„A templom, ahol otthon vagyok” pályázat - eredmények és beszámoló

A Kaposvári Egyházmegye alapításának 30 éves jubileumára a tanév elején összesen négy pályázatot írt ki az Egyházmegye hitoktatási irodája. A pályázatokkal az Egyházmegyében élő gyerekeket, fiatalokat és felnőtteket szólították meg. „A templom, ahol otthon vagyok” címmel rajz-, irodalmi- és fotópályázatok során várták az alkotásokat arról, milyennek látják templomaikat a diákok, a fiatalok, a felnőttek, s hogyan lehet a belőlük fakadó hitbeli élményt és szépséget vizuálisan megörökíteni rajzban, fotóban, és prózai, vagy lírai sorokban.


img 005

A hittanosok mellett a hitoktatókra is gondoltak, akik számára Egyházmegyénk védőszentjével kapcsolatosan írtak ki pályázatot, „Szent László öröksége” címmel, melyben kérték és várták, hogy védőszentünket ismertessék meg tanítványaikkal egy-egy izgalmas projektmunka alkalmával.

A Módszertani pályázatra három hitoktató nagyon értékes projektdolgozatát olvasta és bírálta a szakmai zsűri, melynek tagjai voltak: Bencéné dr. Fekete Andrea, a MATE Neveléstudományi Intézet oktatási intézetigazgató-helyettese, egyetemi docense, Bognár Tamás atya az Egyházmegye hitoktatási referense, lábodi plébános és Farkasné Magyar Anikó, az egyházmegyei hitoktatás szakmai vezetője. Mindhárom projektdolgozat alapos szakmai munkát tükrözött, a hitoktatók életkornak megfelelően szólították meg a gyerekeket különféle játékos helyzetben, csoportmunkában, páros munkában és vetélkedőben.

A zsűri egybehangzó véleménye alapján született meg a döntés a 100.000 forintos fődíj, a Somogyvári Szent László Nemzeti Emlékhelyhez való tanulmányi kirándulás odaítéléséről.

Elismerő oklevelet valamint tanítványai számára tárgyjutalmat kaptak:

Lednickzy Miklós Jánosné és Nyulné Németh Erika hitoktatóink.

A fődíjat Balogh Erzsébet hitoktató nyerte el.

A fotópályázatra harmincegy pályázótól mintegy hatvannégy fotó érkezett, melyek közül a zsűri tizennégy alkotótól tizenhét képet választott ki, a szombati ünnepi napra a Kossuth téren látogatható kiállításra. A zsűri tagjai Dr. Hegedüs György a Somogyi Fotóklub elnöke, Kling Márk a Kaposvári Egyházmegye kommunikációs- és médiamunkatársa, és Dr. Nyéki Kálmán andocsi plébános voltak.

Díjazott alkotók:

Detrich Dorottya

Szabó Karolina

Boros Károlyné

Máté Mária

Mitykó Andrásné Lőrincz Judit

Rákos Fanni Annamária

Otártics Andrea

Pataki-Urbán Eszter

Turi Eszter

Csillag Dorina Hanna

Gerlecz László

Kálóczi Viktória

Jenei Ferenc

Zana Erika.

Az irodalmi pályázat felhívása újszerű volt Egyházmegyénkben, a korábbiakban ilyen jellegű kiírás még nem volt. A cél a gyermekek, a fiatalok és a felnőttek megszólítása volt, hogy meséljék el, mi rejlik a lelkük mélyén, hogyan hívta meg, vagy várja őket Isten, hogyan tudják a hitüket megélni ott, ahol élnek, laknak, s miért jó nekik egy-egy plébánia közösségéhez tartozni. A beküldött pályázatok minden várakozást felülmúltak, negyvennyolc alkotótól hatvanhét verset, mesét, novellát olvashatott a zsűri melynek tagjai voltak: Dr. Gombos Péter, a MATE általános campusfőigazgató-helyettese, a Magyar Olvasástársaság elnöke; Tomanek Péter irodaigazgató és egyházmegyei hitoktatási igazgató; illetve Farkasné Magyar Anikó hitoktatási szakmai vezető. A pályázatra az egészen kicsi gyermekektől kezdve minden korosztályból voltak olyan írók, költők, akik alkotásaikon keresztül bátran meg merték vallani hitüket. Ezekből a versekből és elbeszélésekből, valamint a rajzpályázat díjazott alkotásaiból születhetett meg a jubileumi, születésnapi eseményre „A templom, ahol otthon vagyok” c. antológia.

