„Mustármag tábort” szerveztek Drávatamásiban

Immáron tizenhetedik alkalommal rendezték meg a barcsi hittanos gyermekek számára a „Mustármag tábort” Drávatamásiban. Az augusztus 5-e és 10-e között szervezett táborba a 4-10. osztályos gyermekeket várták.

img 005

Már a ’90-es évek elején elkezdtük a magnak az ültetését, s az évek során jutottunk el odáig, hogy saját tábort szervezzünk – mondta el Katona Istvánné táborvezető, akit a barcsiak leginkább Bea néniként ismernek. – Idén a tizenhetedik tábort éljük már. A tábor egyik gyümölcse, hogy felnövekedtek azok a kicsik, akik már a kezdetekkor részt vettek a táborban, melyet most ők vezetnek. Született egy Barcsiókia nevű ifjúsági közösség is, melynek már híre van az egész Egyházmegyében, s akik nagyon lelkesek, talpraesettek és példamutatók. Ők találják ki a programokat, csoportokat vezetnek, s mindenben helyt állnak – emelte ki a táborvezető.

Hitoktatónk, Bea néni keresett meg azzal az ötlettel, hogy szervezzünk tábort a gyermekeknek – hangsúlyozta Sass Rudolf barcsi plébános, majd hozzátette: az eleinte még csak napközis tábor olyannyira jól sikerült, hogy hamarosan kinőtték a plébániát, s felmerült az igény, hogy ottalvós tábort szervezzenek. Mostanra már több mint húsz fiatallal együtt szervezik a tábort, akik már fél évvel a tábor előtt rendszeresen összegyűlnek, s készülnek, arra, hogy örömet szerezzenek a gyermekeknek.

img 010

– Esős napokon vagyunk túl, mely egy kicsit megnehezítette a dolgunkat, át kellett terveznünk néhány programot – mondta el Vucseta Luca szervező. – Többek között kiscsoportos beszélgetéseket szerveztünk, táncházat, nagymozgásos játékokat, élő sakkot. Érdekes látni, hogy a szabadprogramok során nagyon könnyen el tudják foglalni magukat a gyermekek, akiken érezhető, hogy napról-napra egyre könnyebben megnyílnak egymás felé, s egyre inkább megtalálják a közös hangot egymással. Mindenféle elektronikus eszköz nélkül is jól érzik magukat, futkároznak a szénabálákon, vagy épp fűszálakkal zenélnek. Ez számomra hatalmas élmény – emelte ki Vucseta Luca.

Augusztus 9-én Varga László megyéspüspök is ellátogatott a táborba. A találkozás alkalmával a gyermekek fórumbeszélgetés során tehették fel kérdéseiket a főpásztornak, aki ezt követően szentmisét celebrált. Prédikációjában a Keresztről nevezett Szent Terézia Benedikta, Edith Stein kapcsán az életszentségről beszélt.

img 011

– Az első kérdés, hogy akartok-e szentek lenni? Aki nem, az lemond arról, hogy teljes életet éljen, mert az élet teljessége az életszentség és az üdvösség. Ezt nem lehet elég korán eldönteni, s újra és újra meg kell hozni azt a döntést, hogy követni akarom Krisztust és szentté akarok válni. A legtöbbünk életéből kimarad egy fontos rész: a megtérés döntése. Templomba járunk, imádkozunk, táborozunk, s ezek nagyon fontosak. Azonban a legfontosabb döntés mindegyikőnk életében az, hogy követni akarom Krisztust. Krisztuskövető fiatalokra van szükség. Olyanokra, akiknek az életét megérintette Krisztus tanítása, szeretete és személye olyan fokon, hogy krisztuskövetővé akarnak válni. A keresztény szó azt jelenti, hogy krisztusi. Olyanná akarok válni, mint a Mester. Szentek milliói mutatják azt, hogy ez lehetséges. Ha lehetetlen lenne, akkor a Jóisten nem kérte volna tőlünk, hogy legyünk szentek.

A Kaposvári Egyházmegyének szent fiatalokra és szent papokra van a leginkább szüksége. Kell, hogy meghozzátok ezt a döntést, amely ha megszületik bennetek, akkor egy kalanddá változtatja az életeteket – fogalmazott a megyéspüspök, akinek prédikációja teljes egészében megtekinthető:

Fotó és videó: Szerafin Zoltán

 
Read 731 times
Minden jog fenntartva. © 2019 Kaposvári Egyházmegye

Keresés