„Engedjétek, hogy átjárjon benneteket a Szentlélek!” – Pünkösdi szentmise a Székesegyházban

Pünkösdvasárnap, a Szentlélek kiáradásának ünnepén Varga Péter plébános koncelebrálásával mutatott be szentmisét Varga László megyéspüspök a kaposvári Nagyboldogasszony-székesegyházban. A főpásztor prédikációjában a Szentlélekkel való minél szorosabb kapcsolat megélésére buzdította a híveket.

img 009

„Hiszek a Szentlélekben, Urunkban és éltetőnkben” – valljuk minden szentmisében, amikor elmondjuk a hitvallást. Kiben hiszel? Ki számodra a Szentlélek? Elvont, teológiai fogalom, vagy egy személy? A harmadik isteni személynek hívjuk. Egy fogalmat nem lehet szeretni, de egy személyt, azt igen. Ha hiszel a Szentlélekben, szereted-e őt? Milyen a kapcsolatotok? Hiszen mindent ő mozgat. Az Atya legnagyobb ajándéka, amit Jézus által küldött nekünk. Milyen a személyes kapcsolatod a Szentlélekkel? Van-e tapasztalatod arról, hogy ő tényleg létezik, és tényleg működik? Ezekre a kérdésekre mindenkinek ott van a szívében a válasz. Szeressétek a Szentlelket!

Ő a szeretet Lelke. Jézus azt mondja, hogy aki szeret, annak kinyilatkoztatom magamat. Ahogyan egymás előtt is akkor tárjuk fel a szívünket, ha azt érezzük, hogy a másik szeret bennünket, ugyanezt érvényesnek tartom a Szentlélekre is. Nem elég tudni és hinni, hogy létezik. Lehet szeretni őt!

img 005

Szeressétek a szeretet Lelkét, a Szentlelket! Egészen más az, amikor szeretettel szólítod meg őt. Szeretettel mondod ki, hogy jöjj, Szentlélek és tölts be, vezesd a gondolataimat. Jöjj, Szentlélek, szeretlek, s szeretetből tárd fel Isten igéjének a titkait számomra! Jöjj, Szentlélek és legyél a szeretet Lelke köztünk, a másik ember és köztem! Jöjj, Szentlélek és legyél a Szeretet Lelke az ellenségemmel szemben! Saját erőnkből nem tudjuk szeretni az ellenségeinket. Szükségünk van a Szentlélekre. Vele minden lehetségessé válik. Szeressétek a Szentlelket és szeretettel imádkozzatok hozzá! Szeretettel kérjétek, és szeretettel adjatok hálát, amikor felismeritek az ő működését bennetek és körülöttetek!

Mindent áthat, mindent átjár a jelenléte. Olyan, mint a levegő. Láthatatlan, de nélkülözhetetlen. Szent lélegzet a Szentlélek, akit belélegzünk, mert ő az éltetőnk. És engedjük, hogy átjárjon bennünket. Vannak helyek, ahol friss a levegő. Ahol nagyokat lehet lélegezni a tiszta levegőből, azonban spirituális értelemben is létezik levegőszennyezés. Ahol megjelennek a test cselekedetei, ott szennyeződés van. Meg kell tisztítani a levegőt, s a Szentlélek az, aki ebben segít.

A Szentlélek a szeretet Lelke, az isten- és emberszeretet Lelke. Legyetek jóban a Szentlélekkel, és minden eddiginél jobban, teljes mértékben bízzátok rá magatokat a szeretet Lelkére, az Isten Szentlelkére! Akkor megtapasztaljátok Isten csodáit, hatalmát, erejét és szeretetének működését.

A Szentlélek az öröm Lelke. Az öröm Egyházunkban és a világunkban is hiánycikk. Pedig az öröm a legbiztosabb jele annak, hogy működik a szeretet Lelke bennünk. Nekünk, keresztényeknek minden helyzetben, minden körülmények között jogunk és lehetőségünk van az örömre. Miért? Mert akit szeretnek, és akinek elfogadják a szeretetét, az örül. Isten állandóan szeret minket, s elfogadja a szeretetünket. Mekkora öröm ez! Ha nem jelenik meg az öröm az életünkben, akkor nem hiszünk igazából a Szeretetben. Lehet, hogy mondjuk, de nem bízzuk rá magunkat.

A Szentlélek jelenlétének, működésének gyümölcse nemcsak az öröm, hanem a békesség is. Ha békétlen és megosztott a szíved, akkor hívd a Szentlelket, hogy töltse be túláradó szeretetével, s tegye jelenvalóvá Jézus Krisztust a szívedben, mert ő a mi békességünk.

img 014

A Szentlélek az egység Lelke. Ahol megbomlik az egység, oda szükséges hívni a Szentlelket. A gonosz lélek mindenben megpróbálja utánozni a Szentlelket. Egyetlen dolgot nem tud: egységet teremteni, mert ő a megosztottság lelke. Ha felfedezed a békétlenséget, a megosztottságot magadban, vagy a kapcsolataidban, hívd a Szentlelket, az egység Lelkét és figyelj rá! Ő segít megteremteni az egységet.

A Szentlélek a megbocsátás Lelke. Tele vagyunk haraggal, ítélkezéssel, gyűlölettel, indulattal minden irányba. Kizártuk a Szentlelket, nem figyelünk rá. Ő a megbocsátás Lelke, a kiengesztelődés Lelke. Amikor megadjuk magunkat a Szentléleknek, akkor elindít bennünket a bocsánatkérés, a megbocsátás alázatos útján és újra él az egység, újra láthatóvá válik Isten jelenléte. Szeressétek a Szentlelket és adjátok meg magatokat a szeretetnek!

Olyan sokat védekezünk, magyarázkodunk. Fegyverkezünk a szeretettel szemben például azzal, amikor azt hajtogatjuk, hogy én nem vagyok méltó az Isten szeretetére. Ez az egyik legnagyobb hazugság, amit a gonosz elhitet velünk. Igazoljuk magunkat, hogy mi miért nem vagyunk szerethetők. Még nem adtuk meg magunkat a szeretetnek, nem tettük le védekező, támadó fegyvereinket. Vádoljuk Istent és magunkat, igazoljuk magunkat ahelyett, hogy odaállnánk és megadnánk magunkat a szeretetnek, s a Szentlélek újra betöltene bennünket túlcsorduló mértékkel.

A Szentlélek a tanúságtétel Lelke. Szükségünk van arra, hogy segítsen minket, hogy megvalljuk a hitünket nemcsak a szentmisében, hanem a falakon kívül is. Ott, ahol békétlenség van, örömtelenség, szeretetlenség és megosztottság. Ahol gyűlölet van, ott tanúságot kell tennünk arról, hogy elérkezett Isten szeretet-uralma, Isten országa, igazsága, békéje és öröme. Erre a Szentlélek tesz képessé bennünket, aki a tanúságtétel Lelke.

Ha hívjuk bármilyen helyzetben, jön és segít. Állandóan ott van, de mégis hívnunk kell, mert ha nem tesszük, akkor olyan, mintha nem vennénk levegőt. Ott van, de be kell lélegeznünk. Magunkba kell szívni, különben nem éltet, nem jár át. Ez a mi részünk. Éljetek a Szentlélekkel, a Szentlélekben és Isten meg fogja dicsőíteni az ő nevét a hétköznapjaitokban is – fogalmazott a megyéspüspök prédikációjában.

A teljes szentmise megtekinthető:

2024. 05. 19.

Fotó: Kling Márk

Videó: Szerafin Zoltán

 
Read 535 times
Minden jog fenntartva. © 2019 Kaposvári Egyházmegye

Keresés