A rajzpályázatra összesen ötszázkilenc darab alkotás érkezett be az általános, a középiskolás és a felnőtt korcsoportokból. Immáron hagyománnyá vált, hogy Egyházmegyénkben évente rajzpályázatot hirdetnek, s külön öröm, hogy ebbe a hagyományba idén a felnőttek is bekapcsolódtak alkotásaikon keresztül. A zsűri, melynek tagjai Dr. Rumszauer Miklós kaposvári plébános, Nyulné Németh Erika tabi Szent Gellért Általános Iskola és Óvoda tanító-hitoktatója és Puczné Karvaly Kinga, a kaposvári Nagyboldogasszony Iskolaközpont tanító-hitoktatója volt, a beküldött alkotásokból negyvennégy művet választott ki és díjazott.

Az antológiát kézbe véve eszünkbe juthat: sokszínű, csodálatos, tehetséges hívekből épül fel Egyházmegyénk. Kívánjuk, hogy még sokáig építhessük együtt ezt az egyházmegyét rajzainkon, verseinken, meséinken, fotóinkon keresztül is, s legyen mindig bátorságunk megvallani hitünket mindannyiunk előtt!

Köszönjük a hitoktatók és a felkészítő tanárok áldozatos munkáját! Gratulálunk az irodalmi- és a rajzpályázat díjazott alkotóinak, köszönjük, hogy Veletek együtt megszülethetett „A templom, ahol otthon vagyok” közös antológiánk! Szeretettel ajánljuk ezt a könyvet mindannyiunk figyelmébe, vigyük el otthonainkba, plébániai közösségeinkbe ezt a születésnapi kötetet, mely Istenhitünkről tanúskodik!

Rajzpályázat, alsó tagozatos kategóriában bronz minősítés:

Farkas Krisztina

Góczi Lujzi

Kardos Laura

Papócsi Zelma

Pőcze Kinga

 

ezüst minősítés:

Jordán Loretta Anna

Kovács Eliza

Negyedes Fanni

Németh Izabella

Pálfi Borbála

 

arany minősítés:

Bauer Lilien

Csonka Zsombor

Kalmár Nóra

Kunics Fanni

Márványi Gergely Tamás

 

különdíj:

Babos Bertalan

 

Felső tagozatos kategóriában bronz minősítés:

Béres Annabella

Bodó Luca

Haszon Benett

Németh Gréta

Ránics Lia

 

ezüst minősítés:

Balog Léna

Horváth Fruzsina

Lévai Diána

Rangits András

Tóth Sára

 

arany minősítés:

Balassa Borostyán

Balogh Luca

Jeszek Anna Eszter

Könye Zsófia

Sándor Réka

 

különdíj:

Fehér Margaréta

 

Középiskolás kategóriában bronz minősítés:

Erdei Melinda

Kövesi Levente

Porcsa Lenke Júlia

 

ezüst minősítés:

Galambos Hanna Eszter

 

arany minősítés:

Kontra Fruzsina

Németh Dóra.

 

Felnőtt kategóriában bronz minősítés:

Szigetiné Hornung Krisztina

Afangide Beáta

 

ezüst minősítés:

Mészáros Róbert

Bella Violetta Nóra

 

arany minősítés:

Horváthné Dergez Mónika

Jakusovszki Dorina.

 

A rajzpályázatra beküldött rajzok közül az Antológia szerkesztői kiválasztottak hat olyan grafikus alkotást, melyek ugyan minősítést nem kaptak, de a könyv illusztrációihoz remekül passzoltak.

E képek alkotói:

Bogdán Jácint

Hornyák Anna

Madarász Patrik

Major Péter

Porcsa Zoé Rebeka

Szeifert Mátyás.

Az irodalmi pályázatra beküldött alkotásával, „A templom, ahol otthon vagyok” c. születésnapi antológa társzerzője lett:

Fata Hanga Anna

Stix Ádám

Betlehem-Simon Rebeka

Lebó Zsófia

Ternóczi Réka

 Füstös Márton

Horváth Kamilla

Hüse Márton

Sipos Szonja

Büki Imre

Csatos Zsuzsanna

Dr. Gyulai Botond

Dr. Gyulainé Domján Zsuzsanna

Dr. Vörös Klára Ilona

Gloster Richárd

Horváth Lóránt

Horváth Sándorné

Jelenka György

László Róbert

Lőrincz-Nagy Zsuzsanna

Máté Mária

Szemere Márta

Takács Erika Ilona

Vucseta Panna

Gerencsér Rózsa

Kristáné Soós Melinda

Molik Edit

Geréb Ramóna Nóra

 

Fotó: Farkas Máté

 

A rajz- és fotópályázaton díjazott alkotások megtekinthetőek: 

 

 

 
Read 1613 times
Minden jog fenntartva. © 2019 Kaposvári Egyházmegye

Keresés