„Azt tedd másokkal, amit szeretnél, hogy veled is tegyenek!” – Veni Sancte a zalaszabari Sík Sándor Tagiskolában

2023. szeptember 1-én tartották a Szent Gellért Római Katolikus Iskola és Óvoda zalaszabari Sík Sándor Tagintézményének évnyitó Veni Sancte szentmiséjét, melyet Varga László megyéspüspök mutatott be a Szűz Mária Neve-templomban.

img001 1

– Milyen jó lenne, ha mindegyikőtök szívében égne a tűz! A szívetekben ott van a szeretet Isten ajándékaként. Mindenki, aki itt van, tud szeretni és el tudja fogadni a szülei, testvérei, barátai és mások szeretetét. Amíg működik a szeretet, addig ég a tűz a szívünkben. Akit szeretnek, azon látszik, hogy szeretik. Örül, mosolyog. Vagy ha nem, akkor kénytelen, kedvetlen, szomorú, és teher neki az élet. Sajnos nemcsak a felnőttek között találkozom ilyennel, hanem még a diákok, gyerekek között is van olyan, akinek nincs életkedve, nincs benne öröm, túláradó szeretet, hanem csak szomorkodik, szenved, elvan egyik napról a másikra.

Kétféle szűzről hallottunk az evangéliumban. Öt olyanról, akinek volt olaja és égő lámpással várta az Úr Jézus érkezését, és öt olyanról, akinek elfogyott az olaja, kialudtak a lámpásaik és nem tudták égő lámpással, égő szívvel várni az Úr Jézust. Azt szeretném, ha a ti szívetek lángolna. A legszebb, amikor bárki közülünk túlárad az örömtől. Nevet, mosolyog, szeret és boldog, s másokat is megpróbál boldoggá tenni, örömre hangolni.

img003 3

Hogyan lehet a szeretetet, amelyet ingyen kaptunk a Jósistentől, s ami a szívünkben lévő tűznek az olaja, úgy tartani, hogy égjen, s hogy túláradjon? Szüksége van a szeretetünknek a hit olajára. Arra, hogy higgyünk a szeretetben. Isten úgy mutatkozott be Jézus Krisztus által, hogy ő a Szeretet, a mi szerető Atyánk. Akik hisznek ebben a Szeretetben és abban, hogy a mennyei Atya gyermekei, azoknak van olajuk, hogy égjen a szívükben a tűz. Őrizzétek meg és erősítsétek a szívetekben a hitet, hogy Isten szeretete változatlan. Isten szeretete mindennap ingyen van és Isten mindegyikőtöket személy szerint szeret. Nem azért, mert jók vagytok, vagy rosszak. Azért, mert ő a Szeretet. Merjetek hinni a Szeretetben! – fogalmazott a megyéspüspök prédikációjában, mely teljes egészében meghallgatható:

– Azt tedd másokkal, amit szeretnél, hogy veled is tegyenek! – hívta fel a gyermekek figyelmét a szentmise végén Kelemen István plébános, püspöki biztos. –  Így meg tudjuk valósítani a szeretetet és az imádságot, hiszen minden reggel imával kezdjük a napunkat, s most a tanévet is. Azt kérem tőletek, hogy hittel, imádsággal és szeretettel kezdjünk, s majd június vége felé ezzel is tudjunk hálát adni a Jóistennek – szólt a gyermekekhez a plébános.

img018 18

A szentmise záróáldása előtt az új tanulók fogadalomtétele következett, melyet követően a befogadás jeleként megkapták az iskola címerével ellátott nyakkendőt.

Fotó: Kling Márk, Kovács András Bernát

Videó: Kling Márk

 
 
Read 514 times
Minden jog fenntartva. © 2019 Kaposvári Egyházmegye

Keresés