„A másokért végzett szolgálat emberei” – Szentmise a rendvédelmi szervek munkatársaiért

2024. május 4-én, Szent Flórián emléknapján a rendvédelmi szervek dolgozóiért hálából mutatott be szentmisét Varga László megyéspüspök a kaposvári Nagyboldogasszony-székesegyházban. Az alkalmon jelen voltak a Tűzoltóság, a Katasztrófavédelem, a Rendőrség, a Büntetés-végrehajtás, illetve a Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai.

img 001

A főpásztor a szentmise elején elmondta: az adventi időszakban a Somogy Vármegyei Büntetés-végrehajtási Intézetben tett látogatást, ahol megfogalmazódott a kérés, hogy mutasson be szentmisét a rendvédelmi szervek dolgozóiért és családtagjaikért.

– Szeretnék hálát adni kinek-kinek a hivatásáért. Amit végeznek, nemcsak munka, hanem hivatás is. Amikor másokért kezdünk el élni, másokért hozunk áldozatot, az életünk középpontjába mások biztonsága és jólléte kerül, az hivatássá tud változtatni minden munkát. Köszönöm kinek-kinek az áldozatát, szolgálatát, hivatását, hiszen másokért élünk.

Szeretnék köszönetet mondani a bátorságért. Nagyon sok olyan helyzet adódik, amikor szükség van bátorságra, nem lehet elmenekülni, hanem bele kell állni a helyzetbe és ehhez bátorságra van szükség. Akit ma ünnepel az Egyház, Szent Flórián, ilyen bátor keresztény volt. Meghallotta, hogy a rómaiak elfogtak negyven keresztény katonát, akiket ki akartak végezni, s ő segíteni akart nekik. Odament, annak ellenére, hogy már leszerelt, s feláldozta az életét a társaiért.

Amit nagyon fontosnak tartok a hivatásotokban, az a személy tisztelete. Nem mindegy, hogy miként képviseljük az igazságot, s hogy miként beszélünk azokkal, akikkel szemben intézkedni kell. Lehet tiszteletlenül, durván, erőszakkal, s lehet a személy méltóságával szembeni tisztelettel is. Ez teljesen ingyen van, megfizethetetlen kincs a személy tisztelete. S ebből fakad a tisztelet azok iránt, akik másokat szolgálnak. Ezt nem lehet megfizetni, ajándékként lehet megélni embertársaink felé. Hálásan köszönöm mindenkinek, aki tisztelve a személyt végzi a szolgálatát, intézi az ügyeket.

img 007

A rendészeti és rendvédelmi szervek munkatársai nem a szép szavak, hanem a tettek emberei. A cselekedet, az áldozat, a tett, a másokért végzett szolgálat emberei. Köszönöm, ha ezt tisztelettel és szeretettel végzitek abban a hivatásban, szolgálatban, ahová Isten állított benneteket.

Hálásan köszönöm a házastársak szolgálatát, a hátteret. Minden jól végzett hivatás mögött ott van annak a szeretete, hűsége, bizalma, aki nélkül nem működne rendesen a szolgálat. Nem mindegy, hogy egy hivatást a család hűséges, erősítő és bátorító a szeretetével, vagy állandó feszültséggel kell végezni. Azt gondolom, hogy a hivatás, melyet végeztek egész embert kíván. Emiatt sokszor a szeretteitektől veszi el az időt, a jelenlétet.

A szeretetkapcsolataink sok esetben megsebződnek. Ne feledjétek, hogy ezek a kapcsolatok gyógyíthatók. A legegyszerűbb és legfontosabb gyógyító eszköz a bocsánatkérés és a megbocsátás. Az újrakezdés a szeretetben, hiszen nem könnyű egész emberként teljesen odaadva magunkat szolgálni másokat.

Hálásan köszönöm a hivatásotokat, emberségeteket – zárta prédikációját a megyéspüspök, majd a szentmisét követően szeretetvendégségre és kötetlen beszélgetésre hívta a rendvédelmi szervek dolgozóit.

Fotó: Kling Márk

 
Read 423 times
Minden jog fenntartva. © 2019 Kaposvári Egyházmegye

Keresés