„Mennyire vagyunk tudatában annak, hogy Isten kiválasztott minket?” – kápolnamegáldás Magyarszerdahelyen

2023. május 20-án Varga László megyéspüspök megáldotta a felújított magyarszerdahelyi Szent Kereszt-kápolnát.

img 004

A búcsúi szentmisén Roca Daniel Celestin plébános köszöntötte a jelenlévőket, köszönetet mondva mindazoknak, akik valamilyen formában hozzájárultak a kápolna felújítási munkálatainak sikeréhez.

Varga László megyéspüspök kiválasztottságtudatról, küldetéstudatról, és az igazi reményről beszélt prédikációjában.

– Az Úr Jézus Krisztus kiválasztott tizenkét tanítványt azért, hogy rájuk bízza Isten országának örömhírét. Kiválasztotta őket, hogy tanúk legyenek, s tanúsítsák mindazt, amit láttak és hallottak az Úr Jézus Krisztus működéséből és tanításából. Amikor megkeresztelkedtünk, akkor Isten, a mi Atyánk minket is kiválasztott ugyanerre, amit az olvasmányban az imént így hallottunk megfogalmazva: „tanúim lesztek!” Azért lettünk keresztények, hogy a mi korunkban is legyenek tanúságtevők. Tanúk, akik ismerik az Úr Jézus Krisztust, az ő életét, tanítását, s nemcsak ismerik, hanem szeretik is őt.

img 006

Akit szeretünk, arról nagyon könnyű tanúságot tenni. Ha egyszerűen csak hallottunk róla, tanultunk róla és hiszünk benne, az kevesebb, mint amikor mindezt megtettük és még szeretjük is Jézust. Sajnos azzal kell szembesülnünk, hogy a keresztény katolikusokból hiányzik a kiválasztottságtudat. Más vallások képviselői nagyon magabiztosak, sok esetben büszkék arra, hogy ők ahhoz a valláshoz tartoznak. Ezt külső jelekkel, ruházatukkal, vagy viselkedésükkel, szokásaik megtartásával hozzák tudomására a környezetüknek.

Mennyiben látszik rajtunk, s mennyire vagyunk tudatában annak, hogy Isten kiválasztott minket? Nem azért, mert különbek vagyunk a többieknél, hanem azért, mert küldetést szánt nekünk. Ismeri a szívünket és az életünket. Még mielőtt megfogantunk volna, ő már tudott rólunk és szeretetből azt akarta, hogy legyünk. Azt is akarta, hogy tanúi legyünk az örömhírének.

img 010

Ahhoz, hogy tanúságot tudjunk tenni Krisztusról keresztényként, el kell fogadnunk ezt a választottságot és hálásnak kell lennünk. Egyfajta örömmel és büszkeséggel kell, hogy eltöltsön bennünket az, hogy katolikus keresztények vagyunk. Hamis kiválasztottságtudat az, amikor ezt azzal folytatjuk, hogy mi nem vagyunk olyanok, mint… És akkor mindenki hozzáteszi, hogy kihez nem akar hasonlítani. Nem azért lettünk kiválasztva, hogy ne legyünk olyanok, mint ők, hanem azért, hogy olyanok legyünk, mint Krisztus tanítványai.

Ennek a tudata felemel és megerősít bennünket, erőt adva ahhoz, hogy másokat is meg tudjunk nyerni az evangéliumnak, az Egyháznak és Krisztusnak – fogalmazott a megyéspüspök, majd minden megkeresztelt ember küldetéséről és reményéről beszélt prédikációjában, mely teljes egészében meghallgatható:

– A magyarszerdahelyi hívek számára fontos ez a hegy. Kijövünk és kipihenjük, vagy épp kidolgozzuk magunkat a friss levegőn. Az elődeink számára is nagyon fontos volt ez a szőlőhegy, hiszen ez a kápolna teljes egészében a szőlősgazdák adományaiból épült – fogalmazott a plébános, majd elmondta: a külső-belső felújítás alkalmával elkészült többek között a belső, repedezett vakolat felújítása és festése és a kápolna utólagos aláalapozása a további elmozdulás és repedések megakadályozása érdekében. A külső homlokzat is repedezett volt, ennek javítása és festése is elkészült, illetve a padlásfeljáró is felújításra került.

Fotó: Kling Márk
Videó: Szerafin Zoltán

 
Read 905 times
Minden jog fenntartva. © 2019 Kaposvári Egyházmegye

Keresés