„Veled!” – a Kaposvári Egyházmegye napja

Immáron hagyománnyá vált, hogy alapításának évfordulójához közeledve egyházmegyei napra hívják a híveket a Kaposvári Egyházmegyében. Az idei évben május 25-én került megrendezésre az egésznapos programsorozat, mely egyben az egyházmegyei ministránstalálkozónak is helyet adott.

img 007

A napot a Katolikus Zeneiskola Fúvószenekarának és HarMónikum kórusának térzenéje nyitotta Rozina Gábor és Kalocsainé Pintér Mónika vezénylésével, majd Varga László megyéspüspök mutatott be ünnepi szentmisét az Egyházmegye papságának jelenlétében, mintegy százötven ministráns szolgálatával. A szentmise prédikációjában a főpásztor arra buzdította a jelenlévőket, hogy gyermeki bizalommal hagyatkozzanak rá az Atya szeretetére.

img 008

„Bizony, mondom nektek, aki nem úgy fogadja Isten országát, mint egy gyermek, nem megy be oda.” – Isten országa nem egy földrajzi hely. Isten országa egy személyben, az Úr Jézus Krisztusban jött el közénk. A vele való kapcsolatnak fontos titkát árulja el a mai evangéliumban Jézus. Hogyan kell fogadnunk őt az életünkben, aki maga Isten országa, s akiben megjelent Isten szeretet-uralma? Jézus Krisztus egész lényét, személyiségét, vágyait, gondolatait és lelkét betöltötte az Atya szeretete. Az egész lényét „uralta” Isten szeretete. Az Isten országa, Isten szeretet-uralma benne jött el közénk.

Mit jelent az, hogy gyermekként fogadjuk Isten szeretet-uralmát az Úr Jézus Krisztusban? Az egész kicsiny gyermekek hisznek a szüleiknek, s az egész életüket rájuk bízzák. Jézus Krisztusról nem elég tanulni, vagy ismerni az Egyház tanítását, s az evangéliumokat. Hinni Jézus Krisztusban azt is jelenti, hogy rábízom magam. Életednek melyik területét bíztad rá Jézusra, vagy Isten szeretetére? Hol vannak azok a dolgok, kapcsolatok, helyzetek a te életedben, ahol Jézus Krisztus az Úr? Ahol nem te irányítod a kapcsolatot? Minél több ilyen helyzet és kapcsolat van, annál teljesebben tud betölteni Jézus Krisztus személye, lelkülete és szeretete.

img 021

A gyermekek hisznek a szüleiknek. Mersz-e egyre jobban bízni, s mered-e egyre jobban rábízni magadat papként, gyermekként, fiatalként, családosként Jézus Krisztusra? A gyermekek engedelmeskednek a szüleiknek. Az engedelmesség szó nagyon lejáratódott napjainkban. Infantilizmusnak tartják a kortársaink, ha valaki engedelmeskedik egy másik embernek. Meg kell valósítani, ki kell bontakoztatni magunkat és ebbe nem fér bele az engedelmesség. De az evangéliumokban az engedelmesség nem katonai fogalom. Nem infantilizmus, hanem szeretetből való függés. Mersz-e függeni szeretetből, szeretettel az Úr Jézus Krisztustól?

A félelmeid mutatják, hogy hol tartasz. A szorongásaid, „kiakadásaid”. Amikor nem úgy mennek a dolgok, ahogyan szeretnéd, amikor kicsúszik az irányítás a kezedből, akkor vissza kell térned a függésbe, az engedelmességbe. A félelmek, „kiakadások”, a vádaskodások és önigazolások azok a pontok, ahol egyáltalán nem, vagy csak részben bíztad rá magad Isten gondviselő szeretetére. Nem mered elhinni, hogy ő irányítja az eseményeket és nem mered elhinni, hogy szeretetből teszi ezt.

