„Isten a csend barátja!” – búcsúi szentmise Andocson

2023. augusztus 13-án, Mária mennybevételének ünnepét megelőző vasárnap Varga László megyéspüspök celebrált búcsúi szentmisét az andocsi Nagyboldogasszony-bazilika udvarán. A főpásztor prédikációjában a csendről beszélt.

img 006

– Robert Sarah guineai bíboros szerint a zaj diktatúrájában élünk és a csend forradalmára van szükség. Körülvesz bennünket a lárma, a zaj, a hangoskodás. Egyre feszültebb és idegesebb a légkör és a kommunikáció. Alig van csend. Ahhoz, hogy felismerjük Isten akaratát és szándékát az életünkre vonatkozóan, be kell lépnünk a csendbe.

Kalkuttai Szent Teréz anya gondolata, hogy Isten a csend barátja. Isten a szív csendjében beszél és nem az a fontos, amit mi mondunk neki, hanem az, amit ő mond nekünk. Illés prófétának is, a Szűzanyának is, az Úr Jézusnak is szüksége volt a csendre ahhoz, hogy a gyenge szellő susogásában – ahogyan az olvasmányban hallhattuk –, hallhatóvá váljon Isten diszkrét hangja a próféta számára.

img 015

Ha szeretnénk meghallgatni Isten szeretettel teli hangját, akkor ahhoz be kell lépnünk a csendbe és meg kell teremtenünk a csend helyét és idejét, hogy ne csak magunkat és a körülöttünk lévőket halljuk, hanem hallhatóvá váljon az Isten szava a csendben. Isten nem volt a szélviharban, a tűzben – hallottuk a királyok könyvéből –, de ott volt a csendben, és a prófétával beszélgetett.

Fel kell fedezzük a názáreti otthon csendjét. A legnagyobb dolgok teljesen csendben történnek. A megtestesülés teljesen csendben történt. Jézus fogantatása is teljesen csendben történt ott Názáretben. Se tudósítás nem volt róla, se lárma, sem hangoskodás. Nem kürtölte szét a Szűzanya, csak Erzsébetnek mondta el. Csendben maradt, mert Isten nagy művei csendben történnek. Ő a csend barátja. S a feltámadás is teljesen csendben történt. Nem voltak tanúk még akkor sem, ha a művészetek különös fénnyel és egyéb effektusokkal ábrázolják. Teljesen csendben történt.

img 016

Azt gondolom, hogy Krisztus második eljövetele is csendben fog történni, nem pedig látványos, lenyűgöző módon. Ezért kell ébernek lenni és figyelni. A legnagyobb esemény ebben a szentmisében is teljesen csendben történik, amikor a kenyérből Krisztus teste, a borból Krisztus vére lesz. Isten a csend barátja – fogalmazott a megyéspüspök prédikációjában, ami teljes egészében meghallgatható:

A szentmise végén Dr. Nyéky Kálmán plébános mondott köszönetet mindazoknak, akik valamilyen formában segítettek széppé tenni az ünnepet, majd megáldotta a kegytárgyakat. Ezt követően körmenet indult a bazilikába, ahol a megyéspüspök áldásba részesítette a zarándokokat, akik átvonultak a főoltár mögött, mintegy a Szűzanya palástja alatt.

img 032

Fotó: Kling Márk
Videó: Szerafin Zoltán

 
Read 1350 times
Minden jog fenntartva. © 2019 Kaposvári Egyházmegye

Keresés