„A nevelés az élet szolgálata” – lezárult Uzsalyné dr. Pécsi Rita előadássorozata

Uzsalyné dr. Pécsi Rita főiskolai tanár, neveléskutató „A nevelés az élet szolgálata” című előadássorozatát a 2023/24-es évadban is nagy érdeklődés övezte Kaposváron. A Püspökségen megrendezett előadások célja az érzelmi intelligencia fejlesztése és a nevelési módszerek bemutatása volt, különös tekintettel a zene pedagógiai jelentőségére és a gyakorlati nevelési technikákra.

img 002

Az események különböző nevelési témákat érintettek. A „(le)építő kritika” című előadás bemutatta, miért fáj a kritika, és hogyan lehet azt építő módon kezelni. A résztvevők különböző technikákat tanulhattak, hogy miként tegyék elviselhetővé és hasznossá a kritikát, és milyen módszerekkel érdemes elkerülni a negatív hatásokat. „Egymás kedvéért születtünk” címmel az emberi kapcsolatok és a nemi különbségek szerepét vizsgálta a szakember, különös tekintettel arra, hogy miként lehet harmonikus kapcsolatokat kialakítani és fenntartani. Az előadás rávilágított a férfiak és nők agyi működésének különbségeire, és ezek nevelésben való hasznosítására.

Uzsalyné dr. Pécsi Rita a harag kezelésének módszereit is taglalta egyik előadásában, bemutatva, hogy az tanulható és tanítható. Praktikus fogások és edzési terv is része volt az előadásnak, melyek segítségével a résztvevők saját maguk és mások számára is alkalmazni tudták a tanultakat. „Szabadságra nevelünk! Fegyelmezéssel?” című előadásában a fegyelmezés és a szabadság kapcsolatát elemezte a neveléskutató, a hatékony fegyelmezéssel kapcsolatos jellemző akadályokat és megoldásokat bemutatva. A résztvevők megtanulhatták, hogyan lehet a fegyelmezést szabadságkorlátozás nélkül alkalmazni.

„Tekintély? Manapság?” Az előadássorozat utolsó témáját a tekintély kialakításának és fenntartásának módszerei adták, különös tekintettel a nevelésre és az oktatásra. A szakember bemutatta, hogyan alakul ki a külső és belső tekintély, és milyen eszközökkel lehet ezt hatékonyan fenntartani. A nagy érdeklődés övezte előadásokat követően lehetőség nyílt arra, hogy a közönség kérdéseket, vagy hozzászólásokat fogalmazzon meg az adott témához kapcsolódóan.

Az előadássorozat szeptember 26-án folytatódik a Kaposvári Püspökségen, melyről további információ a CSAKAZÉRTIS a Családokért honlapján található: https://www.csakazertis.hu/nevelesonneveles/neveles-az-elet-szolgalata-pecsi-rita-eloadassorozata-3-evad

 
Read 211 times
Minden jog fenntartva. © 2019 Kaposvári Egyházmegye

Keresés