„Ne félj a Szeretetben elmenni a végsőkig!” – diakónusszentelés Nagykanizsán

December 26-án, Szent István vértanú ünnepén Varga László megyéspüspök diakónussá szentelte Koszoru Péter papnövendéket, a nagykanizsai Jézus Szíve templomban. A szentmisén – melyen az egyházmegye papságából többen is részt vettek – Szűcs Imre plébános köszöntötte az ünneplő tömeget, majd felkérte a főpásztort a szentmise bemutatására. A szentelésen mondott homíliájában a megyéspüspök a vértanúságról beszélt:

„Legyél diakónus és majdan pap a Lélek erejében, s legyél olyan diakónus és pap, aki kész a vértanúságra. Mindkettőt nagyon fontosnak tartom. Legyél olyan diakónus, aki a Szentlélek erejében áll. A Szentlélek sohasem tolakszik, s nem kényszerít ránk semmit. Állandóan bennünk él, az Isten árasztotta a szívünkbe, leghűségesebb társunkként.

Meg kell tanulnunk figyelni a Szentlélek diszkrét hangjára. Ő állandóan imádkozik bennünk. Ha jó kapcsolatban vagyunk Vele, akkor sokszor hangolódunk az ima hullámhosszára, s megengedjük, hogy betöltsön minket a Szentlélek.

Ő a szenvedélyes szeretet Lelke. Akik naponta sokszor hívják, kérik, figyelnek rá, azokban a Szentlélek felizzítja a szenvedélyes szeretet tüzét. A Szentlélek István diakónusnak az ajkára adta a szót. Nem kellett gondolkoznia, mikor bírái előtt állt. Nem kellett neki külön tanulmányokat folytatnia, el volt telve Szentlélekkel, s a Szentlélek abban az órában kinyilatkoztatta neki az Igét, melynek nem tudtak ellenállni a hallgatói.

Járj a Lélek erejével! Prédikálj, hirdesd az Igét és járj a Szentlélek erejével! Szeresd a szegényeket, a betegeket, a megtört, peremre jutott embereket szenvedélyes szeretettel! Legyél kész a vértanúságra! Már a keresztségünkkor komolyan gondolja az egyház a vértanúságot. Felkennek bennünket a keresztelendők olajával a szellemi harcra a gonosz és csatlósai ellen, akiket Jézus legyőzött. Küldetést kaptunk arra, hogy megvívjuk a saját szellemi harcunkat!
Vedd komolyan ezt a küzdelmet, szellemi harcot és legyél kész a vértanúságra abban is, hogy megbocsátasz újra és újra azoknak, akik téged bántanak, gyűlölnek és ártani fognak neked. Szeresd az ellenségeidet a Lélek erejében úgy, ahogyan a Mester tette. Jézus a kereszten jobban szerette ellenségeit, mint saját magát. Odaadta értük az életét, meghalt értük. Az ellenségszeretet az Evangélium szíve.
Ne félj a Szeretetben elmenni a végsőkig! Legyél bátor és szeresd ellenségeidet is, s ha azt kéri Tőled a Szentlélek, akkor ne hátrálj meg, s add oda az életedet úgy, mint ahogyan István diakónus odaadta az életét, s ahogyan keresztények ezrei adják oda az életüket az Úr Jézus Krisztusért a világ különböző tájain. A vértanúk korát éjük. Ne félj, s ne hátrálj meg! Maradj hűséges mindig a Szentlélek erejében ahhoz, aki meghívott, kiválasztott, aki felszentel, s megszentel!”
Fotó: Kling Márk

 

 
Read 1141 times
Minden jog fenntartva. © 2019 Kaposvári Egyházmegye

Keresés