Családtrénerek találkoztak Bárdudvarnokon

Az elmúlt év őszén indult egyházmegyei családtréner képzés családjai negyedik közös hétvégéjüket töltötték 2023. április 22-23-án a Porta Pacis Lelkigyakorlatos Házban.

img 001

A hétvége előadásai közül elsőként Ház Gergő és Tóth Lujzi Beszélgessünk! című, házastársi kommunikációról szóló előadását hallgathattuk meg. Az első pillantásra egyszerűnek tűnő felszólítás a gyakorlatban sokszor nem is olyan könnyen kivitelezhető feladat, különösen akkor, ha túl akarunk lépni a napi rutinfeladatok megvitatásán és egymás bensőséges megismerésére szeretnénk törekedni. Hasznos gyakorlati tanácsokat kaptunk a mély házassági beszélgetések kivitelezéséhez, illetve felhívták figyelmünket arra is, hogy a másik megismerése egy életprogram, és legyen bármilyen nehéz erre rendszeresen időt szakítani, megéri, hiszen a kapcsolatunkkal való megelégedettség alapja egymás mélyreható ismerete, ehhez pedig elengedhetetlen a gyakori, értő és empatikus beszélgetés.

Szombat délután az előző alkalmakhoz hasonlóan Pisztora Ferenc családreferens atya mutatott be szentmisét és vitt közelebb bennünket az emmauszi történet megértéséhez.

A második napon Mester Balázs és Judit segítségével az irgalmasság témáját járhattuk körül.  Az irgalmasság nem más, mint Isten feltétel nélküli szeretete, totális elfogadás, ami ugyanakkor nem áll szemben az igazságossággal. Fontos ezt emberi kapcsolatainkban is visszatükrözni, megpróbálni az Ő szemével nézni az adott személyre és kimondani az igazságot, de irgalmunkkal körülvenni azt és tudtára adni „Nem tudsz olyan dolgot tenni, hogy ne szeresselek!” Szó volt arról is, hogy legyünk irgalmasok akkor is, amikor az eszményeink és a valóság között tátongó szakadékkal szembesülünk.

Nem tudjuk elégszer megköszönni a gyerekvigyázók áldozatos munkáját, a fáradt szülőkénél sokszor kreatívabb altatási módszereit és végtelen türelmét.

Köszönjük a Kaposvári Egyházmegye támogatását!

Forrás és fotó: Családpasztorációs Iroda / Kaposvári Egyházmegye

                       

 
Read 391 times
Minden jog fenntartva. © 2019 Kaposvári Egyházmegye

Keresés