„Szeressétek és őrizzétek az egységet!” – Egyházmegyei Pedagógusnapot tartottak Tabon

2024. június 7-én a Kaposvári Egyházmegye intézményeiben dolgozó pedagógusokat köszöntötték a tabi Zichy Mihály Művelődési Központban. Az ünnepi alkalmon a Szent Gellért Római Katolikus Általános Iskola és Óvoda óvodásai, tanulói és tanárai működtek közre, majd Varga László megyéspüspök elismerésben részesített több óvodai és iskolai dolgozót.

 img 009

Az ünnepi alkalom a nagycsoportos óvodások előadásával kezdődött, majd Nagy-Kálsecz Mariann főigazgató köszöntötte a jelenlévőket. – Nagy lelkesedéssel állunk most itt, hogy műsorunkkal önfeledt perceket tölthessünk együtt és közösen ünnepelhessük meg a pedagógusnapot. Nagyon szeretnénk átadni vendégeinknek azt a hangulatot, melyet óvodánk és iskolánk él meg a mindennapokban. Reméljük, hogy a hétköznapokban is ránk jellemző vidámságot, szeretetet a most következő produkciók érzékeltetni tudják majd – fogalmazott a főigazgató. – Mi is sok nehézséggel küzdöttünk meg a tanév során, gyakran szembesültünk azzal, hogy az oktatás helyét sokszor a nevelés veszi át, vagyis az intézmény szinte az elsődleges színtere a nevelésnek, holott mi a tudást szeretnénk elsősorban átadni. A ma iskolájában a tudás átadásánál azonban már több kell, ennél nagyobb az elvárás: az intézmény legyen családias, elfogadó, szeretetteli, de adjon lehetőséget a tudás elsajátítására, legyen versenyképes, őrizze a hagyományokat és járjon Krisztus útján. Ezeknek a vonzó kihívásoknak próbálunk mi is megfelelni – emelte ki a főigazgató.

A köszöntő után a Tabi Fúvószenekar tagjai adtak koncertet, majd az iskola első osztályos tanulói előadásukban mutattak rá: a pedagógusnak akkora szíve van, hogy abban harmincöt gyermek is elfér. Az első osztályosok produkcióját követően a Görbe tükör című színdarabot adták elő az iskola tanulói és pedagógusai, melyben a diákok egy nap erejéig cserélhetnek pedagógusaikkal: kis időre a tanár a diák, a diák pedig a tanár szerepébe bújhatott.

img 022

Az előadássorozat a Szent Gellért Színjátékház Diáktársulatának A rátóti csikótojás és az eltévedt mesék című színjátékával ért véget, melyben mintegy hetven gyermek szerepelt. A előadást követően Varga László megyéspüspök osztotta meg gondolatait, megköszönve a pedagógusok munkáját.

– Köszönöm, hogy vagytok! Köszönöm, hogy vagytok Kaposváron, Tabon és Zalaszabarban is! Köszönöm a munkátokat, az áldozatotokat és azt a szeretetet, amellyel végzitek a hivatásotokat.

Ha megéljük a főparancsot, akkor mindegyik intézményünk Isten országának a helye lesz. Ezért azt kérem tőletek, hogy szeressétek magatokat! Mindenki Isten ajándéka, te is az vagy! Ha elkezded szeretni önmagadat olyannak, amilyen vagy, akkor már szereted Istent, akinek az ajándéka vagy, s akkor már könnyen fogod szeretni a másikat is olyannak, mint amilyen. Szeressétek a valóságot!

Kétféle teremtő létezik. Az egyik az Atyaisten, aki teremti azt a valóságot, családot, iskolát, osztályt, ahol te vagy, a másik teremtő pedig az agyunk, aki állandóan állítja, hogy milyennek kellene lennie ennek a valóságnak. Vannak, akik az egész életüket birkózással töltik. Állandóan birkóznak a valósággal és nincs örömük, mert soha, semmi sem jó. Szeressétek a saját valóságotokat, s fogadjátok el. Ez nem azt jelenti, hogy beletörődök, hanem azt, hogy ebből a valóságból akarok növekedni életem végéig a szeretetben.

img 028

Szeressétek és őrizzétek az egységet! Hatalmas erők törik össze a kapcsolatainkat gyűlöletet, haragot, gyilkosságot, pusztítást indukálva mindenhol. Szeressétek és őrizzétek az egységet, mert minden háború a szívünkben és a megosztottságunkban kezdődik. Ha megtűrjük a megosztottságot, az ítélkezést és az előítéletet a munkatársakkal, szülőkkel és gyermekekkel szemben, akkor teret adunk a diabolosznak, aki megoszt és rombol. Ezért azt kérem tőletek, hogy szeressétek és őrizzétek az egységet. S ha megsérül, akkor engesztelődjetek ki, bocsássatok meg, s ha kell, kérjetek bocsánatot – hangsúlyozta a főpásztor.

A megyéspüspök szavait követően került sor a Püspöki Elismerő Oklevelek átadására. Püspöki elismerésben részesült:

– a kaposvári Nagyboldogasszony Római Katolikus Gimnázium, Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolából Kis-Bankné Brudics Terézia tanító, Nagyné Halla Judit zenepedagógus, Ondré Ágnes középiskolai tanár, Pozsgai Norbert középiskolai tanár, Vörös Gáborné takarító, laboráns;

– a kaposvári Szent Család Katolikus Óvodából Szemes Mária óvodapedagógus;

– a kaposvári Szent Margit Katolikus Óvodából Takács Margit óvodapedagógus;

– a tabi Szent Gellért Római Katolikus Általános Iskola és Óvodából Csató Lászlóné tagintézmény-igazgató, Illés Lászlóné dajka, Kovács Gabriella tanár, Nagy-Kálsecz Mariann főigazgató, Sifter Gergely püspöki biztos.

A pedagógusnapi ünnepély közös ebéddel zárult.

Fotó: Kling Márk

Videó: Szerafin Zoltán

 
Read 622 times
Minden jog fenntartva. © 2019 Kaposvári Egyházmegye

Keresés