Tábori szentmisék a cserkészek táboraiban

A táborozási szezon a legfontosabb időszakot jelenti a cserkészek számára – nem volt ez másként a Kaposvári Egyházmegye területén működő cserkészcsapatok esetében sem. A Magyar Cserkésszövetség VI. cserkészkerülete a Dél-Dunántúlon működő cserkészcsapatok munkáját fogja össze.

 

1

Tavaly az egész kerület együtt táborozott, 800 fiatal táborlakóval, a tábori misét akkor Felföldi László pécsi és Varga László kaposvári megyéspüspök közösen celebrálta. 2023-ban a cserkészcsapatok külön-külön rendezték meg erdei táboraikat és az alsós korosztálynak szóló rövidebb, ún. tanyázásokat. Összesen 19 nyári tábor valósult meg az önkéntesen tevékenykedő cserkészvezetőknek köszönhetően, ahol nagyságrendileg 1100 fiatal szerzett életreszóló élményeket.

Szokásos módon a cserkésztáborokban kiemelt hangsúlyt kapott a lelki élet, minden reggelt imával kezdtek és zártak a táborozó fiatalok. A fakultatív reggeli áhitatokon a taizé-i énekek és a gitár hangja is fel-fel zendült, kreatív imamódokkal a fiatalok is be lettek vonva a szolgálatba. Az erdei környezet alapvetően motiválja a fiatalokat az Istennel való kapcsolatuk elmélyítésében, de ehhez a tábor során segítséget is kapnak és kortárs közösségben élhetik meg hitüket. Mivel a táborok 10-11 nap hosszúságúak, a vasárnapi szentmisék is a program részét képezik. Bár előfordul, hogy az erdei környezetből a közeli település templomát keresik fel ilyenkor a cserkészek, sokkal inkább jellemző a tábori szentmisén való részvétel. Ilyenkor a cserkészek előre készülnek a szentmise alatti énekekkel, ministrálás mellett a szolgálatba úgy is bekapcsolódnak, hogy felolvassák az Olvasmányt, a Szentleckét és a könyörgéseket.

10

Az Úr napjának erdei környezetben való megünnepléséhez áldozatos papi szolgálatra is szükség van. Mindig nyitott fülekre találnak a táborozások vezetői, amikor az előkészületek során felkeresik a papokat és megkérik őket: tartsanak tábori misét. A lelkipásztorok vállalják az akár egy órát is igénylő utazást, az erdei tábor felkeresését és a speciális előkészületeket, misézés mellett gyóntatást is vállalva. Ezzel óriási élményt adnak az együtt táborozó cserkészeknek, Isten legszebb templomában a természetben fordulhatnak teremtőjükhöz és járulhatnak szentáldozáshoz.

6

A cserkészkerület tagjainak nevében ezúton is hálánkat fejezzük ki azoknak a papoknak, akik leterheltségük ellenére, minden nyáron tábori szentmiséket tartanak cserkészeinknek. Nélkülük táboraink ilyen formában nem jöhetnének létre, így külön köszönjük a gyümölcsöző együttműködést. Megpróbáltuk összegezni, hogy 2023-ban mely lelki atyák keresték fel a cserkésztáborokat, a listára több mint egy tucat név felkerült. Mivel azonban félő: valamely pap nevét akaratunk ellenére lehagynánk a listáról, köszönetünk jeléül álljanak itt a táborozások során készült képek. Reméljük jövőre ismét számos tábori misére kerül majd sor, addig is a templomokban találkozunk majd Vasárnaponként.

Várdai Levente kerületi elnök

Kaizer Mária kerületi lelki munkacsoport vezetője

 
Read 680 times
Minden jog fenntartva. © 2019 Kaposvári Egyházmegye

Keresés