„A hálás szív betölti Isten szeretetével mindannyiunk szívét” – kápolnamegáldás Őrtilosban

2023. március 31-én Varga László megyéspüspök megáldotta a felújított őrtilosi Szent Flórián kápolnát.

img 016

A szentmise elején Papp Szabolcs plébános köszöntötte a jelenlévőket, majd Gócza József világi elnök mondott köszönetet mindazoknak, akik valamilyen formában hozzájárultak a felújítási munkálatok sikeréhez. Elmondta, hogy a kápolna a tavalyi évben, az egyházközség és Őrtilos Község Önkormányzatának közös összefogása révén újulhatott meg.

– A nagyböjt előkészületi idő. Készülünk a keresztségi ígéretünk megújítására – kezdte prédikációját Varga László megyéspüspök. Életünk első és legnagyobb eseménye a keresztségünk volt, amikor meghaltunk és új életet kaptunk Jézus Krisztusban. Amikor megkereszteltek bennünket, a szüleink és keresztszüleink ellene mondtak a sátánnak, minden cselekedetének, csábításának, és megvallották az Egyház hitét, a hitünket.

img 012

Húsvét vigíliáján minden évben megismételjük ezt az ígéretet. Már nem a szüleink és keresztszüleink, hanem saját magunk mondunk ellent a sátánnak, minden cselekedetének, csábításának, és valljuk meg a hitünket. Milyen jó lenne, ha ez nem évente egyszer történne meg az életünkben, hanem a keresztségi ígéretünk szerint naponta megújítanánk ezt a szellemi harcot és a Krisztushoz való tartozásunkat.

„Ellene mondasz-e a sátánnak, minden cselekedetének, csábításának, hogy Isten gyermekeinek a szabadságában élhess?” – tesszük fel a kérdést, amikor felnőttet keresztelünk.

A szellemi harc fontos része a keresztény ember életének. Ez részben azt jelenti, hogy amikor felbukkan a gondolataink között bármilyen bűnre vezető alkalom, vagy kísértő gondolat, akkor Jézus Krisztus nevében szembeszállunk a kísértővel.

Jézus nevének hatalma van. Szent Pál, filippiekhez írt levelében egyértelművé teszi, hogy ennek a névnek alá van rendelve mindenki a mennyben, a földön és az alvilágban. Sokan a megkereszteltek közül sem tudják, hogy mekkora hatalom van a kezükben és a szívükben azzal, hogy Krisztushoz tartoznak.

img 023

De nemcsak ellene kell mondanunk a gonosznak, aki a bűn szerzője és fejedelme, hanem bűnbánatot is kell tartanunk. A nagyböjt a bűnbánati idő, mikor őszintén megvalljuk Istennek, hogy vétkeztünk, s mi bűnösök elfogadjuk az ő irgalmát.

Nem elég csak bűnbánatot tartani, hanem hálát is kell adni. Ha csak bűnbánatot tartunk, akkor megtisztítottuk ugyan aszívünket, de azt olvassuk az evangéliumokban, hogy amikor a gonosz egy helyről elűzetik, a pusztában bolyong és egy idő után visszatér. Ha üresen találja a házat, amelyből kiűzték, akkor hoz magával sokkal gonoszabbakat, s annak az embernek a sorsa még rosszabb lesz. Nem elég megtisztítani a szívünket a bűnbánattal. Be is kell töltenünk, például hálával. A hálás szívben nem kap teret a gonosz, mert a hálás szív betölti Isten szeretetével mindannyiunk szívét. A hálaadás mellett be kell töltenünk a szívünket az evangéliummal, az örömhírrel. Ismerni, szeretni és tettekre kell váltani Isten szavát, amelyben hinni kell – fogalmazott a főpásztor prédikációjában, mely teljes egészében meghallgatható:

A szentmisét követően – melyen a nagykanizsai Magvető Közösség nyújtott zenei szolgálatot – a papság és a hívek a templomkertbe vonultak, ahol a megyéspüspök megáldotta a felújított Szent Flórián kápolnát.

Fotó: Kling Márk

Videó: Szerafin Zoltán

 
Read 1033 times
Minden jog fenntartva. © 2019 Kaposvári Egyházmegye

Keresés