Hálaadó szentmise az „Élet Hetéért”

2023. augusztus 6-án, vasárnap ünnepi szentmisén adtak hálát az „Élet Hete” Városmisszióért a kaposvári Nagyboldogasszony-székesegyházban. A szentmisét Varga László megyéspüspök mutatta be.

img 007

– Köszönöm, köszönöm, köszönöm! – kezdte prédikációját a megyéspüspök. – Köszönöm a Jóistennek, hogy ilyen csodák történnek Kaposváron. Köszönöm a szervezőknek, a szőlőmunkásoknak, köszönöm a zenészeknek és a Szentléleknek! S köszönöm mindenkinek, aki jelen volt ezen a héten evangelizátorként. Köszönöm a családoknak a befogadást, a vendéglátást, s még folytathatnám a köszönetet.

Maradjatok hálásak, és akkor az Úr megőrzi a szíveteket békéjében és örömében. Nincs vége! Ez az élet kezdete volt. Most jön a java! Életté kell válnia mindannak, amit a színeváltozás hegyén átéltetek napról-napra felmenve a hegyre, és életté kell válnia azoknak a csodáknak, melyeknek tanúi voltatok és melyeket megéltetek.

img 003

Tegyétek szokásotokká a színeváltozás hegyén való „Uram, jó nekünk itt lenni!” állapotot. Nem szabad csak az ünnepekre korlátozni ezt az időt, s csak a templomra korlátozni ezt a helyet. Keressétek a hegyeket, a színeváltozás hegyeit, ahol sokkal közelebb lehettek Jézushoz, s ahol – mert ott sokkal magasabban vagytok – látszik az egész táj, s egyszerre lehet látni a mennyet és a földet. Ott összekapcsolódik a kettő.

img 005

Vannak helyek, ahol megígérte Jézus, hogy minden körülmények között jelen van. Ilyen csoda az Eucharisztia, a Jézussal való találkozás csodája. Keressétek a jobbik részt, azokat az időket, amikor ott ültök az Úr lába előtt, és „semmit-tesztek”. Nem akcióztok, nem szerveztek, hanem csak engeditek, hogy szeressen az Isten. Keressétek ezeket a táborhegyi pillanatokat naponta, mert szükségetek van rá – fogalmazott a megyéspüspök, majd Jézussal az Igében való találkozásra buzdította a jelenlévőket.

img 011

Július 30-án Varga László megyéspüspök és a Joppé Evangelizációs Központ meghívására mintegy harmincöt fiatal érkezett Kaposvárra az ország számos pontjáról, hogy részt vegyen a Pál Kurzuson és Városmisszión. – A Szent András Evangelizációs Iskola által szervezett nyolcnapos evangelizációs tanfolyam célja a kérügmatikus evangelizáció, az örömhír továbbadásának elsajátítása, mely során a hitünkről nagyon egyszerűen, az alapvető és legfontosabb igazságokat tudjuk hirdetni – emelte ki Gyuris Gellért, a Pál Kurzus egyik szervezője, majd elmondta: Magyarországon 1996-óta szerveznek Pál Kurzust. A Szent András Evangelizációs Iskola külföldről adaptálta a képzést, mely témáját tekintve azt az örömhírt járja körbe, melyet a Szentírás kérügmának nevez.

– A nap folyamán, a kurzus elméleti részében rácsodálkozunk az Evangéliumban arra, hogy mi is valójában a kérügma. Evangelizálni azonban nem lehet megtanulni az iskolapadban, azt el kell kezdeni gyakorolni, ezért esténként a városmissziós alkalmakon ültetjük át a gyakorlatba a tanultakat. A városmisszió során először azokat szólítjuk meg, akik templomba járók, ezért négy napon keresztül templomi evangelizációt végzünk, ahol többek között tanúságtételekkel, igehirdetéssel, vagy bibliai témájú színdarabokkal hirdetjük az örömhírt.

img 008

Az evangelizáció legfontosabb részének azt tekintjük, amikor az általános papságunkat megélve imádságra hívjuk az embereket. Arra, hogy találkozzanak Istennel. Ez minden evangelizációs alkalmon visszatérő elem, ilyenkor meghívjuk az embereket arra, hogy lépjenek Isten felé, s imádkozunk értük – emelte ki Gyuris Gellért.

Az elmúlt nyolc napban a Pál Kurzus résztvevői először szabadtéri dicsőítő koncertre hívták a kaposváriakat Csiszér László és zenekara közreműködésével, akik az egész hét során zenei szolgálatot nyújtottak, majd templomi missziós estét tartottak nőknek, férfiaknak, családoknak, időseknek és betegeknek. A hét második felében fiataloknak szóló programot szerveztek a Nagyboldogasszony-székesegyházban, ahol másnap kreatív evangelizációs estét tartottak dicsőítéssel, tanúságtételekkel, igehirdetéssel, pantomimmal, tánccal és közbenjáró imádsággal. Napközben az utcán és a bevásárlóközpontokban hirdették az örömhírt, becsengettek az otthonokba, elmentek a szegényekhez és az idősotthonba is, hogy elmondják: minden embernek ugyanarra az Istenre van szüksége: a teremtő Atyára, a megváltó Jézus Krisztusra és az éltető Szentlélekre.

A hét folyamán készült fényképek megtekinthetőek lejjebb görgetve.

Fotó: Kling Márk, Kovács András Bernát

1. nap – „Az élet hajnalán” dicsőítő koncert

2. nap – „Nőként Isten tervében”

3. nap – „A férfi Isten tervében”

4. nap – „Idősen is Istenben”

5. nap – „Isten terve a családról”

6. nap – „Megragadtál” party fiataloknak

7. nap – „Merj élni” kreatív evangelizációs koncert

8. nap – Hálaadó szentmise

 
Read 1390 times
Minden jog fenntartva. © 2019 Kaposvári Egyházmegye

Keresés