A gyermekek engedelmeskednek, szeretetből, önként függnek a szüleiktől. Ha be akarsz lépni Isten országába, akkor el kell sajátítanod az engedelmességet. S a gyermekek szeretik szüleiket és válaszolnak a szeretetükre. Ha elindulunk ezen az úton, akkor az egész életünk szeretetválasz lesz Isten irántunk való szeretetére. Ha elindulunk a bizalom, a tőle való függés és a neki való engedelmesség útján, akkor megjelenik Isten országának igazságossága, békéje és öröme az életünkben, mert a békesség és öröm biztos jele annak, hogy befogadtad Isten országát, s beléptél oda – fogalmazott a megyéspüspök, akinek teljes prédikációja meghallgatható:

A szentmise végén díjátadás következett. A Kaposvári Egyházmegye által alapított „Tanúságtevő Életért” díjat Bíró László püspök, katonai ordinárius; Császár Antalné hitoktató; Németh Imre és Németh Imréné közösségszervezők, valamint Margaritha Valappila nővér vehette át.

img 061

A szentmisét követően a fiatalokat és a ministránsokat korcsoportonként külön előadásokra és játékra hívták a Nagyboldogasszony Iskolaközpont épületébe és udvarára, míg a többi résztvevő a megyéspüspök szinodalitásról szóló előadását hallgathatta meg a Székesegyházban.

– Ferenc pápa szeretné, ha szinodális egyházzá válna a katolikus egyház – kezdte előadását a főpásztor, majd kifejtette: Ferenc pápa szándéka, hogy minden megkeresztelt katolikussal együtt keresse a választ az idők jeleire az evangélium tanítása mentén. A cél most is a megújulás, s mindannak megvalósítása, amit a II. Vatikáni Zsinat tanított az Egyházról, mint Isten népéről a Szentlélek vezetése alatt.

Az Egyházról a legtöbb embernek a pápa jut eszébe, a bíborosok, a püspökök és talán még a hívek. Ha Egyházról beszélünk, akkor egy hierarchikus kép jön elénk. A II. Vatikáni Zsinat nem ezt az egyházképet hangsúlyozta, hanem az Egyházról, mint Isten vándorló népéről beszélt a Szentlélek vezetése alatt. Ez azt jelenti, hogy az Egyház minden tagjának joga, lehetősége, kötelessége megtanulni figyelni a Szentlélek vezetésére – hangsúlyozta a főpásztor előadásában.

img 068

Délután újra a Székesegyházban gyűltek össze a családok, ahol a „Legkedvesebb bibliai történetem” című rajzpályázat díjkiosztóját tartották. Immáron harmadik éve rendeznek alkotói pályázatot az Egyházmegye hittanosai számára, akik idén rekordszámú, 880 darab pályamunkát készítettek az alkalomra. Az óvodásoktól a középiskolásokig minden korosztályból kerültek rajzok a szakmai zsűri elé, akik 250 kiemelkedő alkotást díjaztak oklevéllel, s mintegy 50 gyermeket részesítettek tárgyjutalomban.

Farkasné Magyar Anikó hitoktatási szakmai vezető a rajzpályázat kapcsán elmondta: összesen hatvanhét felkészítő tanár és hitoktató segítette az alkotómunkát, mely során a gyermekek kedvenc bibliai történetüket rajzolhatták le általuk választott technikát alkalmazva. A legnépszerűbb történetek között szerepelt a teremtés pillanata, Noé története, Jézus születése, vagy a kánai menyegző, de sokan rajzolták meg az utolsó vacsorát, a Golgotát, vagy Krisztus feltámadását is. A szakmai vezető hozzátette: a díjazott alkotásokon felül emléklapot és a legszebbnek ítélt alkotásokból készült könyvjelzőt ajándékoztak minden résztvevőnek, akiknek a tervek szerint a következő években is készülnek majd hasonló alkotói pályázatokkal.

A nap folyamán a Kossuth téren felállított sátraknál lehetőség nyílt közelebbről is megismerkedni az Egyházmegye egy-egy szolgálatával, intézményével, vagy lelkiségi mozgalmával. Az egyházmegyei nap a díjátadót követően dicsőítő imádsággal ért véget, melyet a Meghívtál zenekar és az Egyházmegyében szolgáló gitáros kórusok tagjai vezettek.

Fotó: Kling Márk

Videó: Szerafin Zoltán

 
Read 2971 times
Minden jog fenntartva. © 2019 Kaposvári Egyházmegye

Keresés