a hangját. Mindenki találja ki, hogy mi az, amit megköszönhet a Jóistennek. Menjünk tovább. Megköszönhetjük a tanárokat is, akik tanítanak, nevelnek benneteket. Nem könnyű ma tanárnak lenni. Nem azért, mert rosszak lennétek, hanem azért, mert olyanok a körülmények. A tanárok nagy áldozatokat hoznak, hogy taníthassanak benneteket. Köszönjétek meg! Legalább egy tanárodat vidd a Jóisten elé a mai szentmisén, s mondd ki magadban a nevét is – buzdította a gyermekeket a megyéspüspök.

img 006

Tudtok szeretni? Szerintem igen. Nincs olyan, aki ne tudna szeretni, de ez nem magától értetődő. Köszönjétek meg a Jóistennek, hogy van szívetek és szívből tudtok szeretni barátokat, barátnőket, szülőket, testvéreket, tanárokat. Az egyik legfontosabb, hogy tudtok szeretni, s van még egy nagyon fontos dolog, amiért hálát kellene adni. Köszönjétek meg, hogy tudtok imádkozni. Adjatok hálát ezért a Jóistennek, s kérjétek, hogy tanítson benneteket imádkozni ne csak kötött imákkal, hanem a saját szavaitokkal is.

S még egy dolog: köszönjétek meg, hogy lehet pihenni. Ne hagyjátok ki a nyarat! Nem kell végig tanulni, egy kicsit pihenjetek, lazítsatok, játsszatok és nevessetek sokat – bátorította a fiatalokat a megyéspüspök prédikációjában, mely teljes egészében megtekinthető:

Fotó, videó: Kling Márk

 
Read 224 times
Minden jog fenntartva. © 2019 Kaposvári Egyházmegye

Keresés