„Éljétek meg bátran az örömhírt!” – lektoravatás Kaposváron

2023. április 22-én, ünnepi szentmise keretében Varga László megyéspüspök lektorrá avatott tizennégy akolitusjelöltet. A jelöltek részt vesznek a Kaposvári Egyházmegye és a Joppé Evangelizációs Központ által szervezett akolitusképzésen, melynek egy meghatározó pontja a lektoravatás.

img 008

– Hálás vagyok, hogy elindultatok az akolitusképzésen, örülök, hogy lektoravatás történik – fogalmazott a megyéspüspök prédikációjában. – Ti vagytok az üzenet, nemcsak az, amit olvastok a Szentírásból. Ti vagytok az üzenet, vagyis úgy kell élnetek, hogy az egyezzen azzal, amit olvastok. Úgy kell élnetek, hogy az örömhír átragyogjon rajtatok, s hogy ne csak felolvassatok szövegeket, hanem mögötte ott legyen fedezetként a Krisztusnak átadott életetek. S ez akkor is működik, ha közületek senki sem tesz örök fogadalmat, vagy életfelajánlást.

img 004

Krisztusnak átadott élet. Ezt mindegyikőtök megteheti naponta azért, hogy eggyé váljatok azzal, akiről beszéltek, akiről olvastok, és akiről igét hirdettek. Azért, hogy másoknak is kedve kerekedjen Krisztushoz jönni. Mert a küldetés az, hogy miként titeket megérintett az Egyház tanítása és Krisztus személye, úgy szavatok, életetek által vonzzátok az embereket Krisztushoz. Tegyétek vonzóvá az Egyházat mások számára! Ti vagytok az üzenet, éljétek meg bátran az örömhírt! – buzdította a jelölteket a megyéspüspök prédikációjában, mely teljes egészében megtekinthető:

A prédikációt követően a lektoravatásra készülők az oltár elé járultak, ahol Isten áldását fogadták. Az áldás után következett a lektoravatás, melyben az avatandók egyesével a főpásztor elé térdeltek, aki átnyújtotta nekik a Szentírást, ezekkel a szavakkal: „vedd a könyvek könyvét, a Szentírást, hirdesd hűségesen Isten Igéjét, hogy egyre jobban életté váljék az emberi szívekben!”

img 012

Az akolitusképzésen a résztvevő jelöltek közelebbről ismerkednek többek között olyan témákkal, mint közösségépítés, közösségformálás, ószövetségi- és újszövetségi ismeretek, illetve evangelizáció. Mindezek mellett a résztvevők alapvető lelkivezetői és liturgiai ismeretekre is szert tesznek.

Az akolitusavatás egyházmegyénkben 2023. június 17-én 15:30 órakor, ünnepi szentmise keretében történik a kaposvári Nagyboldogasszony-székesegyházban.

Fotó: Kling Márk

 
Read 1558 times
Minden jog fenntartva. © 2019 Kaposvári Egyházmegye

Keresés