„Nincs a Földön még egy olyan, mint amilyen te vagy!” – Veni Sancte szentmise Tabon

2023. szeptember 1-én tartották a tabi Szent Gellért Általános Iskola és Óvoda tanévnyitó ünnepségét. A Veni Sancte szentmisét Varga László megyéspüspök a tabi Utolsó Vacsora-templomban mutatta be.

img003 3

– Nagyon örülök annak, hogy a mai nap nemcsak a tanévkezdés időpontja, hiszen Ferenc pápa ezt a napot a teremtésvédelem világnapjává tette. Örülök annak, hogy ez meghatározhatja az egész tanévet. Az iskolában rendkívül sok ismeretet fogtok elsajátítani, azonban a teremtésvédelem még nem tananyag. Jó lenne, ha az lenne. Egy olyan világban élünk, amit az emberiség önző, harácsoló és pusztító szándékkal csak kihasznál, és nem segíti, szolgálja. Nemcsak a betegek szenvednek. A Föld is szenved. Kizsákmányoljuk, elpusztítjuk. Ezért van szükség teremtésvédelmi napra.

Hogyan lehet megvédeni Isten ajándékát, a teremtett világot? Először is szeretnünk kell azt, aki alkotta. Szeretnünk kell azt, aki kitalálta a földi életet, az állatokat, a növényeket, s megalkotta az embert. Arra kérlek benneteket, hogy szeressétek Istent! Ő alkotott benneteket jókedvében. Nem akart senkit bántani, hanem arra, amit alkotott, azt mondta, hogy jó, s megáldotta. Ezért a teremtésvédelem második pontja azon túl, hogy szeretjük Istent, aki teremtette ezt a világot és minket, hogy szeretjük saját magunkat. Védeni kell azt a gyönyörű ajándékot, ami a testetek, amely nemcsak hústömeg, intellektus, vagy psziché, hanem Isten képmása és lakóhelye. Ott él bennetek az Isten, s ettől minden emberi test csodálatosan értékes. Szeressétek a testeteket!

img013 13

A testünk szeretete nem azt jelenti, hogy kényeztetjük és azt csinálunk, amit csak akarunk vele. Ajándék. Védeni kell, egészségesen ápolni, gondozni és táplálni kell, különben nem növekszik. Isten első ajándéka mindenkinek a saját teste, s Isten ajándéka mindenkinek a lelke. Az a Lélek, aki bennetek lakik. A személyiségetek egyszeri és megismételhetetlen. Nincs a Földön még egy olyan, mint amilyen te vagy! – fogalmazott a megyéspüspök prédikációjában.

A teljes prédikáció meghallgatható:

A szentmise végén Nagy-Kálsecz Mariann intézményvezető köszöntötte a jelenlévőket. – Száznyolcvan napot töltünk az iskola falain belül, százhetvenhárom tanulóval. Évek óta nem volt ennyi diákja az iskolának, mint most. Sok új diák csatlakozott közösségünkhöz, bízva abban, hogy itt befogadó társakra találnak, új barátokat és élményeket szerezhetnek. Nektek ma nem lehet könnyű sok ismeretlen diák között ülni, azonban tudom, hogy a mi iskolánk nem olyan, mint a többi.

img015 15

Ez az intézmény olyan, mint egy kis sziget, vagy mint egy burok, ahol mindenki ismeri a másikat, észreveszi, ha segítségre van szüksége, és szeretettel fordul felé. A mi iskolánk a kapcsolatok, a közösség, a személy- és emberközpontú iskola. Szeretném, ha megőriznénk ezt a különleges ismérvét a közösségünknek, és szeretném, ha befogadnátok és segítenétek az új tanulókat mindennapjaikban. A cél, hogy a közösség egyre tágabb köreire nyitott iskola legyünk. Olyan hely, ahol a találkozást tanuljuk mindannyian, tanárok, szülők, diákok – fogalmazott az intézményvezető, majd megnyitotta a tanévet.

Fotó: Kovács András Bernát
Videó: Kling Márk

 
Read 562 times
Minden jog fenntartva. © 2019 Kaposvári Egyházmegye

Keresés