Te Deum a kaposvári Nagyboldogasszony Iskolaközpontban

Hálaadó szentmisével ünnepelték a tanítási év végét a kaposvári Nagyboldogasszony Iskolaközpontban 2023. június 21-én. A szentmisét Varga László megyéspüspök mutatta be.

img 007

– Ha szeretsz valakit, akkor gyakran mondasz köszönetet neki. Ha szereted a testvéredet és a szüleidet, ha a szüleid szeretnek téged és egymást, s ha a család együtt szereti a Jóistent, akkor nem múlik el nap anélkül, hogy ez a szó el ne hangozna: köszönöm.

Fel van pörgetve mindenkinek az élete és nagyon sok teendője van még a legkisebb diáknak is. Remélem, hogy nem tömtétek tele a nyarat rengeteg programmal és lassítotok, illetve remélem, hogy a nyáron néha-néha leköltöztök az internetről. Mi lenne, ha lekapcsolnátok a világhálóról magatokat és azon gondolkodnátok, hogy ma miért mondotok köszönetet? Legalább egy dolog eszetekbe kell, hogy jusson. S akik növekedni szeretnének az örömben és szeretetben, azok ezt az egyet növelhetik nap mint nap. Rengeteg dologért adhattok hálát. Én az evangélium nyomán most három dolgot köszönnék meg.

Hálát adok a Jóistennek azért, hogy imádkoztok. Vannak, akik csak akkor, ha baj van, és vannak, akik mindennap rendszeresen, reggel, délben, este. Köszönöm a Jóistennek, hogy imádkoztok, és azt kérem a Szentlélektől, hogy tanítson meg benneteket úgy imádkozni, hogy az imáitok középpontjában a Jóisten és a másik ember legyen. Hálát adok minden imáért, amit ebben a tanévben mondtatok és hálát adok minden jócselekedetért, amit egymás felé gyakoroltatok a családban, iskolában.

img 003

Hálát adok különösen azokért a jócselekedetekért, amelyeket azok felé gyakoroltatok, akik gyengék, sebzettek, kitaszítottak és megvetettek. Akiket mások kigúnyoltak, megvetettek és kiközösítettek. Hálát adok minden jócselekedetért, amit a szegények felé gyakoroltatok. Tudtotokon kívül a Jóistennek tettétek a jót. Vele gyakoroltátok a jóságot és a szeretetet.

S hálát adok minden olyan lemondásért és önmegtagadásért, amit azért gyakoroltatok, hogy másnak jobb legyen, hogy a másik előnybe kerülhessen, s hogy a másiknak több jusson. Tele van a szívetek jósággal és szeretettel. Növesszétek meg a bennetek lévő jóságot és szeretetet olyan fokig, hogy túláradjon és betöltse a szíveteket az öröm!

Olyan világban élünk, amely tele van harsogással, reklámmal. Mindenki tudtul akar adni mindent, posztolja magát – tisztelet a kivételnek –, vagy a gyermekét az interneten. Az emberek meg akarnak mutatni és tudni mindent. Nincs titok. Hálát adok minden olyan cselekedetért, amelyet nem látványosan, s nem azért tettetek, hogy megdicsérjenek, hanem pusztán szeretetből.

img 009

Ahhoz, hogy ez a nyár szép legyen, szükség lesz pihenésre. Nemcsak a szülőknek és tanároknak, hanem a diákoknak is. Szükség lesz játékra, találkozásokra, kikapcsolódásra és sok-sok beszélgetésre. Tanuljátok meg meghallgatni egymást, és beszélgetni nem chatelve, hanem személyesen a másikkal, s akkor szeretetben gazdagodva, pihenten és örömmel találkozunk újra és kezdhetjük el a tanévet a Veni Sancte szentmisén – fogalmazott a megyéspüspök prédikációjában.

A szentmise végén Varga Bálint igazgató értékelte a tanévet. – Ha néhány pillanat alatt átfuttatjuk az elmúlt év történéseit, érezzük, hogy többek lettünk. Növekedtünk tudásban, tapasztalatban, barátságban és emberségben. Nemcsak a tanulók, hanem a tanárok és a szülők is. Van miért hálát adnunk, amelyet szépen kifejez ez a szentmise és a végén elhangzott, őskeresztény időkből ránk maradt, több mint ezerötszáz éves gyönyörű ének, a Te Deum.

img 019

Adjunk hálát a Jóistennek, köszönjük meg a segítséget mindannak, akinek kell. A szünetre nagy szükségünk van, pihenni kell, s erőt gyűjteni a következő évre – fogalmazott az igazgató, aki a nyáriszünetben játékra, természetjárásra és közös időtöltésre buzdította a gyermekeket, majd lezárta a 2022/2023-as tanévet.

Fotó: Kling Márk
Videó: Szerafin Zoltán

 
Read 936 times
Minden jog fenntartva. © 2019 Kaposvári Egyházmegye

Keresés